<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİngiltere'nin DEAŞ'lı Begüm'ü vatandaşlıktan çıkarma kararı geçerli mi----

İngiltere'nin DEAŞ'lı Begüm'ü vatandaşlıktan çıkarma kararı geçerli mi

İngiltere'nin DEAŞ'lı Begüm'ü vatandaşlıktan çıkarma kararı geçerli mi
21 Şubat 2019 - 03:29 www.finansingundemi.com

15 yaşında DEAŞ'a katıldıktan 4 yıl sonra İngiltere'ye dönmek isteyen Begüm vatandaşlıktan çıkarıldı. Ancak uluslararası hukuk gereği, Begüm'ün bir başka ülkenin vatandaşı olmaması İngiltere'nin kararını geçersiz kılıyor

Dört yıl önce Suriye'ye gidip DEAŞ'a katılan ve geri dönmesine engel olmak için İngiliz vatandaşlığı iptal edilen Şamima Begüm'ün başka bir ülke vatandaşlığı bulunmadığı açıklandı.

Begüm'ün annesinden dolayı Bangladeş vatandaşlığı olduğu düşünülüyordu.

Ancak Bangladeş Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında 19 yaşındaki Şamima Begüm'ün Bangladeş vatandaşı olmadığını ve Bangladaş'e dönmesinin 'söz konusu dahi olmadığını' ifade etti.

İngiltere hükümeti, yeni doğan bebeğinin sağlığı için İngiltere'ye dönmek istediğini söyleyen Begüm'ü İngiliz vatandaşlığından çıkarmıştı. Ancak böyle bir karar, bireyin başka ülke vatandaşlığına sahip olması halinde gerçekleşebiliyor. Aksi halde bir kişiyi devletsiz bırakmak uluslararası hukukun ihlali sayılıyor.

Bangladeş Dışişleri Bakanlığı, Begüm'ün, 'Bangladeş vatandaşı olarak tanımlanmasının yanlış ve kaygı verici olduğunu' söyledi.

Açıklamada Begüm'ün hiçbir zaman Bangladeş vatandaşlığına başvurmadığı ve ülkeyi hiç ziyaret etmediği belirtildi.

IŞİD'e katıldıktan 4 yıl sonra İngiltere’ye dönmek isteyen Şamima Begüm doğum yaptı
Bakanlık ayrıca, Bangladeş'in 'terör ve şiddet içerek radikal hareketlere hiç hoşgörü göstermediğini' duyurdu.

Şamima Begüm'ün annesinin Bangladeş vatandaşı olduğuna inanılıyordu. Ailenin avukatları BBC'ye açıklamalarında, bu durumun Begüm'ün de doğrudan bu ülkenin vatandaşlığına sahip olabileceği anlamına gelebileceği yorumunu yapmıştı.

BBC İLE RÖPORTAJ

BBC Orta Doğu muhabiri Quentin Sommerville'e konuşan Begüm, 'yalnızca bir ülkenin vatandaşlığına sahip olduğunu ve İngiltere'nin kendisine danışmadan vatandaşlığını iptal etmesinin yanlış olduğunu' söyledi.

Begüm, "Bangladeş'te doğmadım. Daha önce Bangladeş'i hiç görmedim. Doğru düzgün Bengalce de konuşmuyorum, dolayısıyla nasıl Bangladeş vatandaşı olduğumu söyleyebilirler" diye konuştu.

'Çocuğunun haklarını etkilemez'

Şamima Begüm, Suriye'nin kuzeyinde kaldığı kampta hafta sonu bir erkek bebek dünyaya getirdi. Bebeğin Hollanda vatandaşı babasının da başka bir muhalif örgüte katıldığı düşünülüyor.

İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid ise Avam Kamarası'ndaki konuşmasında ismini anmadan Begüm'ün durumuna ilişkin "Çocuklar acısını çekmemeli. Bir ebeveynin İngiliz vatandaşlığını kaybetmesi çocuğunun haklarını etkilemez" dedi.

Bakan Javid, bir kişinin vatandaşlığını kaybetmesinin ancak çok olağandışı durumlarda gerçekleşebileceğini söyledi ve örnek olarak da "bir bireyin temel değerlere sırtını dönmesi ve terörü desteklemesini" verdi.

Muhalif İşçi Partisi'nden Diane Abbott ise İçişleri Bakanı Javid'i Uluslararası İnsan Hakları Deklarasyonu'nu ihlal etmekle itham etti.

BBC'ye konuşan Begüm, "İngiltere'nin büyük, çok büyük bir hata yaptığımı anlamasını umuyorum. Gençtim ve saftım" dedi.

Suriye'ye gittiğinde 15 yaşında olan Begüm, IŞİD'le ilgili fikirlerinin Hollanda vatandaşı kocasının tutuklanıp işkence gördükten sonra değiştiğini söyledi.

Begüm'ün ailesinin avukatı Tasnime Akunjee, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın Şamima Begüm'ü 'devletsiz bırakma' kararına karşı tüm yasal yolları kullanacaklarını söyledi.

Begüm daha önce ITV News televizyon kanalına verdiği röportajda İçişleri Bakanlığı'nın kararında 'üzüldüğünü' söylemiş ama kocası aracılığıyla Hollanda vatandaşlığına başvurmayı deneyebileceğini söylemişti. (BBC Türkçe)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)