Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
BKM tarafından paylaşılan bilgilere göre, kasım ayında kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 oranında büyüme gösterdi ve internetten kartlı ödeme tutarı ise kasım ayında geçen yıla göre yüzde 54 oranında bir artışla 29 milyar TL'yi geçti. 2020 yılında internetten kartlı ödeme tutarının en fazla yapıldığı günler markaların pek çok üründe indirim uyguladığı 27 Kasım Cuma ve 11 Kasım Çarşamba günleri oldu.
BKM'nin verilerine göre, kasım ayı sonunda Türkiye'de 75,3 milyon adet kredi kartı, 185 milyon adet banka kartı kullanılıyor. 2019 yılının kasım ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 8'lik, banka kartı adedinde ise yüzde 13'lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 260 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artış gösterdi.
TOPLAM ÖDEME HACMİ 109 MİLYAR TL
BKM verilerine göre, Banka kartları ve kredi kartları ile kasım ayında toplam 109 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 90,7 milyar TL'sinde kredi kartları, 18,3 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı. Büyüme oranları özelinde incelendiğinde banka kartıyla yapılan ödemelerde bir önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 43 olurken, kredi kartıyla yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 20 olarak gerçekleşti. Toplam kartlı ödemeler büyümesi ise yüzde 23 oldu.
HER 4 TL'LİK ÖDEMENİN 1 TL'Sİ İNTERNETTEN
İnternetten kartlı ödemeler hayatın her alanında tercih edilen en önemli ödeme araçlarından biri olmaya devam ediyor. Özellikle kasım ayında farklı günlerde mağazalar ve e-ticaret siteleri tarafından uygulanan indirimlerle beraber internetten kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 gibi yüksek bir artışla 29 milyar TL'yi geçti. İnternetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı ise, geçen yıl kasım ayında yüzde 20 iken, bu yıl yüzde 26'ya ulaştı yani bu yıl kasım ayında her 4 TL kartlı ödemenin 1 TL'si internetten gerçekleşti.
İNTERNETTEN KARTLI ÖDEMELERDE EN FAZLA ARTIŞ MARKET-GIDA VE ELEKTRONİK EŞYADA
Kasım ayı içerisinde yapılan internetten kartlı ödemelerin sektörel dağılımı incelendiğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 187 artışla 3,33 milyar TL'ye ulaşan market-gıda sektörü internetten kartlı ödemelerin en fazla arttığı sektör oldu. 7,16 milyar TL ve yüzde 119 artışla elektronik eşya, 791 milyon TL ve yüzde 114 artışla mobilya ve dekorasyon, 1,59 milyar TL ve yüzde 70 artışla yapı malzemeleri, 338 milyon TL ve yüzde 47 artışla eğitim/kırtasiye sektörü internetten en fazla kartlı ödeme artışı görülen diğer sektörler arasında yer aldı.
BKM: Ödeme kartları güncel uluslararası standartlarla korunuyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.