Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD yaptırımlarından dolayı pek çok sektörün zorlandığı İran'da, ülkenin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Iran Air, eskiyen filosunu yenilemek için Avrupalı olmayan üretici arıyor.
2016 yılında Fransız Airbus şirketinden 27 milyar dolarlık 118 uçak siparişi veren ve aynı yıl ABD'li üretici Boeing ile de 80 uçak karşılığı 16.6 milyar dolar karşılığında el sıkışan İran yönetimi yaptırımlar sonrası pek çok sipariş iptaliyle karşı karşıya kaldı.
ABD Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) iki ana üretici Boeing ve Airbus'ın İran'a uçak satışı lisansını iptal etti ancak karar bir nevi tüm üreticileri kapsıyor zira uçak üreticileri, ticari jet yapımında ABD yapımı parçalara muhtaç durumda.
Geçen yıl Fransa - İtalya yapımı turboprop uçak üreticisi ATR'den de 20 uçak isteyen İran, ihtiyacını karşılamak için gözünü diğer ülkelere çevirdi. 1961 yılında kurulan Iran Air'in mevcut filosunda sadece 35 adet uçak bulunuyor.
Iran Air CEO'su Farzaneh Sharafbafi, bakanlık tarafından aktarıldığına göre "Bize ihtiyacımız olan uçakları tedarik edecek her şirketi memnuniyetle karşılarız." dedi.
RUSLARLA GÖRÜŞÜLÜYOR
Sharafbafi, bu nedenle Rus yapımı Sukhoi 100 tipi uçaklar için de görüşme halinde olduklarını ve diğer Avrupalı olmayan üreticilere de kapılarının açık olduğunu belitti.
Rus yetkililer ise 100 civarındaki olası sipariş için imalatta kullanılan Amerikan parçalarını azaltmak için çalışma yapıyor. ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, 6 Ağustos'tan sonra İran'a ticari uçak satışı yapacak firmaların ağır cezalarla karşı karşıya gelebileceğini belirtmişti.
2015 yılında Başkan Barack Obama ve beş ülkenin de katılımıyla İran ile yapılan nükleer anlaşma sonrası ambargonun kalktığı İran, geçen günlerde yeniden bir dizi yaptırıma tabi tutulmuştu.
Nükleer anlaşmadan çekilen Trump yönetimi İran'ın nükleer ve füze geliştirme programını kontrol almak istiyor ve bunun yanı sıra İran'ı Yemen, Suriye, Lübnan ve diğer Orta Doğu ülkelerindeki savaş ortamına destek vermekle suçluyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.