Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük barınma krizini yaşarken, veriler sektör oyuncularının bir ayağının da frende olduğunu gösteriyor. Ruhsat sayılarındaki azalma endişeleri artırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de daire bazında alınan ruhsat sayısı 2021’de 725 bin 294 adetken, 2022’de 695 bin 804’e geriledi. Söz konusu rakam TÜİK’in Kasım 2023 verilerine göre geçen yılın ilk 9 ayında 520 bin 209’da kaldı. Daire bazında alınan ruhsat sayısı 2017’de ise 1 milyon 405 bin 447 adet ile 2002’den bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Rakamın pandemi döneminin de altında kalması konut üretimindeki sıkıntının boyutlarını da gösteriyor.
Sektörde dengeler alt üst oldu
Sözcü'de Hülya Keskin Oruçoğlu imzasıyla yer alan haberde Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, yapı ruhsatlarındaki şok düşüşü değerlendirdi. Özcan, geçen yıl ülke genelindeki konut satışının 1.2 milyon adet olduğunu, söz konusu rakamın neredeyse dörtte üçünü de ikinci el konutların oluşturduğunu anımsatarak, “İnsanlar ekonominin geldiği nokta sebebiyle yeni konut alamadı. Sektörde ise büyük ölçekli firmalar bile birkaç yıl öncesinden frene bastı, bazı isimler sektörden çekildi. Daire bazında alınan yapı ruhsatları 1.4 milyonları bulurken, 2023’te bu rakam 600 binlerde kalması bekleniyor. Üretim azlığı da konut fiyalarının ve kiraların geldiği noktayı etkiledi” dedi.“Türkiye’de konut üretimi talep bazında olması gereken noktada değil” ifadelerini kullanan Özcan, “Bu durum önümüzdeki iki, üç yıl içerisinde barınma krizinin ileri boyutlara varacağına işaret ediyor. Ekonominin geldiği nokta ve firmaların yeni projelere yönelik tutumu, dengeleri alt üst etti” dedi.
"3 yıl içinde 550 bin konut ihtiyacı olacak"
GAPAS Başkanı İsmail Özcan, geçtiğimiz yıllarda ülke genelindeki konut satışlarının genellikle yüzde 55’inin ikinci el, yüzde 45’inin yeni konutlardan oluştuğunu ancak artık bu tablonun değiştiğini söyledi. İsmail Özcan, “İnsanlar artık yeni konut alamıyor. Ülke nüfusu da artıyor. Üretim olmayınca konut talebinin bir kısmı ikinci ele kayıyor. Konut ihtiyaç oranı da göz önüne alındığında 3 yıl için 500-550 bin konut ihtiyacı olacak. Bu açık da ne yazık ki ülke genelinde barınma sorunu tetikleyecek” ifadelerini kullandı.
‘Çelik yapı sistemleri cesaretlendirilmeli’
Türkiye’de konut üretiminin hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken İsmail Özcan, “Ne yazık ki ülke genelinde bir çürük yapı stoku var. Bu stokun yenilenmesi şart. Bu süreçte insanlar da yeni yerlere taşınacak ve taşındıkları yerlerde bir kaç yıl kalmak zorundalar. Bunun için hızlı üretim gerekli. Betonarme sistemlerin inşası uzun sürüyor. Sektör artık alternatif üretimlere geçmek zorunda. Bu kapsamda apartmanlar da dahil olmak üzere çelik yapı sistemlerine geçişi cesaretlendirecek bir takım adımlar atılmalı” diye konuştu.
İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 8.4 arttı
İnşaat sektöründen ara eleman sorununa kalıcı çözüm talebi
Stoklardaki inşaat demiri için düzenleme
DÜŞÜK GELİRLİLERİN SATIN ALABİLECEĞİ KONUTLARDAN ZATEN ÜRETİLMİYOR BELEDİYELERİN SOSYAL KONUT YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE SATABİLMELERİ VE KİRAYA VEREBİLMELERİ ŞARTI İLE BELEDİYELERİN GELİRLERİ ARTTIRILMASI İÇİN EN AZINDAN MTV'LERİNİN TAMAMI TRAFİK CEZALARI TAŞIT ALIM VERGİLERİNİN DE %50 Sİ BELEDİYELERE DEVREDİLMELİDİR ŞEHİR İÇİ YOLLAR YAĞMURLARDAN BOZULUYOR KAZILIYOR BELEDİYELERİN GELİRLERİ DÜŞÜK OLDUĞUNDAN AYLARCA TAMİR EDEMİYOR MEVCUT ŞARTLARDA BANA BELEDİYE BAŞKANI OL DESELER KABUL ETMEM METROLAR DA DÜNYA BANKASINA DÖVİZ CİNSİ BORÇLANARAK YAPILIYOR BELEDİYELERİMİZİN DAHA FAZLA PARASI/GELİRİ OLSA KENDİ PARAMIZ TL İLE METROLAR YAPILSA DAHA İYİ DEĞİL Mİ?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.