Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Konut almak isteyenler bankalara gittiğinde yüksek faiz ve masraflarla karşı karşıya kalıyorlar.
Faizleri ortak belirledikleri iddiasıyla Rekabet Kurumu tarafından haklarında soruşturma başlatılan bankaların inşaat sektörünü de terörize ettiği ortaya çıktı. TÜSİAD şirketlerine yıllık yüzde 7 gibi düşük orandaki faizlerle kredi veren bankaların, konut sektörüne ve müşterilerine yüzde 14 seviyesinde faizle kredi kullandırmasına inşaatçılar isyan etti.
Sabah'ın haberine göre, yüksek faizden mustarip olan inşaatçılar, bu da yetmiyormuş gibi bir de bazı banka profesyonellerinin çıkardığı dedikodularla mücadele etmek zorunda kaldı. İnşaat şirketleri bankaların yurtdışından ucuza para bulurken bunu içerde pahalı satmalarına anlam veremediklerini belirtiyor. Önemli çoğunluk da konut kredi faizlerinde sektör ortalamasının 60 ay vadede yüzde 0.80'lere düşmesi gerektiğini vurguluyor. Müteahhitler, her sektörde olduğu gibi inşaatta da az sayıda şirkette sıkıntı olabileceğini ancak bunu genele yaymanın Türkiye'ye zarar vermek anlamına geldiğini belirtiyor.
Ali Ağaoğlu-Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı:
Sektör töhmet altında
Sektörün duayenlerinin en önemli itirazı bir-iki şirketin sıkıntıya girmesini bahane eden finans kurumlarının tüm inşaat firmalarını 'töhmet' altına almak istemeleri. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da bankaların hiçbir gerekçe olmamasına karşın tüm sektörü riskli görüp kredi vermekte nazlanmasına anlam veremediğini söyledi. Ağaoğlu, bankaların dedikodu çıkartmalarından kendilerinin de 'mustarip' olduğunu belirterek "Bunun kaynağı finans kesimi. Yeni kredi vermekte nazlanıyorlar. Bankaların sektörü töhmet altında bırakması herkese zarar verir. Biz buna rağmen 1453 Maslak'ta satış rekoru kırdık" diye konuştu.
Uğur Dumankaya-Dumankaya İnşaat YKÜ:
Faiz bir türlü inmiyor
Herhangi bir sıkıntısı olmadığı halde bu tür iftiralara maruz kalan inşaat şirketleri var. Bazı banka profesyonellerince çıkarılan bu tür spekülasyonlar nedeniyle sektör sıkıntıya girdi. Bankacılar piyasayı terörize ediyor. Bu tür söylentiler şirketlere olduğu kadar tüm Türkiye'ye zarar verir. Faizler düşerken bankalar konut kredi faizlerini indirmekte nazlanıyor. Üstelik de kredi verirken kılı kırk yarmaya başladılar. Bu da sektörde iptallere yol açıyor. Bankalar tüketiciye kredi vermiyor. Şirket konut satamadığı için bankalardan kredi almak zorunda kalıyor.
Ziya Yılmaz-DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
% 0.80'e düşmesi rahatlatır
Bankaların inşaat sektörüne yaptığı 'negatif' uygulamalar satışların önünü kesti. Dedikodu konusunda duyumum yok ancak Finans kurumlarının kredilerdeki uygulamaları konut alım talebini erteledi. İnsanlar konut alımı için faiz oranlarının stabil olmasını beklemeye başladı. Bunun üzerine bir de bankalar kredide nazlanıyor. Oysa ki inşaat sektörünün oyuncuları güçlü durumda. 60 ay vadede yüzde 0.80 seviyesine inen Faiz oranı sektörü rahatlatır. Bunun olmaması için de hiçbir neden yok.
Nazmi Durbakayım-Teknik Yapı Başkanı:
Dedikoduya izin vermiyorum
Teknik Yapı'nın sahibi ve markalı konut üreticilerinin kurduğu İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı olan Nazmi Durbakayım da, bu tür dedikoduların kendisine kadar geldiğini ancak itibar etmediğini söyledi. Durbakayım "Bana bu tür laflarla gelenler oluyor ama susturuyorum. Çünkü söylenti sektörün tamamına zarar verir. Bankaların kredi oranlarını indirmesi gerekiyor" dedi.
Para ucuzladı faiz inmedi
Mesut Geniş-Denge İnşaat ortağı:
Caddebostan ve Şaşkınbakkal gibi lüks semtlerde yaptığı projelerle tanınan Denge İnşaat'ın ortağı Mesut Geniş de, bankaların yurtdışından ucuz kredi almalarına karşın sektöre verdikleri kredilerin hâlâ pahalı olduğunu söyledi. Geniş, "Benim de kulağıma bankacılık sektörünün inşaatı riskli bulduğu ve batmaların beklendiğine dair söylentiler geliyor. Bunlar yanlış. İnşaat Türkiye'nin en önemli sektörlerinin başında geliyor" diye konuştu.
Masraf Dahil Faiz Oranı nedir?
Kredi faizini ve masrafları hesaba katarak oluşturulmuş, gerçek orandır. Birçok Banka reklam yaptıkları faizi düşük tutarak, yüksek masraf alıyor. Bu toplamda tüketicinin daha çok para ödemesine neden oluyor.
Tabi tabi siz %40 karlarla çalışırken sıkıntı yok, faizsiz şukadar ay vadeli diye reklam verirken gene yasal oluyor da, bankalar sizden masraf istediğin de yada sektörü riskli gördüğünde mi sorun oluyor. Sektörün gerçeği hepiniz 2-3 bina dikip son 5 sene de var oldunuz, 2-3 bina daha yapıp satamazsanız batmanız 5 sene bile almaz, bankalarda bunu biliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.