Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi 2022 yılı Ocak ayı sonuçlarına göre, dış ticarette geleneksel olarak ocak aylarında görülen yavaşlama eğilimi, 2022 yılında da devam etti. Geçen yılın ocak ayı ile karşılaştırıldığında ise ihracatta büyüme kaydedildi. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı ocak ayında, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 33 artarak 2,4 milyar dolara ulaştı.
Şubat ayında ihracattaki artış eğiliminin sürdüğü gözlenirken, Rusya-Ukrayna savaşının inşaat malzemeleri ihracatını gelecek aylarda olumsuz etkilemesi bekleniyor.
İnşaat malzemelerine yönelik talep artışı sürüyor
Mevcut pazarlarda inşaat sektörlerindeki toparlanmaya bağlı olarak inşaat malzemelerine yönelik talep artışı devam ediyor. Yeni yılın ilk ayında ihracat miktar olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 artarak 4,33 milyon ton oldu.
İnşaat malzemeleri yıllık (son 12 aylık) ihracatı ocak ayı itibarıyla 31,4 milyar dolara, miktar olarak ise 64,96 milyon tona ulaştı. Ortalama ihracat birim fiyatı, yıllık ortalama 0,48 dolar/kg olarak gerçekleşti.
Emtia fiyatlarındaki artış birim fiyatları yükseltti
İhracat birim fiyatları, emtia fiyatlarındaki artışa bağlı olarak önemli oranlarda yükseldi. İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı, ocak ayında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 25 arttı.
2021 yılı ocak ayında 0,44 dolar/kg olan ortalama ihracat fiyatı, bu yılın ocak ayında 0,55 dolar/kg seviyesine yükseldi.
İthalat ocak ayında yüzde 18 arttı
İnşaat malzemeleri ithalatı yeni yılın ilk ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 727 milyon dolara ulaştı. İthalat miktar olarak da artış kaydederek 245 bin 311 ton oldu.
Aylık ortalama ithalat birim fiyatındaki yükseliş sürerken, birim fiyat ocak ayında 2,96 dolar/kg’a ulaştı.
Alt sektörlerde ihracat değer olarak büyüdü
Ocak ayında inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre güçlendi. Alt sektörlerde birbirlerine benzer eğilimlerle; miktar, değer ve birim fiyatlar genellikle arttı. Sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat birim fiyatları geçen yılın ocak ayına göre yükseldi.
2022 yılı ocak ayında demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40,8 yükseldi. Mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 12,2 arttı. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 22,4, ağaç ve ahşap ürünlerin yüzde 37,3 ve metal bazlı ürünlerin yüzde 31,8 yükseldi.
Ocak ayında sekiz alt ürün grubunun beşinde, ihracat miktar olarak geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Miktar olarak gerçekleşen artışlarda geçen yılın son aylarında yaşanan artışların baz etkileri izlendi.
Yılın ilk ayında en yüksek ihracat miktar artışı, yüzde 38 ile yalıtım malzemelerinde gerçekleşti. Metal bazlı ürünlerin ihracat miktar artışı yüzde 22,9 ve prefabrik yapılarda yüzde 13,9 oldu.
Miktar olarak elektrik malzemeleri ve teçhizatları, demir çelik ürünleri ile ağaç ve ahşap ürünleri ihracatı ise geriledi.
Sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak önemli artışlar kaydetti. Ocak ayında değer olarak en yüksek ihracat artışı, yüzde 61,7 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşirken, demir çelik ürünlerinde yüzde 41,4, yalıtım malzemelerinde yüzde 38, prefabrik yapılarda yüzde 35, ağaç ve ahşap ürünlerinde ise yüzde 26,9 oldu.
Türkiye’nin sanayi ihracatı performansı yeni yılda yavaşladı
Ocak ayı ihracatı geleneksel eğilimini koruyarak önceki aylara göre yavaşlayarak yeni yıla başladı. Ocak ayında yaşanan enerji kesintileri de ihracat performansını sınırlandıran etkilerin başında geldi. Küresel pazarlardaki talep artışı yavaşlayarak devam ederken, ülkemize yönelik ilave talep artışı ise sürüyor. Şubat ayında yüksek ihracat öngörülürken, Rusya-Ukrayna olumsuz etkilerinin gelecek aylarda hissedilmesi bekleniyor.
2022 yılı ocak ayında, Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı değer olarak 13,12 milyar dolar olarak gerçekleşirken, miktar olarak 7,79 milyon ton ile ihracat önceki aylara göre geriledi.
Aynı dönemde birim fiyatlar yüksekliğini koruyarak ihracata katkısını yeni yılda da sürdürdü.
2021 yılı ocak ayında 1,29 dolar/kg olan sanayi malı ihracatı ortalama birim fiyatı, bu yılın ocak ayında 1,69 dolar/kg’a ulaştı.
İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı değer olarak, 2022 yılı ocak ayında, önceki aylara göre geriledi ve 10,73 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat bu dönemde miktar olarak da düştü.
İnşaat malzemeleri dışındaki sanayilerin ihracat ortalama birim fiyatı geçen yıl ocak ayında 2,09 dolar/kg iken bu yıl 3,10 dolar/kg seviyesinde gerçekleşti.
Avrupa, inşaat malzemeleri sıkıntısı ile karşı karşıya
Maliyet artışı inşaatta taşeron sorununu başlattı
Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi düştü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.