Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Petrol Bakanı Uci, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın liderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplantısı sonrasında açıklama yaptı.
İran Enerji Haber Ajansına (SHANA) göre Uci, "Dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden biri olan ve devasa hidrokarbon kaynaklarına ve üretim kapasitesine sahip İran, bu alanda harekete geçmeye ve ham petrol üretimini bir an önce artırmaya hazırdır" dedi.
Üretim artışı planına nisan ayında devam edilecek
Cevad Uci, toplantıda günlük 400 bin varillik kademeli üretim artışı planına nisan ayında da devam etme kararı alındığını bildirdi.
Petrol piyasasındaki istikrarsızlık ve fiyatlardaki dalgalanmanın, İran gibi bazı büyük petrol üreticisi ülkelere yönelik yaptırımlardan ve savaşlara yol açan siyasi kararlardan kaynaklandığını belirten Uci, "Petrol piyasasında istikrarın sağlanması ve fiyat dalgalanmalarının azaltılması ancak iş birliği ve gergin yaklaşımların değiştirilmesi ile mümkündür" ifadelerini kullandı.
İran'ın petrol üretimini en kısa sürede artırma kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Uci, şunları kaydetti:
Dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden biri olan ve devasa hidrokarbon kaynaklarına ve üretim kapasitesine sahip İran, bu alanda harekete geçmeye ve ham petrol üretimini bir an önce artırmaya hazırdır.
İran'ın petrol üretiminin azalmasının nedeni
İran Petrol Bakanlığının istatistiklerine göre ABD nükleer anlaşmadan ayrılmadan önce Nisan 2018'de günlük 3,8 milyon varil ham petrol ve kondensat üretimi yapan İran, bu miktarın 2,8 milyon varilini ihraç ediyordu.
Bu süreçte satmakta zorlandığı için petrol üretimini günlük 2 milyon varilin altına indiren İran'ın ihraç ettiği petrol miktarı da ortalama günlük 500 bin varilin altına düşmüştü.
ABD'de Joe Biden yönetiminin göreve gelmesiyle Washington ve Tahran, Avrupa Birliğinin (AB) aracılığıyla nükleer anlaşmaya tekrar dönüş için dolaylı görüşmelere başlamıştı. Henüz yaptırımlar kaldırılmamasına rağmen İran'ın petrol üretiminde ve ihracatında artış yaşanmıştı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 13 Ocak'ta yaptığı bir konuşmada, "Hükümetimiz döneminde petrol ihracatı yüzde 40 arttı. Buradan elde edilen para da ülkeye dönüyor" ifadelerini kullanmıştı.
Petrolde yükseliş havayolu hisselerini nasıl etkiler?
Petrol fiyatlarında 9 yılın zirvesi
Rusya'nın B planı: İran kartı masada!
İran'dan vatandaşlarına çağrı: Ukrayna'dan ayrılın
İran nükleer görüşmeler konusunda 'iyimser'
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.