<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazinİnşaat işçisi su kabağı ile patron oldu----

İnşaat işçisi su kabağı ile patron oldu

İnşaat işçisi su kabağı ile patron oldu
30 Ekim 2014 - 04:45 www.finansingundemi.com

Hatay Yayladağı'nda inşaat işçisi Alparslan İnanç'ın hayatı evinin önünde kendiliğinden yetişen su kabağı ile değişti, kendi işinin patronu oldu

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde inşaat işlerinde çalışarak geçimini sağlayan Alparslan İnanç'ın hayatı, evinin önünde kendiliğinden yetişen su kabağı sayesinde değişti. Bahçede kendiliğinden çıkan 2 kökten 50 kabağı toplayıp satarak başladığı işini geliştiren İnanç, yılda yetiştirdiği 20 bin kabağı yurt içi ve dışına da satarak kendi işinin patronu oldu.

Antakya ilçesindeki bir beton firmasında işçi olarak çalışan Alparslan İnanç, boş zamanlarında gittiği Yayladağı ilçesindeki çiftlik evinin önünde, halk arasında "kernep" olarak bilinen su kabağı yetiştiğini fark etti.

Kendiliğinden yetişen bitkiden 50 su kabağı toplayan İnanç, birkaçını hediye ettikten sonra kalanını değerlendirmeyi düşündü. İnternetten su kabağıyla ilgili bilgi toplayan İnanç, bazı kişilere su kabağı sattı. İnanç, şimdi eşi ve 3 çocuğuyla 5 dekarlık alanda su kabağı yetiştiriciliği yapıyor.



Alparslan İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rastgele yetişen kabakları iyi fiyata sattıktan sonra daha fazla yetiştirmeye karar verdiğini söyledi.

Bir bankadan 120 bin lira kredi çekip arazi aldığını belirten İnanç, piyasa araştırması yapmadan, müşteri bulmadan bu işe girmeye karar verdiğini ifade etti.

"Tarlayı kazma kürekle işledim"

İşe başladığında cebinde hiç parası olmadığını kaydeden İnanç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karar verdim ama imkanlarım çok kısıtlıydı. Derken internetten tanıştığım İzmirli bir kişi bana bedava tohum gönderdi. Tohumlar bedavaya gelince 'Ya Allah' dedik, başladık. Tarlayı sürdürecek paramız yoktu. Tarlayı eşimle kazma ve kürek yardımıyla işledik. Tam bir haftada işi bitirebildik. Askılık yapacak imkanımız olmadığından bölgede yanan orman ağaçlarının dallarını kullandık. Gübre atmak gerekiyordu ancak gübre de pahalıydı. Köyden eşeklere yüklediğim hayvan gübresini tarlaya taşıdım. Çok şükür, şimdi 2 bin su kabağı yetiştirdim."

Kendisine bu konuda en çok eşi ve çocuklarının yardım ettiğini belirten İnanç, kısıtlı imkanlarla başladığı çalışmada kaliteli kabak üretmeyi başardığını kaydetti.

Yunanistan, İtalya ve KKTC'ye de satıyor

İnternetten tanıdığı kişiler sayesinde pazar sıkıntısı da yaşamadığını ifade eden İnanç, şunları söyledi:

"Türkiye'nin en güzel su kabağını yetiştireceğimize sonuna kadar inandık. Çok şükür beklediğimiz gibi de oldu. Bu yıl 20 bin lira kazandım. Önümüzdeki yıl dünyanın en büyük su kabağını yetiştirmek istiyorum. Ülkemizde hemen her ile su kabağı gönderiyoruz. Ayrıca Yunanistan, İtalya ve KKTC'den istek geldi ve oralara da ilk sevkıyatımızı yaptık. Şu an dünyanın en büyük su kabağı Çin'de. Turistler onun yanına gidip, fotoğraf çektiriyor. Ben de bir su kabağını büyütüp Çin'in rekorunu geçeceğim."

"Siparişlere yetişemiyoruz"

Kabağın boyutu ve kalitesi nedeniyle yoğun talep geldiğini belirten İnanç, siparişlere yetişemediklerini, bu nedenle isteyenlere 50'den fazla kabak gönderebildiğini kaydetti.

Kargo ile gönderdiği kabakları 5 ila 20 liraya sattığını vurgulayan İnanç, "Su kabağı kaliteli olduğunda pazar sıkıntısı yaşanmıyor. Kimi süs eşyası kimi kemençe yapmak için alıyor. İnternetten tanıştığım onlarca kişi, başka illerden gelerek tarlayı geziyor" dedi.

Gelecek yıl 20 dönüme daha su kabağı ekeceğini belirten İnanç, boş zamanlarında eşiyle süs kapağı işleme kursuna gittiğini de sözlerine ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)