Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Enflasyonun nasıl bir felaket olduğunu görev yaptığı yıllarda oldukça iyi tecrübe eden ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, inişli çıkışlı bir resesyon yolculuğuna hazır olunmasını tavsiye ediyor. Summers’a göre yumuşak inişlerin bir başarı olarak değerlendirilmesi gerekiyor.
Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Summers, FED’in faiz artırımlarıyla enflasyonla mücadele etmeye devam etmesi nedeniyle ABD’nin bu yıl bir resesyon yaşama ihtimali oldukça yüksek. 2020 yılında enflasyonun bir sorun haline geleceği öngörüsünde bulunan Summers, FED’in ekonomik büyümenin yavaşladığı ve enflasyonun bir resesyona yol açmadan düştüğü yumuşak iniş senaryosunu savunuyor ancak bunun pek olası olmadığı notunu da düşüyor.
Resesyon olasılığı çok yüksek
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Summers, “Bence çok yüksek bir resesyon olasılığı var. Resesyon sürecinde yumuşak inişler umut ediliyor ancak bu inişler yumuşak olsa da sayısı tahmin edilenden fazla olabilir” diyor. Summers, yumuşak ya da sert fark etmeksizin bir resesyona girilmesi halinde, FED’in enflasyonu kontrol edip edemeyeceğinden emin olmadığını da belirtiyor.
Borsalarda stagflasyon riski
“Resesyonla birlikte enflasyonu da şişeye koyup koymadığımızı bu noktada tespit etmek çok zor” diyen Summers, FED’in bunu başarma taahhüdünün kendisini cesaretlendirdiğini söylüyor. Summers yine de bunun merkez bankaları tarafından tarihte çok kez denendiğini ancak ekonomide yaşanan bir gerilemenin, merkez bankalarının enflasyonu düşürmeye yönelik taahhütlerinden geri adım atmalarına sebep olduğunun çok kez görüldüğünün altını çiziyor.
Çok yüksek bir resesyon olasılığı var. Resesyon sürecinde yumuşak inişler umut ediliyor ancak bu inişler yumuşak olsa da sayısı tahmin edilenden fazla olabilir.
Başkan Clinton döneminde Hazine Sekreteri ve Başkan Obama’nın en üst düzey ekonomi danışmanı görevlerini üstenmiş olan Summers, enflasyonun kalıcı gücü nedeniyle borsalarda daha çok bir stagflasyon riski gördüğünü söylüyor.
İkinci çeyrek rakamları belirleyici olacak
Resesyonun teknik tanımı art arda iki çeyrekte GSYİH’nın daralması anlamına geliyor ve ABD GSYİH’sı beklenmedik şekilde ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 1,6 küçüldü. Bazı ekonomistlerin öngördüğü gibi ikinci çeyrekte de yaşanacak bir daralma ABD ekonomisinin teknik anlamda resmen resesyona girdiğini göstermiş olacak.
Ancak resesyonu tanımlamak her zaman teknik tanıma bağlı kalmak anlamına gelmeyebiliyor. Bazı ekonomistler Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER) ilan edene kadar gerçek bir resesyona girildiğini kabul etmemekten yana. NBER, resesyonu daha genel bir şekilde, “Ekonomiye yayılan ve ekonomik aktivitelerde birkaç aydan fazla süren belirgin düşüş” şeklinde tanımlıyor.
ABD Başkanı Biden: Resesyona girmeyeceğiz
ABD için resesyon beklentisi yüzde 75
ABD ekonomisi yavaşlıyor fakat resesyon kaçınılmaz değil
Wall Street devlerinden resesyona ilişkin 2 zıt yorum
Piyasalarda resesyon korkusu artmaya başladı
Goldman CEO’sundan resesyon uyarısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.