Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur, dün Rusya tarafından Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan "Hayyam" uydusuyla ilgili açıklama yaptı. Zarepur, uydunun 500 kilometre mesafedeki yörüngeye yerleştiğini ve şu ana kadar uydudan 4 kez sinyal aldıklarını ifade etti.
Rusya ile ortak üretim hattı
İranlı Bakan, uydunun Rusya tarafından İran adına üretildiğini söyledi ve ekledi: "Hayyam uydusunun fırlatılması için Rus tarafı ile 400 saatten fazla görüşme yapıldı. Bu uydunun ikinci, üçüncü ve dördüncü versiyonları için Rusya ile ortak üretim hattı kuracağız."
Casusluk için kullanılmayacak
İran Uzay Ajansı Başkanı Hasan Salariye de Hayyam uydusunun "casusluk" için kullanılacağına dair iddiaların doğru olmadığını belirtti: "Hayyam, doğal kaynakların yönetimi, madencilik, tarım ve çevre alanlarında kullanılmak üzere standartlara göre tasarlanmış ve üretilmiş bir ölçüm uydusudur."
600 kilogram ağırlığında
Uydunun 600 kilogram ağırlığında olduğunu ve bu yüzden casusluk faaliyetleri için kullanılamayacağını dile getiren Salariye, "casus uyduların belirli bir boyutta ve belirli bir yörüngede olduğunu" sözlerine ekledi.
İran Uzay Ajansı Başkanı, Hayyam'ın maliyetinin 40 milyon dolar olduğunu ve 5 yıl boyunca faaliyette olacağını bildirdi.
Ne olmuştu?
Tahran yönetimi, adını 11 ve 12'nci yüzyıllarda yaşamış İranlı astronom, matematikçi ve şair Ömer Hayyam'dan alan uydunun dün Rus Soyuz 2.1b uydu taşıyıcı roketle Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldığını açıklamıştı.
İran Uzay Ajansı, yüksek çözünürlüklü kamera ile donatılan uydunun, çevresel gözlemler için kullanılacağını ve tamamen İran'ın kontrolünde kalacağını duyurmuştu.
Toplanan bilgilere başka hiçbir ülke erişemeyecek
Açıklamada, uydudan toplanan bilgilerin başka hiçbir ülke tarafından erişilemeyeceği ve yalnızca sivil amaçlarla kullanılacağı söylenmişti. Buna karşılık Washington Post gazetesinde geçen hafta yayımlanan ve ismi açıklanmayan Batılı güvenlik yetkililerine dayandırılan haberde, Rusya'nın "Ukrayna'ya karşı savaş sırasında İran'ın uydusundan faydalanabileceği" ileri sürülmüştü.
ABD'den İran'ın Rus yapımı uydusu için "tehdit" ifadesi
İran'dan uranyum zenginleştirme açıklamaları
İran, Rusya ile ticarette ruble ve riyal kullanmaya başladı
Rusya Devlet Başkanı Putin, İran'da
İran ve Gazprom'dan 40 milyar dolarlık mutabakat zaptı
İran'da 62 kişide kolera tespit edildi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.