Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İngiltere'de kiralara yapılan fahiş zam oranları nedeniyle yüzlerce ajansa soruşturma açıldı. Kiralar ihale ile verilir hale geldi. Yüksek zam yapmak isteyen ev sahipleri kiracılarını evlerinden çıkmaya zorluyor. Bir çok insan için ev aramak yarı zamanlı bir iş haline geldi.
Son dönemde artan enflasyon ve bununla aynı oranda artmayan gelirler, pek çok gencin harcanabilir reel gelirini önemli oranda azalttı. Artan konut fiyatları ve kira fiyatları da bu azalışta önemli bir etken.
'KIRILMA NOKTASINA GELDİK'
23 yaşındaki Beth Holloway, İngiltere şartlarına göre ideal bir kiracı. İstikrarlı bir işi, iyi referansları ve iyi bir maaşı var. Ve sigara içmiyor ya da evcil hayvanı yok – bunlar, aşırı rekabetçi bir pazarda çoğu zaman dezavantaj oluşturan faktörler.
'Kırılma noktasına geldik' diyen Holloway, kampanyacıların “kiralama maliyeti krizi” söylediği şeye yakalanmış binlerce kişiden biri. Yüksek talep ve konut arzı eksikliği, yükselen enerji tutarları ve yükselen enflasyonun milyonlarca kişinin faturalara yetişmek için savaşım etmiş olduğu bir zamanda ev sahiplerinin ve acentelerin kiraları üstün dereceli seviyelere yükseltmesine yol açtı.
‘Londra’da kiralamanın ne kadar fena bulunduğunu bilmiyordum’: 23 yaşındaki işyar Beth Holloway mezuniyetinde resmedildi.
Rightmove’dan elde edilmiş veriler, İngiltere’deki kiraların üstün dereceli seviyelere ulaştığını, Manchester benzer biçimde bazı bölgelerde senelik %20’den fazla ve Londra’da %15,8 oranında sıçradığını gösteriyor. Kiracılar, ev sahiplerinin kiralarını ayda 700 sterline kadar artırdığını ve onları fiilen evden çıkmaya zorladığını bildiriyor. Dairelerinden taşınan ötekiler, eski evlerinin orijinal fiyatının iki katına tekrardan satıldığını görmek için günler sonrasında emlak sitelerini denetim ettiklerini söylüyor.
Emlak komisyoncuları için bir üyelik kuruluşu olan PropertyMark tarafınca meydana getirilen bir anket, kiralama acentelerinin Temmuz ayında şube başına averaj 127 yeni müracaat aldığını, sadece kiralanabilecek yalnızca 11 mülkü bulunduğunu buldu. Yüzde 82 benzer biçimde üstün dereceli bir oran, aylık oranlarda artış bildirdi.
Araştırma yöneticisi olan 27 yaşındaki Max Willson da benzer bir edinim konu alıyor. Üç senedir aynı dairede yaşıyordu, sadece “senelerce fareler, hamamböcekleri ve genel bakımsızlıktan sonrasında” taşınmaya karar verdi.
Manchester’da kiraların başkentten daha süratli arttığı bildiriliyor. 25 yaşındaki TikTok fenomeni Jess Geary, geçen hafta kent merkezinde bir daire aramak için üç ay harcadığını söyleyen öfkeli bir video çektikten sonrasında viral oldu.
KONUT YARDIMI ALAN KİŞİLER RİSK ALTINDA
Güvenlik ağı olmayanlar için, artan fiyatların yıkıcı neticeleri olabilir. Tesviye, İskan ve Topluluklar Dairesi’nin verilerine bakılırsa, mahalli yetkililerin beşte ikisinde evsizlik oranları artık pandemi öncesine bakılırsa daha yüksek. Evsizler derneği Shelter, kiralarıyla acil destek mevzusunda tavsiye arayan insanlardan gelen taleplerin yılbaşından bu yana %177 artarak Ocak ile Mart içinde 8.195’ten Temmuz ayının sonuna kadar olan üç ayda 22.677’ye yükseldiğini söylüyor. İlk etapta kiralayacak yer bulmakta çoğu zaman güçlük yaşayan konut yardımı alan kişiler en büyük risk altında.
Generation Rent kampanya grubundan Sophie Delamothe, hükümeti “kiranın derhal şimdi dondurulması” ve hatasız tahliyeler ve kira borcu sebebiyle tahliyelere ara verilmesi dahil olmak suretiyle acil tedbir almaya çağırdı. “Pandemi esnasında fiil vardı, şimdi niçin olmasın?” dedi. “Hemen hemen en kötüsünü gördüğümüzü sanmıyorum.”
(Yeni Şafak)
İngiltere'de 'Y' ve 'Z' kuşağı kiralık ev bulamıyor
Londra'da kiralarda 5 yılın en hızlı artışı
İki evden biri kirasını ödeyememekten korkuyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.