<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİngiltere ve Fransa, Türk ürünlerinden memnun----

İngiltere ve Fransa, Türk ürünlerinden memnun

İngiltere ve Fransa, Türk ürünlerinden memnun
19 Temmuz 2017 - 16:46 www.finansingundemi.com

İngiltere, Fransa ve Hindistan, Türk ihraç ürünlerinden en memnun ülkeler oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 6 temel sektör grubunda en fazla ihracat yapılan 26 ülkede toplam 2.520 firmanın satın almadan sorumlu yöneticisiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Üç ana eksende gerçekleşen araştırmada Türk İhraç Ürünleri Algısı’nın yanı sıra Türkiye Genel Algısı ve Turkey Discover the Potential Kampanya Bilinirlik ve Etkinlik Algısı da ölçüldü. Ekim 2016’da başlayan araştırma Kantar TNS firması ile birlikte yürütüldü.

Araştırmanın açıklandığı basın toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk İhraç Ürünleri Algısı bölümü için “Araştırmaya katılanların yüzde 62’si Türk ihraç ürünlerinden özellikle memnun olduğunu söyledi” dedi. Memnun olma oranı en yüksek ülkelerin yüzde 85 ile İngiltere, yüzde 77 ile Fransa ve yüzde 74 ile Hindistan olduğunu ifade eden Büyükekşi, “İhracatımızın neredeyse yarısını gerçekleştirdiğimiz AB genelinde ise bu oran yüzde 59” diye konuştu. AB oranını Hollanda, Polonya ve Almanya’nın aşağıya çektiğini söyleyen Büyükekşi, “Bu ülkelere ihracatçılarımızın özel bir önem vermesi gerekiyor. Almanya bizim ihracatımızda her daim birinci sırada yer alıyor. Ancak memnuniyet oranının ortalamanın altında kaldığını görüyoruz. Eğer biz Almanya’daki alıcılarımızın nelerden memnun olmadıklarını anlarsak, bu eksiklikleri gideririz” dedi.

Memnuniyette yüzde 85’leri göreceğiz

Sektörlerin Türk İhraç Ürünleri memnuniyet derecesine de bakıldığını kaydeden Büyükekşi, şunları söyledi: “6 temel sektör grubunda, memnuniyet derecesi en yüksek olan sektör yüzde 65 ile Elektrik-Makine oldu. Ancak memnuniyet derecesi bütün sektörlerimizde birbirine yakın ve oldukça yüksek. Yüzde 61-65 arasında değişiyor. Ama biz yine de kendimize çok daha yüksek hedefler koyuyoruz. Diyoruz ki yüzde 85’leri göreceğiz.”

Türk ihraç ürünleri tercih oranı yüzde 55

Türk ihraç ürünleri tercih oranlarının ölçüldüğü araştırmada genelde sonucun yüzde 55 çıktığını kaydeden Büyükekşi, “Türk ihraç ürünlerini tercih etmeyen, ancak uygun koşullar olursa tercih edeceğini belirten firmaların oranı da yüzde 37. Yani yüzde 37’yi temsil eden firmalar, bizim potansiyel alıcılarımızı oluşturuyor. Yapmamız gereken şey sektör sektör tüketici odaklı çözüm süreçleri geliştirerek uygun koşulları sağlamak. Bu potansiyeli değerlendirdiğimizde ise yüzde 92’ye ulaşıyoruz” diye konuştu.
AB genelinde tercih oranının yüzde 52 ile biraz daha düşük olduğunu anlatan Büyükekşi, “Ancak AB’nin ithalatından aldığımız paya baktığımızda farklı bir tablo ile karşılaşıyoruz. 2015 yılında yüzde 1,2 pay alırken, 2016’da payımızı %1,28’e çıkardık. Yani AB her geçen yıl bizim ürünlerimizi daha çok tercih ediyor” diye konuştu.

Ülke imajının en yüksek olduğu ülkeler: İspanya, Almanya ve Hindistan

Araştırmanın Türkiye Genel Algısı bölümünde Türkiye’nin imajını olumlu bulanlarının oranının yüzde 60 olduğunu belirten Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “İmajımızın ülke kırılımına baktığımızda, İspanya, Almanya ve Hindistan’da imajımızın yüksek olduğunu görüyoruz. AB genelinde ise, bu rakam yüzde 65 ile yüzde 60’lık genel ortalamanın üzerinde yer alıyor. Sektörler itibariyle Türkiye genel imajının en yüksek olduğu 2 sektör grubumuz yüzde 63’lük oranlarıyla Kimyevi Maddeler ve Tekstil, Halı, Deri oldu” dedi.

Son bölüm olan Turkey: Discover the Potential Kampanya Bilinirlik ve Etkinlik Algısı’nda Türkiye Markasının bilinirliğini, beğeni düzeyini ve Türkiye ile İlgili düşünceleri yansıtma düzeyini incelediklerini ifade eden Büyükekşi, marka bilinirlik oranının yüzde 41 çıktığına işaret etti.

Algımız olumlu, daha yukarı taşımak için yatırım yapmalıyız

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Büyükekşi, şunları söyledi: “İhraç ürünlerimizin imajı,
genel olarak uluslararası piyasalarda olumlu algılanıyor. Bu algıyı daha yukarılara taşımak için her platformda söylediğimiz gibi ar-ge, inovasyon, markalaşma ve tasarıma daha fazla yatırım yapmalıyız. Ülke imajımızın güçlü olduğu pazarlarda ürünlerimiz de güçlü oluyor. Ülke imajımızın bozulmasına asla izin vermemeliyiz. Bir firmamızın herhangi bir pazarda yapacağı bir hata, o pazarı diğer tüm ihracatçılarımız için girilmesi ve tutunması zor bir pazar haline getirebilir."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)