Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Güvenlik amacıyla parmak izi ve göz taraması yapabilen biyometrik tarayıcının 2012 yılına kadar ABD ordusu tarafından Afganistan’da kullanıldığı belirlenen bu cihazın internet platformunda açık artırmayla satışa sunulması şaşkınlık yarattı.
68 DOLARA SATILDI
New York Times gazetesinin haberine göre, Alman güvenlik araştırmacısı Matthias Marx, internet platformunda 149,95 dolar üzerinden satışa sunulan cihazı, açık artırmayla 68 dolara almayı başardı.
Matthias Marx, Hamburg’daki evine ağustos ayında teslimat gerçekleştikten sonra biyometrik tarayıcı üzerinde yaptığı kısa bir çalışma sonucu cihazın hafıza kartında 2 bin 632 kişinin isimlerini, milliyetlerini, fotoğraflarını, parmak izi ve iris taramalarını buldu.
The New York Times tarafından da incelenen veri tabanındaki kişilerin çoğunun Afganistan ve Irak vatandaşı olduğu görüldü.
Bunlardan birçoğunun tanınan terörist ve aranan kişiler olduğu, diğerlerinin ise ABD hükümetiyle çalışmış veya kontrol noktalarında durdurulmuş kişiler olduğu saptandı.
Cihazın üzerinde elektronik veri, biyometrik tarayıcının en son 2012 yılı yaz aylarında Afganistan’da Kandahar’da kullanıldığını ortaya koydu.
Bu biyometrik tarayıcı sisteminin 11 Eylül 2001 yılında New York’ta düzenlenen terör saldırılarının ardından Pentagon tarafından tasarlandığı bildirildi.
AFGANİSTAN'DAN ALMANYA'YA NASIL GELDİ?
Euronews Türkçe'deki habere göre; ABD ordusuna ait biyometrik tarayıcının Afganistan’dan sonra nasıl açık artırmayla internet platformuna düştüğü konusu ise hala açıklık kazanmadı.
Ancak ABD ordusu için çalışan yabancılarla ilgili gizli bilgilerin başkalarının eline geçmesinin ciddi bir güvenlik sorunu olarak değerlendirildiği belirtiliyor.
Biyometrik tarayıcının yeni sahibinin, bu bilgileri elektronik ortamda kimseyle paylaşmayarak sadece Almanya’ya gelen New York Times gazetesi muhabirinin incelemesine izin verdiği kaydedildi.
Bu arada Savunma Bakanlığı Sözcüsü Patrick S. Ryder, cihazdaki bilgileri görmedikleri için doğruluğunu teyit etme durumunda olamadıklarını belirterek, bakanlığın bu tür cihazların güvenlik gerekçesiyle ilgili makamlara teslim edilmesini istediğini hatırlattı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.