Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Temmuz 2021 sonuçlarına göre, temmuz ayında çalışma gün sayısının azalması ile inşaat malzemeleri sanayisinde ihracatın büyüme performansı yavaşladı. Temmuz ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak 5,06 milyon ton, değer olarak 2,33 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Dünya gazetesi haberine göre Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Temmuz 2021 sonuçlarını paylaştı. Buna göre, uzun tatiller nedeniyle çalışma gün sayısının önemli ölçüde azalması, buna bağlı olarak dış ticaret faaliyetlerinin de zayıflaması nedeniyle temmuz ayında daha sınırlı bir performans gösterdi. İhracat 2021 yılı Temmuz ayında 2,33 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Temmuz ayında ihracat, 2,89 milyar dolar ihracatla rekor seviyeye ulaşan haziran ayı ihracatının altında kaldı. Gerilemede çalışma gün sayısındaki azalma belirleyici oldu.
2021 yılı Temmuz ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak 5,06 milyon ton olarak gerçekleşti. Miktar olarak da ihracat önceki ayların altında seyretti. Endekse göre, inşaat malzemeleri sanayi ihracatındaki yavaşlama iç nedenlerden kaynaklandı. Pazarlardaki iyileşme ve canlanma temmuz ayında da devam etti. Dış pazarlarda artan talebin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor.
İhracat birim fiyatı yüzde 31,4 arttı
İnşaat malzemeleri sanayisinin ortalama yıllık ihracat birim fiyatı temmuz ayında geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 31,4 arttı. 2020 yılı temmuz ayında ortalama ihracat fiyatları 0,35 dolar/kg iken 2021 yılı temmuz ayında 0,46 dolar/kg oldu.
2021 yılı Temmuz ayında inşaat malzemeleri ithalatı ise 631 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat bir önceki haziran ayına göre geriledi. 2021 yılı Temmuz ayında inşaat malzemeleri ithalatı 227 bin 478 ton oldu. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı 2020 yılı Temmuz ayında 2,85 dolar/kg iken 2021 yılı Temmuz ayında 2,77 dolar/kg’a düştü.
Alt ürün gruplarında ihracat miktar olarak azaldı
Temmuz ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ortalama ihracat birim fiyatları 2020 yılı temmuz ayına göre yükseldi. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış etkili oldu. Temmuz ayında demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,2 yükseldi. Mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,3 arttı. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 38,8, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 23, metal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 15 yükseldi.
Temmuz ayında 8 alt ürün grubunun 6’sında ihracat miktar olarak geçen yılın temmuz ayının altında gerçekleşti. Temmuz ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 17,2 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. Miktar olarak ihracat elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 17,9 ve mineral ürünlerde ise yüzde 10,5 azaldı.
2021 yılının temmuz ayında 8 alt ürün grubunun 6’sında ihracat değer olarak yükseldi. Değer olarak önemli artışlar gerçekleşti. Yüksek artışlarda baz etkisi ile fiyat artışları etkisi de bulunuyor. Temmuz ayında değer olarak en yüksek ihracat artışı yüzde 41,9 ile demir çelik ürünlerinde yaşandı. Temmuz ayında değer olarak ihracat artışı metal bazlı ürünlerde 35,2 olarak gerçekleşti. Gerileme ise prefabrik yapılar ve mineral ürünlerde oldu.
Karadeniz'den Rusya'ya ihracatta yüzde 100 artış
İhracatın yüzde 42,8'ini büyük ölçekli girişimler yaptı
İnşaat sektörü ayrışmaya devam ediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.