Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiliz bankacılar, Brexit’in ardından Avrupa Birliği’ne taşınıp taşınmayacaklarını merak ederken, banka yöneticileri de konu hakkında fikir sahibi değil. Geçtiğimiz hafta Londra’da işe başlayan üst düzey bir bankacıdan, yalnızca haftalar sonra Avrupa’ya taşınması istendi. ABD merkezli bir bankanın yöneticileri ise, İngiltere’de kalıp kalamayacaklarından emin değil.
Brexit’in yıllar süren planlama sürecine rağmen, küresel bankalar ve çalışanları belirsizlikle mücadele ediyor. Finans sektörü çalışanları, finansal hizmetlerle ilgili İngiltere ve Avrupa Birliği’nin bir anlaşmaya varmasını bekliyor. Bu sırada, düzenleyiciler de bankalar üzerinde, taşınma planlarını uygulama konusunda baskı oluşturuyor.
Kısa vadede, Avrupa Birliği otoriteleri, kıtada korona virüs vakalarındaki artış nedeniyle bankaların çalışanlarını Avrupa Birliği’ne transfer etmesine yönelik esneklik tanıyor. Ancak bu esnekliğin geçici olduğu söyleniyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) da bankaların, riskin ve likiditenin bulunduğu İngiltere’de gerçekleştirilen işlemlerin Avrupa Birliği’nde yürütülmesini sağlayan modelden ayrılmasını istiyor. Otoriteler sıklıkla Avrupa Birliği birimlerinin, yerel olarak yönetilmesi gerektiğini dile getirdi.
Avrupa Merkez Bankası Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada bankaların işbirliğine açık olduğunu ancak, İngiltere’nin ayrılığının Avrupa Birliği hisselerine dair işlemleri tek pazara yöneltmesi nedeniyle, birkaç şirket için “bazı sorunlu noktalar” olduğunu söyledi. Enria, “geçtiğimiz yılın son aylarında önemli ilerlemeler kaydettik, dolayısıyla yakın zamanda hedef çalışma modeline geçeceğiz” dedi.
Bankalar taşınıyor
1 Ocak tarihinden önce gerçekleşmesi gereken taşınmaların haricinde, JPMorgan Chase ve Citigroup gibi bankalar da, otoritelerin yönettikleri finans işlemlerinden çok uzak kalınacağına yönelik uzun vadeli endişelerini bastırmak için yatırım birimlerini yıl sonundan önce İngiltere dışına taşımayı planlıyor.
Örneğin, Bloomberg’in haberine göre, Citigroup, Brexit sonrası personel dağılımı planlarını finalize etme sürecinde ve Avrupa varlıkları üzerine çalışan bazı üst düzey bankacılar, geleceklerinin hangi ülkede olacağına dair fikir sahibi değil. Şirket son dönemde Avrupa piyasaları ve menkul kıymetleri birimine, üst düzey atamalar yaptı.
Bazı bankacılar düzenleyicilerin, korona virüs nedeniyle getirilen seyahat kısıtlamalarına rağmen, Avrupa’da faaliyet gösteren ancak çalışanları Londra’da evden çalışan bankaları yer değiştirmeye mecbur bırakacağını tahmin ediyor. Bazı düzenleyiciler ise bankaların İngiltere’deki varlıklarının faaliyet gösterip göstermediğin ve yeterli çalışanının bulunup bulunmadığını düzenli olarak kontrol ediyor.
Bu yaklaşıma göre birçok insan kendisini çalıştığı sektörün gereklilikleri ve kamu sağlığı önlemleri arasında bulacak. Bazı bankacılar ise, ailevi nedenlerle ülkeyi terk etmeyi reddediyor.
İş Bankası Türkiye’nin en değerli banka markası
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.