İngiltere'yi IŞİD korkusu sardı
İngiltere Başbakanı Cameron: "Suriye ve Irak'ın kalbinde aşırıcı bir halifelik yaratma hırsı kendi güvenliğimize, İngiltere'ye bir tehdit oluşturuyor"
İngiltere Başbakanı David Cameron, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), "İngiltere'nin güvenliğine şimdiye kadar bildikleri tüm tehditlerden daha büyük ve daha derin bir tehdit oluşturduğunu" söyledi.
Cameron, İngiltere'de terör tehdidi seviyesinin "ciddi"den "çok ciddi"ye yükseltilmesinin ardından Başbakanlık'ta basın toplantısı düzenledi.
İngiltere'nin daha önceden de terör tehditiyle karşı karşıya kaldığını anımsatan Cameron, "Suriye'ye ve muhtemel olarak Irak'a İngiltere'den en az 500 kişinin gitmiş olabileceğine inanıyoruz" dedi.
IŞİD'in ülkesine yönelik oluşturduğu tehditin giderek büyüdüğüne dikkati çeken Cameron, terörle mücadele kapsamında pazartesi parlamentoda daha detaylı bir konuşma yapacağını bildirdi.
Suriye'ye veya Irak'a giderek şiddet olaylarında yer almak isteyenlerin engellenmesi, pasaportlarına daha rahat el konulabilmesi hakkında da yeni uygulamalar hakkında açıklama yapacağını anlatan Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İngiltere halkının güvende olduğundan emin olmak için gerekli olan her şeyi, her zaman yapacağız. İngiltere dünyadaki en kaliteli ve etkili güvenlik ile istihbarat hizmetlerine sahip. Gerektiği yerde ve takdirde ivedilikle hareket edeceğiz. Halkımızın güvende tutulması için zaten birkaç önlem aldık. Şüphelilerin seyahat etmesini engelliyoruz ve pasaportlarına el koyuyoruz. Vatandaşlıktan mahrum ediyoruz. Hatta yurtdışında gerçekleştirilen tüm terörist eylemlerden dolayı kişiler hakkında dava açılması için yasal çalışmalar içerisindeyiz."
Cameron, İngiltere'nin "mantıklı siyasi tepkiyle birlikte sert güvenlik karşılığı vermesi gerektiğini" belirterek, aşırıcılarla mücadelenin uzun yıllar boyunca süreceğini söyledi.
IŞİD'in oluşturduğu tehditle başetmek için "daha geniş yaklaşıma, bölgedeki komşularla çalışmaya, sadece güvenliğe değil, siyasete de yönelmeye ihtiyaçları olduğunu" belirten Cameron şöyle konuştu:
"Suriye ve Irak'ın kalbinde aşırıcı bir halifelik yaratma hırsı kendi güvenliğimize, buraya, İngiltere'ye bir tehdit oluşturuyor. İngiltere halkının güvende tutulduğundan emin olmak için yapılacak her şeyi yapmak, Başbakan olarak benim için en önemli nokta. İngilitere'de, evimizde güvende miyiz? Daha başka neler yapabiliriz?"
Bölgede yaşananlar evimizden binlerce kilometre uzakta gerçekleşen ve görmezden gelmeyi umabileceğimiz yabancı bir çatışma değil. Önceden de söylediğim gibi, ani tepkiler vermeyeceğiz, sakin bir şekilde ve bir amaçla karşılık vereceğiz. Bölgedeki IŞİD, güvenliğimize daha önce tüm o bildiklerimizden daha büyük ve daha derin bir tehdit oluşturuyor. IŞİD'in Lübnan ve Ürdün'e kadar, Türkiye sınırına kadar genişleme arzusu sonucunda Akdeniz'in sınırlarında bir terör devletiyle karşı karşıya kalabiliriz, NATO üyesinin sınırına kadar gelmiş olabilirler."
Yaşanan gelişmeler ve ihbarlar üzerine değiştirilen terör tehdidinin "düşük", "olası", "ciddi", "çok ciddi" ve "kritik" olmak üzere 5 seviyesi bulunuyor . "Çok ciddi" seviyesi, "büyük olasılıkla" saldırı düzenleneceği anlamına geliyor. İngiltere'de 7 Temmuz 2005'te metrolara ve otobüslere düzenlenen saldırıların ardından "çok ciddi"ye yükseltilen terör tehdidi seviyesi, 2011'de "ciddi"ye düşürülmüştü.