Türkiye’nin en büyük inovasyon ağı olan Açıkinovasyon’un öncülüğünde bu yıl ilki düzenlenen “İnovasyon Buluşmaları” bankacılık sektörüyle başladı. İnovasyonu jenerik bir ifade olmaktan çıkarıp, kişi ve kurumların nasıl hayata geçireceğine dair somut örneklerin ve yaratıcı fikirlerin paylaşıldığı dev buluşma 18 Nisan’da bankacılık sektöründen yerli ve yabancı isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye ve dünyadan pek çok inovasyon liderinin konuşmacı olarak ağırlayan zirvede First National Bank’ın İnovasyon Başkanı Paul Steenkamp bu alandaki sırlarını ilk kez katılımcılarla paylaştı.
İş dünyasındaki yoğun rekabet ortamında şirketler için stratejik bir öneme sahip olan "İnovasyon" kavramı, global pazarda fark yaratmak ve rekabet avantajı elde ederek büyüme yakalamak isteyen bankacılık sektörünün yenilikçi isimlerini İstanbul’da buluşturdu. Açıkinovasyon CEO’su Yakup Sezer, “İnovasyon Buluşmaları” etkiliğinin ilkini düzenlemekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, bankacılık sektöründeki inovasyon örneklerini masaya yatırmayı ve inovasyon kavramını bütün sektörlere yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade etti. Türkiye ve dünyadan yenilikçi isimlerin İstanbul’da bir araya geldiği zirvede konuşan First National Bank İnovasyon Başkanı Paul Steenkamp, inovasyonun stratejinin en önemli ayaklarından biri olduğunu belirterek tüm kurumların inovasyonun kurum stratejilerinde var olup olmadığına dikkat etmelerini önerdi.
Paul Steenkamp, First National Bank’ın stratejilerine ve inovasyon süreçlerine de değindiği konuşmasında “Biz rakiplerimizi savaş gemisine benzetiyoruz. Merkezdeler, birbirlerine çok yakınlar ve yönlerini değiştirmekte çok zorlanıyorlar. Biz ise kendimizi hız teknesine benzetiyoruz. Çünkü esneğiz ve hızlı hareket edebiliyoruz. Bu da inovasyon uygulamalarını hızlı ve etkili bir şekilde hayata geçirmemizi sağlıyor. Sahip olduğumuz girişimci kültürümüz ve network’ümüz yeni inovasyon çalışmalarını hayata geçirmemizde hep bir adım önde olmamızı sağlıyor” diye konuştu.
İnovasyonu takip etmeyi bir depar değil, maraton olarak gören Steenkamp, “Çoğu insan inovasyonu oyun ve eğlence gibi görürken, iyi bir inovasyonu uygulamak ise Einstein’ın dediği gibi %1 ilham, %99 ter dökmek ile mümkündür” dedi. Steenkamp, başarılı bir inovasyonun kilit noktası olarak; insanların radikal oyun değiştiren büyük inovasyonlar yerine adım adım ilerleyen iyileştirmeler şeklinde inovasyonları tercih etmelerini önerdi. Ancak bu küçük adımlarla oluşturulan inovasyon uygulamalarının üzerine, dev inovasyon adımlarının atılabileceğini ifade etti.
“Hedefe Giden Yolda Önüne Engel Çıkarsa, Yeni İcat Çıkar”
İnovasyon Buluşmaları 2013 konuşmacılarından Türk Ekonomi Bankası İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Nilsen Altıntaş, “İnovasyon bir kurumun insan kaynakları biriminin dns’ında olmalı ve tüm kurumların içselleştirdiği bir kavram olmalı. TEB için inovasyon, henüz yapılmamış olanı yapan ya da yapılmakta olanı farklılaştıran ve aynı zamanda ekonomik getirisi de olan bir kavramdır. Biz kurum içinde inovasyon uygulamalarını gerçekleştirirken “Kıvılcım”dan ilham aldık. Yeni fikirleri tetikleyen kıvılcımları teşvik ederek inovasyon için yol açtık”, diye konuştu. İnovasyon yol haritalarını kurumsal hedeflere paralel olarak oluşturduklarını söyleyen Altıntaş, “Hedefe giden yolda önüne engel çıkarsa yeni icat çıkar” sloganıyla, kurum içi ve kurum dışı inovasyon faaliyetlerini hayata geçirdiklerini belirterek,
finans sektöründe organizasyon yapısı içinde inovasyonu kuran ilk kurum olduklarını vurguladı.
Nilsen Altıntaş, Kurum çalışanlarının inovasyon sürecine dahil edilmesinin önemine değindiği konuşmasında bir kurumda sadece yenilikçi düşünen çalışanların varlığının yeterli olmadığını vurgulayarak düşünce sistematiğinin değişmesinin ve tüm süreçlerde etkili iletişimin önemine dikkat çekti.