Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para birimlerinin bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından benimsenmesi son 12 aydır önemli ölçüde arttı. Bu durum kripto para birimlerinin değerinin artmasına da yol açtı.
Birkaç yıl öncesine kadar, çoğu perakende yatırımcıların yatırımlarını idare etmeleri için bir komisyoncu veya yatırım uzmanının kullanılmasını gerektiriyorlardı. Günümüzdeyse tüketiciler, hem geleneksel finansal varlıklarda hem de giderek artan bir şekilde kripto parada aracı olmadan kendi başlarına doğrudan yatırım yapmalarına izin veren uygulamalara ve platformlara akın ediyorlar.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dijital varlıkların perakende alıcılar için dahi ne kadar erişilebilir hale geldiğinin bir işareti de geçtiğimiz ay ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) geldi. SEC geçen ay bir kripto temelli borsa yatırım fonuna Bitcoin işetebilme onayı vererek ülkenin ilk kripto türevi borsa yatırım fonuna izin vermiş oldu. Yetkililer onay süreçlerini hızlandırırken, Kanada, Almanya, Dubai ve Brezilya gibi çeşitli denetim bölgelerinde denetleyici kurumlar da muadillerini takip ettiler.
Yatırım firması Crypto UK’in Genel Müdürü Ian Taylor Financial Times’taki yazısında bu noktada İngiltere’nin diğer ülkelere göre geride kaldığına dikkat çekiyor. Zira İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) güçlü kurumların şemsiyesi altında kripto ürünlerine erişim onayı verme trendinden çok uzakta. FCA geçen Ocak ayında getirdiği ve kripto türevlerinin perakende müşterilerine satışını yasaklayan yasağa bağlı kalmayı tercih ediyor.
Taylor bu bakış açısının değişmek zorunda olduğunu belirtiyor. Zira kısıtlamalar geçekte işe yaramıyor. Yatırımcılar bu tür ürünleri yurtdışından veya düzenleyicilerin kontrolü dışındaki dolambaçlı yollar üzerinden satın almaya devam ediyor. Taylor’a göre FCA’in bu önlemleri yatırımcıların korumak bir yana onları daha fazla tehlikenin içerisine atıyor.
Kriptoya yönelik aşırı ihtiyatlı bir yaklaşım, İngiltere'nin küresel bir finans merkezi olarak konumunu artırmak yerine, ülkenin hızla büyüyen bu devrimci pazardan pay alma yeteneğini de sınırlıyor.
Taylor’a göre FCA yetkilileri bir yandan da yatırımcı korumasına odaklanmakta ve hızla gelişen bir piyasanın yatırımcılar için tehlikeler oluşturduğundan endişe etmekte haklılar. Ancak yatırım uzmanı sert yaklaşımlar yerine yatırımcılara gerekli güvenlik seviyesini sunabilecek daha esnek bir politika uyarlaması gerektiğini belirtiyor.
Brexit sonrası, İngiltere stratejik olarak perakende kripto ticaretini benimseme konusunda proaktif bir tutum takınmak için konumlanmıştı. Ancak bu konumunu kullanmak yerine ülke "bekle ve gör" yaklaşımını benimsemiş ve zaman zaman kendi araştırmalarıyla dahi tutarsız olan tüketicinin korunmasına ilişkin endişelerini sürekli olarak dile getirmiştir.
İngiltere'nin Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) bu yıl bir anket yayınlayarak kripto varlık sahiplerinin çoğunluğunun ürün hakkında genel olarak bilgi sahibi olduğunu, düzenleyici koruma eksikliğinin farkında olduğunu ve fiyat oynaklığı riskini anladıklarını kaydetti.
Bununla birlikte, FCA Ocak ayında perakende müşterilere kripto türevlerinin satışını yasaklanması sırasında gerekçe olarak, "perakende tüketicilerin, vadeli işlemler, opsiyon piyasaları ve borsa işlem notları için sözleşmeler gibi türev varlıklarına atıfta bulunan bazı kripto paraların değerlerini ve risklerini güvenilir bir şekilde değerlendiremediklerini" açıklamıştı. FCA'nın gerekçeleri arasında tüketicilerin "değerleme yapabilmek için güvenilir bir temel bilgiye" sahip olmadığı ve perakende müşterilerinin "yetersiz bir yatırım bilgisi ve net yatırım ihtiyacı eksikliğine" sahip olduğu endişeleri yer aldı.
Taylor bu ifadelerin bizzat FCA’in anketleriyle arasında bariz çelişkiler bulunduğunu belirtiyor.
FCA’in kararı büyük ölçüde, kaldıraç tavanı belirlemek gibi koruyucu önlemleri içeren daha dengeli bir yaklaşımı savunan sektör tarafından gereksiz derecede ihtiyatlı olarak görüldü. Taylor konuyla ilgili, “İngiltere'deki müşterilerin hala 100 kata kadar kaldıraçla türev ticareti sunan offshore hesaplar açabildikleri göz önüne alındığında, bu kararın kimleri koruduğunu anlamak zor” açıklamasında bulundu.
Taylor düzenleyici kurum engellerine rağmen, İngiltere’deki perakende müşterilerin kriptoya olan iştahı artmaya devam ettiğini açıkladı. FCA, kripto para birimine sahip tüketici sayısının Haziran 2021'e kadar geçen 12 ayda 2,3 milyona yükseldiğini tahmin ediyor. Bu rakam İngiltere'deki kripto sahibi yetişkinlerin yüzde 3,9'undan yüzde 4,4'üne yükseldiğini işaret ediyor.
Yatırım uzmanı kripto yatırımı için riskleri yeterince azaltan, ancak kriptonun perakende yatırımcılara getirebileceği birçok toplumsal faydayı yok etmeyen düzenleyici bir denge kurulması gerektiğini söyledi.
Öldüğünüzde kripto varlıklarınıza ne olacak?
Bitcoin yükselse de Ethereum’a yenilecek
Miami Belediye Başkanı maaşını Bitcoin ile alacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.