Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
1961 yılında Popular Science dergisi, sürücüsüz otomobilleri tasavvur etmişti. Sürücüsüz otomobiller herkesin beklediğinden çok daha önce ortaya çıktı ve güvenlik düzenleyicileri bile bu hıza yetişemedi. Hız sınırı, sinyal, alkollü araba kullanma gibi birçok kural, tehlikeli sürücülerden korunmak için tasarlandı, tehlikeli arabalardan değil. Sürücüsüz otomobiller, mevcut kuralların kapsamadığı yeni riskler getirdi. Wired’da yer alan haberin başlığı, “Sürücüsüz otomobilleri kim düzenliyor? Genellikle, hiçkimse” oldu.
Bankacılık sektörü de benzer bir yolda ilerliyor. Merkezsizleştirilmiş finansın (DeFi) ardındaki teknoloji tarafından yönlendiriliyor. Ancak tıpkı bizi diğer sürücülerden koruyan geleneksel trafik kuralları gibi, mevcut bankacılık düzenlemeleri de büyük oranda insan hatalarını engellemek için tasarlandı. ABD Para Birimi Denetim Ofisi’nde (OCC) her bankanın, güvenlikten sorumlu yetkilileri olması zorunlu tutuluyor.
Aynı zamanda OCC bankaların direktörlerine verdiği kredilere de sınırlandırma getiriyor. Bununla birlikte bazı banka çalışanları belirli bir süre izne çıkarılarak, diğer çalışanların bu kişilerin çalışmalarını incelemeleri isteniyor. OCC buna banka düzenlemesi adını verse de, düzenlemenin odağında bankacılar var. DeFi ise tüm bu sistemi alt üst ediyor. Süreçte yer alan bir insan olmaksızın, blockchain teknolojisini kullanarak hizmet sunuyor.
Financial Times’ın haberine göre, bunun örneklerinden bir tanesi ise algoritmalar tarafından belirlenmiş, arz ve talep temelli faiz oranlarıyla para piyasaları oluşturmak. Bu oranlar geleneksel bankalarda bir komite tarafından belirlenir. Diğer DeFi projeleri arasında, kullanıcıların aracı kurumlar olmaksızın yatırım işlemleri yapmasını sağlayan merkezsizleştirilmiş borsalar ve kredi memurları ya da komitelerini barındırmayan kredi protokolleri yer alıyor.
Bu “sürücüsüz” bankalar oldukça yeni olsa da, küçük değiller. İnsansız bankaların yaygınlaşmasının, sürücüsüz otomobillerin uçmaya başlamasından önce gerçekleşme ihtimali yüksek. Ancak insansız bankalar, sürücüsüz otomobillerle oldukça benzerlik gösteren zorluklara ve avantajlara sahip.
Fırsatlara bakılacak olursa, bu bankalar birikim yapan müşterilerin en avantajlı faiz oranını arama çabasına son verecek çünkü bunu müşteriler için algoritmalar yapacak. Aynı zamanda kredi kararlarını yazılımların vermeye başlamasıyla, kredi başvurusu yapanlara yönelik ayrımcılık da ortadan kalkacak.
Benzer bir şekilde, dolandırıcılık ve yolsuzluk riski de, sürece dahil olan herhangi bir insan olmadığı için elimine edilmiş olacak.
Ancak insansız bankaların oluşturduğu bazı riskler de var. Eğer teknoloji, mevduat hesabı sahiplerinin para çekme sürecini hızlandırırsa, bu geleneksel bankalara kıyasla likidite riskini yükseltebilir.
Varlıklarda görülebilecek volatilite de benzer nedenlerle endişe konusu. Aynı zamanda kredi teminatı da, insanlar değerleme sürecine dahil olmadığında, daha zor hale gelebilir.
Hükümetlerin genel ve açık bir düzenlemesinin bulunmaması ise, farklı bölgelerde, birbiriyle uyuşmayan, tutarsız ve ulusal piyasaların düzenini bozacak kurallar ortaya çıkarabilir. İnsansız bankalarla ilgili bu risk, sürücüsüz otomobillerde de benzer bir şekilde ortaya çıktı.
Düzenleyiciler bu nedenle insansız bankaların nasıl olması gerektiğine yönelik, bir düzenleme planı oluşturmalı. Birçok hata ve uyum sorunu yazılım problemleri olduğu için, çözümü daha kolay. Bu nedenle, insansız bankalara yönelik düzenlemelerin yaptırımı, geleneksel bankalara kıyasla daha kolay olabilir.
Elbette algoritmaların yönettiği bankalar, finans sektöründe istihdam sistemini kökünden değiştirebilir. Ancak daha iyi imkanlara sahip ve değer katılmış işler oluşturmak, uzun vadede toplumsal bir fayda ortaya çıkarabilir.
Merkez Bankası yüksek kurdan kaygılı
Ödeme sektörü finansal katılımı destekleyecek
Goldman Sachs: Kripto para birimlerinin benimsenmesi zaman alacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.