Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
BBC ve British Airways dahil birçok şirkette çalışan 100 binden fazla personelin bordro verilerinin çalınmış olabileceği düşünülüyor.
BBC News'te yer alan habere göre, merkezi Rusya'da olduğu düşünülen bir siber suç grubu, siber saldırıya maruz kalan organizasyonlara ültimatom verdi.
Clop adlı grup, siber saldırıdan etkilenenleri 14 Haziran'dan önce e-postalarına yanıt vermeleri konusunda uyardı.
Grup, aksi takdirde bu kişilerden çalınan verilerin yayınlanacağını söyledi.
BBC tarafından görülen bildiride, "Progress MOVEit ürününü kullanan şirketlere, istisnai bir yazılım açığını kullanarak verilerinizin çoğunu indirmiş olabileceğimiz konusunda bilgi vermek isteriz" ifadelerini kullanıldı.
Ardından organizasyonlara müzakere süreci başlatmak için e-posta gönderme talebinde bulunuldu.
Bu aslında bir siber suç olayı için alışılmadık bir taktik.
Bu tip olaylarda normalde fidye talepleri siber suç çeteleri tarafından mağdur kuruluşlara e-posta ile doğrudan gönderiliyor.
Bu durumda ise etkilenen organizasyonların iletişime geçmesi talep ediliyor.
Clop'un işlemiş olduğu siber suçun boyutuyla başa çıkamadığı için böyle bir taktik uyguladığı düşünülüyor.
İşverenler, etkilenen personellerini Clop'a herhangi bir ödeme yapmamaları konusunda uyarıyor.
Siber güvenlik araştırmaları, ilk olarak geçen hafta gündeme gelen siber saldırıdan Clop'un sorumlu olabileceğine işaret etmişti.
Microsoft analistleri de Pazartesi günü yaptıkları açıklamada kullanılan tekniklere dayanarak Clop'un sorumlu olduğunu düşündüklerini söyledi.
Siber suç grubunun iş hayatında kullanılan MOVEit adlı popüler bir yazılımı ele geçirip buradan yüzlerce farklı şirketin veri tabanına eriştiği düşünülüyor.
İngiltere merkezli bordro hizmetleri sağlayıcısı Zellis, MOVEit kullanıcılarından biriydi.
Zellis, personellerin ev adresleri, ulusal sigorta numaraları ve bazı durumlarda banka bilgileri dahil olmak üzere sekiz kuruluşun verilerinin çalındığını doğruladı.
Şimdiye kadar bilgilerin çalınmış olabileceğini söyleyen şirketler şu şekilde:
-BBC
-British Airways
-Lingus Havayolu
-Boots
-Nova Scotia Hükümeti
-Rochester Üniversitesi
Uzmanlar etkilenen kişilerin paniğe kapılmamasını ve kuruluşların ABD'deki Siber Güvenlik ve Altyapı Kurumu gibi yetkililer tarafından verilen güvenlik kontrollerini gerçekleştirmesini tavsiye ediyor.
Clop, hükümet, şehir veya polis teşkilatlarında kayıtlı verileri sildiğini iddia ediyor.
"İfşa etmekle ilgilenmiyoruz"
Grubun kullandığı bir web sitesinde, "Merak etmeyin, verilerinizi sildik, bizimle iletişime geçmenize gerek yok. Bu tür bilgileri ifşa etmekle ilgilenmiyoruz" yazıyor.
Ancak araştırmacılar bu duyurulara güvenilmemesi gerektiğini söylüyor.
Emsisoft adlı antivirüs şirketinde araştırmacı olan Brett Callow, "Clop'un kamu sektörü kuruluşlarıyla ilgili bilgileri sildiği iddiasına şüpheyle yaklaşılmalı. Bilginin parasal değeri varsa veya kimlik avı için kullanılabilecekse, onu silmiş olmaları pek olası değil" diyor.
Siber güvenlik uzmanları, ağırlıklı olarak Rusça konuşulan forumlarda faaliyet gösterdiği için Rusya merkezli olduğu düşünülen Clop'u uzun süredir takip ediyor.
Rusya uzun zamandır fidye yazılımı çeteleri için güvenli bir sığınak olmakla suçlanıyor ama bu iddiaları reddediyor.
"Fidye yazılımı hizmeti sunan bir grup" olan Clop'un dünyanın her yerinden saldırı gerçekleştirebilmek için sistemler kiraladığı düşünülüyor.
2021'de Ukrayna, ABD ve Güney Kore arasındaki ortak bir operasyonda Ukrayna'da Clop ile bağlantılı olduğu iddia edilen kişiler gözaltına alınmıştı.
Microsoft'tan uyarı: ABD'nin siber altyapıları hedef alınıyor!
ABD'den Rusya'ya siber darbe! Yazılım ağını çökertti
Filistin'e ait ticari kurumlara siber saldırı!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.