BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIrak'ta alkol yasağı yürürlükte----

Irak'ta alkol yasağı yürürlükte

Irak'ta alkol yasağı yürürlükte
06 Mart 2023 - 17:16 www.finansgundem.com

Irak'ta hükümet 2016'dan bu yana yürürlüğe girmeyi bekleyen alkol satışı ve ithalatına ilişkin yasayı resmi gazetede yayımlayarak yasalaştırdı.

Irak'ın Gümrük İdaresi, geçen ay tartışmalar eşliğinde devreye giren alkol ithalatı yasağının uygulanması emrini verdi. Ancak Fransız haber ajansı AFP'nin Bağdat muhabiri, barların veya ruhsatlı restoranların fiilen yokluğunda içki satan perakende mağazaların iş yapmaya devam ettiğini aktardı.

İçkinin genelde Hıristiyanlar veya diğer gayrimüslimler tarafından işletilen dükkanlarda satıldığı Irak'ta, alkol satışı, ithalatı veya üretimini yasaklayan yeni mevzuat ilk olarak 2016 yılında mecliste onaylandı, ancak bu yıl 20 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yasalaştı.

Bunu haftasonunda "Gümrük Genel Müdürlüğü, tüm gümrük merkezlerine her türlü alkollü içkinin girişini yasaklama talimatı verdi" açıklaması izledi.

Yeni yasa, ihlaller için 10-25 milyon dinar (7700-19 bin dolar) arasında para cezası öngörüyor.
Oysa 14 Şubat'ta çıkarılan hükümet kararnamesinde resmen yasak yerine gelecek 4 yıl boyunca tüm ithal alkollü içkilere yüzde 200 gümrük vergisi getirilmişti.

Yasak, insan hakları aktivistlerinden, özellikle de Irak'ta sayıları giderek azalan gayrimüslim toplulukların hakları için kampanya yürütenlerden sert eleştiriler aldı.

Muhalefetteki 5 milletvekili, yasağın 'anti demokratik' olduğu gerekçesiyle dava açtı. Babil Hareketi üyeleri, dava başvurusunda, 'azınlıkların haklarını gözardı ettiği ve özgürlükleri kısıtladığı için yasanın anayasaya aykırı olduğunu' belirtti.

Irak İnsan Hakları Gözlemevi'nden Mustafa Sadun, alkol yasağının 'özgürlükleri kısıtlamayı amaçlayan kapsamlı bir paketin parçası' olduğunu söyledi. Sadun, geçen ay sosyal medya platformlarında 'yozlaşmış içerik' yayımlandığı gerekçesiyle bir dizi gözaltı yapıldığını hatırlattı.

Bağdatlı emlakçı olan Sarmad Abbas, yasağın sadece alkol satışlarının karaborsaya düşmesine yarayacağını söyledi. Abbas, "İslam'da alkol yasağı bulunsa da bunlar vatandaşın kullanmasını yasaklayamayacağınız kişisel özgürlüklerdir” dedi.

Alkol yasağının, federal yasa olmasına rağmen, Türkiye sınırında kendi gümrük karakollarını işleten Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKYB) uygulanmasına ihtimal verilmiyor.

Irak-Çin ticaretinde RMB dönemi başlıyor

 

Irak, General Electric ile anlaşma imzaladı

 

Irak’ta halka temel gıda ürünleri ucuza satılacak

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.07 Mart 2023 00:38

    PEYGAMBERİMİZİN MEDİNE YAŞADIĞI ZAMANDA BİRDEN YAVRU BİR DEVE ACI ACI BAĞIRMAYA BAŞLADIĞI DUYULMUŞ PEYGAMBERİMİZ DE ORAYA GİTTİĞİNDE BİRKAÇ MÜŞRİK'İN İÇKİ İÇİP KUMAR OYNADIKLARINI PUTLARI DA YANLARINDA FAL OKLARIYLA ÇEKİLİŞ YAPTIKLARINI CANLI YAVRU DEVENİN HÖRGÜCÜNDEN KESİP KIZARTARAK EĞLENEREK YEDİKLERİNİ GÖRMÜŞ YAVRU DEVE HÖRGÜCÜ KESİLDİĞİNDE ACI ACI BAĞRIYORMUŞ PEYGAMBERİMİZ ONLARA BİR ŞEY DEMEDEN EVİNE DÖNDÜĞÜNDE MAİDE SURESİ 90,91 E GÖRE İÇKİ KUMAR DİKİLİ TAŞLAR FAL OKLARININ BİRER ŞEYTAN İŞİ OLDUĞUNU İNSANLARI BİRBİRİNE DÜŞÜRECEĞİ AYETLERİNİN İNDİĞİNİ DUYURMUŞ-İSTER HAYVANIN İSTER İNSANIN OLSUN CANLI CANLI BİR YERLERİNİ KESMENİN ŞEYTANIN ALDATMASI OLDUĞU NİSA SURESİ 118 119 120 AYETLERİNDE DE YAZILIDIR