Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son yıllarda teknoloji ve yapay zekada büyük adımlar atıldı. İnsansı robotlarsa artık çok da uzak olmayan bir geleceğe ait gibi görünüyor.
YahooFinance’in haberine göre Citi Global Insights analistleri Ron Garlick ve Wenyan Fei önümüzdeki 25 yıl içerisinde insansı robotların oldukça ilerleyebileceğini öngörüyor.
Garlick konuyla ilgili açıklamasında, “Robotlar çok da yeni icatlar değil. Ancak gerçekleşmekte olan bir dizi yeni gelişme var. Yapay zeka da muhtemelen bunların en önemlisi” ifadelerine yer verdi.
İnsansı robotların önemli bir ilerleme kaydetmesi için en olası alanlardan birisinin ev hizmetleri olduğu öne sürülüyor. Çamaşır katlamak veya çim biçmek gibi ev işlerinin altından kalkabilen robotlar ve yaşlı yetişkinlerin bakımına yardımcı olmak için tasarlanan robotlar gelecekte önemli bir büyüme alanı olarak gösteriliyor. Paket teslimatı, inşaat ve gıda teslimatı gibi görevleri gerçekleştirecek robotlar da büyüme potansiyeli taşıyor.
İnsansı robotların ne kadar büyük bir pazar olabileceğine dikkat çeken Fei ise, “Bana kalırsa 2050 civarında 7 trilyon dolarlık bir insansı robot pazarına bakıyor olabiliriz” açıklamasında bulundu.
Tesla’nın geliştirmekte olduğu insansı robot Optimus da bunun önemli örneklerinden biri. Ancak bu alanda düzinelerce farklı şirket önemli ilerlemeler kaydediyor. Analistlere göre 50’den fazla farklı insansı robot şu anda geliştirme aşamasında.
Hane halkı pazarındaki açık büyüme fırsatlarına rağmen insansı robotların sıradan insanlar tarafından erişilebilir hale gelmeden önce endüstriyel ortamlarda ve işgücünde kullanılması olasılığı çok daha yüksek.
Garlick “İnsansı robotlara yapılan yatırımın geri ödeme süresi çok kısa ve etkileyici olabilir” diyor. Analist bazı robotlar için geri ödeme süresinin 36 hafta gibi kısa bir süre olabileceğini tahmin etti. Ancak analist, “İnsansı robotların gerçek insan çalışanları hangi oranda ikame edeceği konusu net değil” uyarısında da bulundu.
Aslına bakılırsa insansı robotların üretimini artırmak bu teknolojiyi kullanmak isteyen şirketler için başka büyük bir finansal engeli oluşturuyor.
Fei insansı robotlar için, “Özellikle de bir üretim hattında inşa etmek istiyorsanız onları böyle bir üretime sokmak oldukça pahalı olacaktır. Bana kalırsa bu yönüyle Tesla Optimus belki de piyasanın liderlerinden biri olabilir” açıklamasında bulundu.
Öyle ya da böyle gelecekte insansı robotların günlük hayata nasıl entegre edileceği piyasaya yatırım yapacak sermayeye ve bu robotlara sahip olanlara bağlı bir biçimde değişecek. Dolayısıyla Citi analistleri bu teknolojinin bazı tehlikelerle birlikte geldiği konusunda uyarıyor:
“İnsansı robotların bir şeyleri yapabiliyor olması bunları kesinlikle yapması gerektiği anlamına gelmez. Bu konuda dikkatli olmalısınız.”
Avrupalılar oyuncağa servet döktü!
Yapay zekada hedef devler ligi
Akbank, Refik Anadol’un yapay zekâ eserini öğrencilerle buluşturuyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.