Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hükümet sözcüsü, Tahran'ın süregelen aşırı nüfusu, elektrik sıkıntısı ve su kıtlığını aşmayı amaçlayan iddialı bir planla İran'ın başkentini güney sahil bölgesi Makran'a taşıyacağını açıkladı.
Yetkililer bu değişimin stratejik ve ekonomik avantajlarını vurgularken, eleştirmenler olası muazzam mali ve lojistik talepler konusunda endişelerini dile getirdi.
Denize dayalı ekonomi planı
Hükümet sözcüsü Fatemeh Mohajerani, “Yeni başkent kesinlikle güneyde, Makran bölgesinde olacak ve şu anda bu konu üzerinde çalışılıyor” dedi.
Tahran'ın su kıtlığı da dahil olmak üzere artan ekolojik baskılarına dikkat çeken Mohajerani, taşınmanın fizibilitesini incelemek ve Makran bölgesinde denize dayalı bir ekonomi geliştirmek için iki konsey kurulduğunu duyurdu.
Sözcü, “Mühendisler, sosyologlar ve ekonomistler de dahil olmak üzere akademisyenler, elitler ve uzmanlardan yardım istiyoruz” diye ekledi.
Konunun henüz keşif aşamasında olduğunu ve acil olmadığını vurguladı.
Pezeşkiyan alevlendirdi
Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Tahran'ın mali kaynakları ile harcamaları arasındaki dengesizliği sürdürülemez olarak nitelendirerek başkentin yeri konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirmişti.
Geçen hafta Basra Körfezi'ne daha yakın bir yere taşınmayı savunan Pezeşkiyan “Hammaddeleri güneyden merkeze taşımak, işlemek ve ihracat için güneye geri götürmek rekabet gücümüzü azaltıyor” dedi.
Gazeteci Gholhaki, sosyal medyada, “Azadi Stadyumu'nun yeniden inşası 18 ay sürüyor ve 19 trilyon riyale (23.75 milyon dolar) mal oluyor; başkentin yerinin değiştirilmesi ne kadar zaman ve para gerektiriyor? Bir yüzyıl ve yüz milyarlarca dolar düşünün!” ifadelerini kullandı.
Önceki dönemlerde de tartışıldı
Iran International'ın aktardığına göre İran'ın başkentinin taşınmasına ilişkin tartışmalar 1979 İslam Devrimi'nden bu yana devam ediyor ancak mali kısıtlamalar, siyasi atalet ve lojistik zorluklar nedeniyle sürekli olarak raydan çıkıyor.
Önceki İran yönetimleri bu fikrin çeşitli versiyonlarını değerlendirmiş, ancak mali kısıtlamalar ve siyasi durgunluk ilerlemeyi defalarca engellemişti.
Konsept, Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı döneminde, özellikle Tahran'ın depremlere karşı savunmasızlığına ilişkin endişeler nedeniyle ivme kazandı.
Ekonomiyi sekteye uğratabilir
2010'ların ortalarında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, şehrin sürdürülemez büyümesine ve artan çevre sorunlarına vurgu yaparak tartışmayı yeniden canlandırdı.
Destekçiler Makran'ın stratejik konumuna ve potansiyel ekonomik faydalarına işaret ederken, eleştirmenler bu hamlenin Tahran'ın ekonomisini sekteye uğratabileceğini ve tamamlanmasının on yıllar alacağını savunuyor. (NTV)
Hava kirliliğiyle boğuşan Tahran'da kar sevinci
Tahran'da hava kirliliğinden senede 3 bin 751 kişi öldü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.