İnşaat sektörü zirvede buluştu!
Boğaziçi Üniversitesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin düzenlediği "İnşaat Ekonomisi Zirvesi"nde sektör masaya yatırıldı
Boğaziçi Üniversitesi’nde bu yıl ilki gerçekleştirilen “İnşaat Ekonomi Zirvesi”ne inşaat sektörüne yön veren isimler katıldı.
Zirvede, ‘’Ekonominin Yükselen Değerleri’’, ‘’Gayrimenkul Sektöründe Yeni Finansman Enstrümanları’’, ‘’Mimari ile Nasıl Fark Yaratırız?’’, ‘’Yeşil Binaların Verimlilikte İnşaat Ekonomisine Katkısı’’, ‘’Kentlerin Dönüşümü Ve Yaşamların Değişimi’’ konularını masaya yatırıldı.
Boğaziçi Üniversitesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) iş birliğiyle düzenlenen "İnşaat Ekonomisi Zirvesi" üniversitenin Bebek'teki yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Zirveye, GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur, SOYAK CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, GYODER Başkan Yardımcısı Füsun Yılmaz Phillipson, İŞGYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal Yönetim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ve Bloomberg HT TV Haber Koordinatörü Cüneyt Başaran ile sektörün önemli isimleri katıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Vedat Akgiray, her zaman "Sadece inşaat ile kalkınma olur mu?" sorusunun sorulduğunu belirterek, inşaatın GSYH'ye katkısında oranının değişmediğini, sektörün Türkiye ile beraber büyüdüğünü söyledi.
"İnşaat sektörü 1 milyon 800 bin kişiyi istihdam ediyor"
Moderatörlüğünü Cüneyt Başaran'ın yaptığı "Ekonominin Yükselen Değerleri" başlıklı panelde konuşan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, inşaat sektörünün ekonomiye katkısını değerlendirdi.
Hinginar, inşaat sektörünün sanayiye de büyük katkı sağladığını dile getirerek, "İnşaat malzemeleri ihracat rakamı otomotiv sektörünün ihracat rakamlarıyla yarışır durumda. Cari açığa yüzde 230 pozitif katkı sağlıyor. Çünkü inşaat malzemeleri üretimde yerli malzemeler kullanıyor. İthal malzemeler kullanılmıyor" dedi.
İnşaat sektörünü Türkiye'nin lokomotifine benzeten Hinginar sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle GSYH'nin yüzde 5'inden fazlasını sağlıyor ama istihdam açısından daha yüksek rakamlar söz konusu. Sektör, 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor."
"Türk müteahhitlerin yurt dışında yüzde 35-40 kaybı var"
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün ise, birliğin, yurt dışında yılda 25-30 milyar dolarlık sözleşme yapan bir kurum olduğunu belirtti.
Libya, Irak ve Rusya sıkıntılarıyla bu rakamın yüzde 35-40'ının kaybedildiğini anlatan Yenigün, Türk müteahhitlerin yurt dışında geçen yıl 18 milyar dolarlık iş yüklendiğini aktardı.
Yenigün, bu 3 ülkedeki pazarın kaybolmasının olumsuzluklarına dikkati çekerek, buradan doğan kaybı telafi etmek için Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'den 4 saatlik uçuşla 1,5 milyar nüfusa ulaşıldığını, ülkenin coğrafi konumunun avantaj getirdiğini vurgulayan Yenigün, "Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha güzel bir ortam elde ederiz inşallah. Aksi takdirde inşaat sektöründe sıkıntı yaşarız" dedi.