Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Birleşik Krallık'taki (BK) vegan etiketli gıdaların üçte birinden fazlasının hayvansal ürün içerdiği tespit edilirken bu durum, alerjisi olan müşterileri potansiyel "trajik sonuçlarla" karşı karşıya bırakıyor.
Hampshire ve Kent Bilimsel Hizmetleri'den müfettişler, süt ve et alternatifi ürünlerin yüzde 39'unun yumurta veya süt ürünü içerdiğini tespit etti.
Müfettişler, vegan diye işaretlenen ürünlerin yüzde 90'ının standartlara uymadığını zira süt ürünü kalıntılarına yönelik testlerde sınıfta kaldığını ya da etiketlerinde hatalar yapıldığını tespit etti.
Bu ürünlere çikolatalı trüf, pizza, burger, muffin ve dürümlerin vegan alternatifleri de dahil.
Chartered Trading Standards'ın (Lisanslı Ticaret Standartları Enstitüsü/CTSI) kısa süre önce yaptığı bir anketi yanıtlayan 2 bin kişinin yüzde 76'sı vegan diye tanıtılan ürünlerin hayvansal ürün içermediğine inanıyor.
CTSI'nin CEO'su John Herriman, The Guardian'a vegan ifadesinin "yasal tanımı olmamasından" kaynaklanan belirsizliğin gıda işletmeleri tarafından "istismar edilebileceğini" söyledi.
Herriman "Bu belirsizliğin süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlere alerjisi olanlar açısından feci ve bazen trajik sonuçlar doğurabilmesi, belki de daha büyük bir endişe kaynağı" dedi.
Ne yazık ki birilerinin bu yüzden hayatını kaybettiğinin farkındayız ve bu nedenle yasal açıdan neyin vegan ve bitki bazlı gıda diye tanımlanıp tanımlanamayacağına daha fazla açıklık getirilmesi çağrısında bulunuyoruz.
2017'de, süt ürünlerine karşı akut alerjisi olan 42 yaşındaki Celia Marsh, Pret a Manger'ın Bath'taki şubesinde süt bulaşmış bir süper vegan dürüm yemişti.
Daha sonra paketin içindeki yoğurt sosuna, süt ürünleri işleyen bir tesiste üretilen nişastadan gelen süt proteini kalıntılarının bulaştığı tespit edilmişti.
2022'de Avon bölgesinin adli baştabibi Maria Voisin, Marsh'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmanın ardından hazırladığı raporda, anafilaksi vakalarının daha iyi raporlanması ve gıda etiketlerinin güncel tutulmasını sağlayacak sağlam bir sistemin hayata geçirilmesi gibi çeşitli tavsiyelerde bulunmuştu.
Rapor, Gıda Standartları Kurumu, BK Sağlık Güvenliği Kurumu, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Britanya Perakendeciler Birliği ve Gıda ve İçecek Federasyonu dahil çeşitli kuruluşlara gönderilmişti.
BK Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı sözcüsü şöyle dedi:
Tüketicilerin satın aldığı gıdaya güvenebilmesini sağlamak adına gıda etiketleri yanıltıcı olmamalı ve bu nedenle gıda alerjisine yol açabilecek bileşenlerin ambalaj üzerinde net bir şekilde vurgulanmasını şart koşuyoruz. (Independent Türkçe)
Çocuğunun ölümüne sebep olan vegan anneye 30 yıl hapis isteniyor
Üç ay vegan beslenme 'zayıflatıyor, diyabetlilerde kan şekerini düşürüyor'
3 boyutlu yazıcıyla vegan et seri üretime geçiyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.