Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finansal düzenleyiciler, oldukça yüksek belirsizliğin hakim olduğu çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) yatırımları konusuna yönelmeye başladı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 9 Nisan 2021’de ESG yatırımlarına yönelik risk değerlendirmesi yaptı. Buna göre SEC portföy yönetimi, performans açıklamaları ve pazarlama çalışmalarıyla uyum programlarını takip edecek.
Fransa’nın finansal düzenleyicisi AMF de 27 Temmuz 2020’de yayınlanan raporda ESG yatırımlarının yakından inceleneceğini söyledi. İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) de ESG yatırımlarındaki belirsizliği ortadan kaldırmayı hedefleyen hamleler gerçekleştiriyor. FCA özellikle varlık yönetimi şirketlerine bu alanda dikkatli olmalarını söyleyen bir yazı gönderdi.
Forbes’un haberine göre FCA’nın yazısında tüketicilerin fonların sürdürülebilirlik iddialarına nasıl tepki verdiği ve yatırım kararlarını neye göre aldığı konularına açıklık getiren bir araştırmanın sonuçları da paylaşıldı. Yazıda, hedef prensiplerinin önemli olduğunun altı çizilirken, tüketicilerin abartılı ya da yanlış yönlendirici iddiaları tespit edemediği de belirtildi. FCA ESG yatırımlarına yönelik üç prensibin altını çizdi.
1. Sürdürülebilir fonların tasarımı ve kilit elementlerin açıklanması
Bu prensip dört unsuru ele alıyor: Fonun ismi, yatırım hedefleri ve politika, yatırım stratejisi ve yönetim yaklaşımı. Buna göre fon ismi yanıltıcı olmamalı ve yatırım hedeflerini açıkça yansıtmalı. Aynı zamanda fonun stratejisi açıkça aktarılmalı. Yatırım stratejisinin açıklamasında ise yatırım yapılacak alanın kısıtlamaları, fonun finans dışı etkileri ile endekslerle olan ilişkisi yer almalı.
Fonun yönetimine dair yaklaşım, FCA’nın en büyük odaklarından birini oluşturuyor. Örneğin bir fon sürdürülebilirlik açısından düşük performans gösteren şirketleri seçiyor olabilir. Ancak fon stratejisi, finansal performansını geliştiriyor olabilir. Bu nedenle fonun hedefi sürdürülebilirlikten ziyade, finansal performans olduğu takdirde bunun açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor.
2. ESG yatırım fonlarının dağıtmı ve varlıkların takip edilmesi
Bu prensipte odak noktasında dağıtımı destekleyecek kaynaklar; veri, araştırma ve analiz araçları yer alıyor. Aynı zamanda elde bulundurulan varlıklara da dikkat çekiliyor. Dağıtımı destekleyecek kaynaklar, uygun donanım ve tecrübeye sahip yatırım uzmanları, ESG/sürdürülebilirlik araştırmaları ile verileri, analiz araçları ve teknoloji desteği bulunuyor.
ESG entegrasyonu görece yeni bir trend olduğu için birçok yatırım uzmanı halihazırda bu işlemi etkili bir şekilde uygulamak için çabalıyor. ESG verileri konusunda ise çeşitli zorluklar var. FCA, ESG verilerini doğru değerlendirmek için uygun kaynaklara sahip olunması gerektiğinin ve uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesinin öneminin altını çiziyor. Bu şekilde de yatırım kararlarında ve müşterilere yapılan açıklamalardaki ESG iddalarının doğruluğunun sağlanabilmesi hedefleniyor.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre varlıklar konusunda ise yatırım yöneticilerinin fon için seçtikleri hisselerin fonun ismiyle ve ESG iddialarıyla uyumlu olmasını sağlaması gerekiyor. Bazı varlıkların fonun stratejisiyle tutarsızlık içinde olduğu durumlarda ise bunun açıklanması isteniyor.
3. ESG fonlarında dönemsel olarak düzenli açıklamaların müşterilere sağlanması
Bu prensipte öne çıkan kilit unsurlar, fon yönetici tarafından yapılacak açıklamalar ve performans raporlamaları. Bu tür bilgilerin müşteriler tarafından kolayca erişilebilir olması, tüketicilerin ESG’ye yönelik bilgilendirilmesi anlamına geliyor. Bunun içinse üçüncü parti veriler ve analiz araçları kullanılmalı. Herhangi bir fikri mülkiyet hakkını ihlal etmeksizin fon yöneticilerinin “açıklayıcı bilgileri” aktarması bekleniyor.
Bu açıklamaların ise ESG odaklı ve açıkça anlaşılabilir olması, yanıltıcı olmaması ve kolay erişilebilir olması gerekiyor. Örneğin “yeşil” şirketlere yatırım yapan bir fon stratejisinde gelir-karbon emisyonu oranını temel alıyor olabilir. Bu durumda fonun düzenli olarak bu oranı yatırımcılarla paylaşması ve hedefleri karşılayıp karşılamadığını açıklaması gerekiyor.
Enerji fiyatlarındaki çıkışın bir inişi olacak
Özel sermaye üçlüsünden dev şirket alımı
İklim değişikliği riskleri ekonomi üzerinde belirleyici
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.