<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİnşaat malzemesi sanayi üretimi 5 ayda yüzde 2.8 büyüdü----

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 5 ayda yüzde 2.8 büyüdü

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 5 ayda yüzde 2.8 büyüdü
04 Ağustos 2023 - 11:01 www.finansingundemi.com

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi yılın ilk 5 ayında yüzde 2,8 büyüdü

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Temmuz 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre 2023’ün mayıs ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 arttı. İnşaat malzemesi sanayisindeki 22 alt sektörün 18’inde üretim yükselirken, 4’ünde ise geriledi. Böylece yılın ilk 5 ayında toplam inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın ilk 5 aylık üretiminin yüzde 2,8 üzerinde gerçekleşti.

Türkiye İMSAD tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Yılın ilk beş ayında, geçen yılın ilk beş ayına göre en yüksek üretim artışı yüzde 48,9 ile metal yapı ve yapı parçalarında yaşandı. Yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 43,4 ile metalden kapı ve pencereler, yüzde 27,4 ile ahşap inşaat malzemesi üretimi ve yüzde 18,7 ile plastik inşaat malzemesi üretimi metal yapı ve yapı parçalarından sonra üretimin en çok arttığı diğer alt sektör dalları oldu. Üretimin en çok azaldığı alt sektör ise yüzde 18,5 ile demir çelik inşaat ürünleri olurken, onu yüzde 17,6 ile inşaat camları ve yüzde 13,3 ile seramik kaplama malzemesi izledi.

T.C. Merkez Bankası sıkılaşma adımları sektörü etkileyecek

Raporda; T.C. Merkez Bankası’nın para politikasındaki kademeli sıkılaşma ve liralaşma döneminde uygulanmaya başlanan mevduat, kredi ve döviz işlemlerindeki kısıtlayıcı ve koşullu düzenlemelerin kademeli olarak kaldırılacak olmasının inşaat ve malzeme sanayisine olası etkileri paylaşıldı. T.C. Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve bireysel kredi oranlarının yükselmesi nedeniyle inşaat, konut ve yenileme pazarında yavaşlama beklentisi ortaya çıktı.

Raporda yer verilen ifadelere göre; ekonomide rasyonel zemine geri dönüş olarak adlandırılan yeni politikalar ekonomide normalleşme ve iyileşmeyi hedefliyor. Normalleşme ve iyileşme sürecinde T.C. Merkez Bankası para politikaları önemli bir yet tutuyor.

T.C. Merkez Bankası para politikasında kademeli bir sıkılaşmayı hedefledi ve buna bağlı adımları da atmaya başladı. T.C. Merkez Bankası 2024 Haziran tarihine kadar olan dönemi de geçiş dönemi olarak kabul etti. Bu geçiş döneminde dezenflasyon dönemine geçiş için gerekli koşulların oluşturulacağı belirtiliyor. Liralaşma döneminde uygulanmaya başlanan mevduat, kredi ve döviz işlemlerindeki kısıtlayıcı ve koşullu düzenlemeler kademeli olarak kaldırılacak. T.C. Merkez Bankası’nın para politikasındaki kademeli sıkılaşmasının inşaat ve malzeme sanayisini etkileyeceği öngörülüyor.

İthalat talebi yeniden yurt içi piyasalardan tedarike yönlenecek

2022 yılının başından itibaren inşaat malzemesi ithalatında hızlı bir artış yaşandı. İthalat artışının en önemli nedeni Türk lirasının değerlenmesi ve ithalatın daha ucuz ve cazip hale gelmesi oldu. Seçimler sonrası ekonomi ve kur politikalarındaki değişimle değer kazanması beklenen Türk lirasının inşaat malzemesinde ithalat talebini yeniden yurt içi piyasalardan tedarike yönlendireceği öngörülüyor. 

ABD'de inşaat harcamalarında artış

 

Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde güven düştü

 

İnşaat maliyetleri yüzde 47.95 arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)