Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İnternetten ders veren öğretmen ve sanatçılara sosyal medya fenomeni gibi vergi kolaylığı gelecek. İki yıl önce yapılan düzenleme ile internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin (sosyal medya fenomenleri) bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden iki koşul dışında istisna edilmişti. Artık vergi kolaylığından faydalanmak için sosyal medyayı kullanmak gerekmiyor. Tüm internet mecralarında ders vermek veya resim sergisi açmak gibi sanatsal veya mesleki faaliyetlerde de vergi kolaylığı olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı internetten ders veren öğretmen ve sanatçıların soruları üzerine harekete geçerek fenomenlere sağlanan avantajın bilgi veya sanatını internet üzerinden yaptığı etkinlik ile ihtiyacı olanlara ulaştıran tüm vatandaşlara sağlanması için harekete geçti. Yasa hazırlığı neredeyse tamamlandı.
GELİRLER KDV'YE DAHİL DEĞİL
Habertürk'den Rahim ak'ın haberine göre, sosyal medyada içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenler için avantaj sağlayan basit bir vergileme usulü 26 Ekim 2021'de yürürlüğe giren 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da getirildi. Kanuna göre 2022 itibarıyla bu işleri yapanlar, Türkiye'de kurulu bir bankada özel bir hesap açıyor ve banka bu hesaba yapılan ödemelerden sadece yüzde 15 oranında stopaj kesintisi yapıyor. Ayrıca bu gelirler KDV'ye de tabi olmuyor.
İstisnanın da iki önemli koşulu var, birincisi bütün ödemelerin banka hesabına gelmesi, ikincisi ise yıllık kazanç tutarının gelir vergisi tarifesinin son diliminde (Bu yıl 1 milyon 900 bin TL) yer alan tutarı aşmaması. Bu iki koşuldan birinin sağlanmadığı halde istisnadan yararlanılamayacağını söylemek mümkün.
ÜST LİMİT AŞILIRSA VERGİ ÖDENECEK
Fenomen kazanç 1 milyon 900 bini aştığında ise beyanname vererek gelir vergisi ödemek zorunda. Tutarın aşılmadığı durumda, kişiler bu gelirlerini beyan etmedikleri gibi, başka gelirleri için beyanname vermeleri durumunda da bu geliri beyannameye dahil etmiyorlar. Bu durumda yıl boyunca Banka tarafından uygulanan yüzde 15’lik vergi, nihai vergi niteliği taşıyor. Peki eğer 1 milyon 900 bin lira aşılırsa? Tabii, böyle bir durumda 1.900.000 TL gelir elde eden kişinin yıllık beyanname vererek tarifeye göre vergi ödemesi gerekiyor. Bu ise yaklaşık 336.400 TL’lik ilave vergi ödenmesine neden oluyor.
Sosyal medya fenomenlerine ağır vergi cezası
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.