İnşaat sektörü temsilcileri, 2015'te yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen artan konut satış adedinin 2016'da 1,5 milyona ulaşabileceğini belirtiyor. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde yılın 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satılmasını "başarı" olarak niteleyen temsilciler, 2016 beklentilerini AA ile paylaştı.
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yıl içerisinde yapılan iki seçimin ve bu seçimler arasındaki siyasi belirsizliğin yanı sıra Türkiye-Rusya geriliminin ve Türkiye'nin sınır bölgelerinde devam eden karışıklığın ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.
Aşa, tüm bu sıkıntılara rağmen konut satışının yılın ilk 11 ayında 11,25 arttığını belirterek, Türkiye'nin lokomotifi olan inşaat sektörünün gelişmekte olan ülkelere kıyasla Türkiye'nin büyümesine daha fazla etki ettiğini dile getirdi. İnşaat sektörünün siyasi istikrar ile ekonomiye gelen güven sayesinde 2016'da yere daha sağlam basacağını vurgulayan Aşa, "Ayrıca halkı tatmin edecek bazı uygulamalar hayata geçerse, biraz daha gerçek alıcı kitlesine uygun projeler üretilirse 2016'da 1,5 milyon konut satışını yakalarız. Bu kesinlikle sürpriz olmaz. 2015 gibi bu kadar sıkıntılı, çalkantılı bir yılda 1 milyon 250 bin gibi bir rakamı yakaladıysak 2016'da 1,5 milyon satış adedinin daha fazlasını bile yakalarız" diye konuştu.
Sektör yüzde 4'ün üzerinde büyür
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik: Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2016 yılında yeni bir seçim olmayacağını hatırlatarak, "Ayrıca Rusya, Suriye gibi krizlerin yaşanmayacağını düşünürsek konut sektörü zirve yapacak diyebiliriz" dedi. Bu yıl belirsizliğe neden olacak herhangi bir olay yaşanmazsa satış rakamlarının 1 milyon 300 binin üzerine çıkacağını kaydeden Çelik, 2016'nın sektör açısında iyi bir yıl olacağını dile getirdi. Çelik, "2016 yılı için sektörde yüzde 4 büyüme öngörülüyor. Ama biz bunun çok üstüne çıkıp bir zirve yaşanmasının da mümkün olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
2016, kayıp yıl olmayacak
İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar: Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016'nın ilk günleriyle beraber, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini umduklarını ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların 2016'da tekrar hızlanmasını beklediklerini söyledi. Hinginar, "2016, kayıp yıl olmayacak ve Türkiye ekonomisinde yüzde 3,5-4, inşaat sektöründe ise yüzde 2,5-3 seviyelerinde büyüme olacağını öngörüyoruz" ifadesini kullandı. Son yıllarda Irak ve Suriye'nin ardından Rusya ile yaşanan gerginliklerin kendilerini ciddi olarak etkilediğini ve gelecek için endişelendirdiğini anlatan Hinginar, Rusya'nın inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerin giderek büyüdüğü bir ülke konumunda olduğunu bildirdi. Hinginar, üyeleri arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için önemli adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer aldığını belirterek, bu ülke ile yaşanan gerginliğin bir an önce normale dönmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
Hazır beton sektörü 2016'dan umutlu
Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık: Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, hazır beton sektörünün 2016'dan umutlu olduğunu belirterek, 2015 yılında dünya konjonktüründe yaşanan türbülanslar ile karşılaştırıldığında 2016 yılında daha ılımlı gelişmelerin ortaya çıkmasının beklendiğini söyledi. Işık, "2016 yılında Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz yıl olduğu gibi ortalama yüzde 3'lük bir büyüme ile yılı kapatacağını ve hazır beton sektöründe de önemli gelişmelerin yaşanacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Gelecek yıl Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin aldığı portföy yatırımlarında önemli bir daralma gerçekleşmesinin beklendiğini aktaran Işık, "Bu yılın temmuz ayından itibaren Türkiye'ye gelen portföy yatırımlarının ve kısa vadeli sıcak paranın, küresel krizden sonraki en düşük düzeye gerilediğini söyleyebiliriz. Bu noktada Türkiye'nin en büyük emniyet sübabı 'cari açıktaki daralma' olarak öne çıkıyor" diye konuştu. Işık, bu yıl milli gelire oranı yüzde 5'e inmesi beklenilen cari açık oranının, 2016 yılında Türkiye'nin sıcak paraya olan ihtiyacını azaltarak hem büyüme performansı hem de cari denge bakımından diğer gelişme yolundaki ülkelerden pozitif ayrışmasını sağlayacağını bildirdi.
2016, Türkiye'nin yılı olacak
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Kamunun yaptığı İstanbul Yeni Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, tünel ve diğer önemli yatırımların 2016'da daha da belirginleşmesi sayesinde yurt dışındaki yatırımcıların Türkiye'ye bakışı daha da iyimser bir noktaya gelecek ve yabancıların da katkısıyla konut satışı 1,5 milyon adedin üzerine çıkacak" dedi. Demir, ülke sınırlarında yaşanan sıkıntıların iyiye gideceğini düşündüğünü kaydederek, "Böylece 2016 'Türkiye yılı' olacak. Bu sadece konutta değil sanayide, KOBİ'lerde ve çok sayıda sektörde bizim yılımız olacak" diye konuştu.
Konut satışında özellikle orta ve alt gelir grubu için ev kredisinin önemli olduğunu belirten Demir, şu anda oranların yüksek olduğuna dikkati çekti. Demir, "Konut kredisi
faiz oranlarının mutlaka ama mutlaka düşmesi gerekiyor. Bu yüksek konut satışı için olmazsa olmaz. Dövizde istikrar sağlanması da gerekli tabi. Ancak kredi oranlarının düşmesi daha önemli. Çünkü
faiz oranlarının düşmesi sektörü yüzde 25 canlandırıyor" ifadelerini kullandı.
Yeni reform ve teşviklerle daha iyi rakamlar yakalanır
GYODER Başkan Yardımcısı Haluk Sur: Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur, belirsizlik ve kararsızlık gibi durumlara rağmen 2015'te güzel rakamların yakalandığını belirterek, bunun 2016 yılına da yansıyacağını söyledi. Sur, "İstikrarın devamının belirgin hale gelmesiyle 2016'da 1 milyon 400 bin arasında satış rakamına ulaşılır. Yeni reform ve teşviklerle daha iyi rakamlar yakalanacaktır. Burada sektörü olumsuz etkileyebilecek gelişmelere karşı da hazırlıklı olmalıyız" dedi.
2016, gayrimenkulün yılı olacak
Cihan İnşaat İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır: Cihan İnşaat İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır, 2015'i seçimlerle geçiren gayrimenkul sektörünün yeni yıla yeni hedeflerle girdiğini belirterek, sektörün geçen yıl krizleri iyi yönettiğini söyledi. Konut satış rakamlarının bunu teyit ettiğini aktaran Hışır, "Yılın ilk yarısını hareketli geçiren sektörde seçimler sonrası durgunluk başladı. Döviz fiyatlarında yaşanan dalgalanma ve terör olaylarıyla konut alıcısı bir ara bekle-gör politikası uyguladı, ancak tek parti hükümetiyle ibre tekrar yukarıya işaret etti. Seçimler sonrası yaşanan olumlu hava etkisini tam anlamıyla 2016'da gösterecek. Sektörün önemli oyuncuları 2016 yılını dolu dolu geçirmek için kolları sıvadı. Yeni yılda yüzde 12'nin üzerinde büyümek hayal değil" diye konuştu.