İngiltere çark ediyor, operasyon zorda
İngiliz basını, Başbakan David Cameron'ın Suriye'ye müdahale konusunda 180 derece dönmek zorunda kaldığını yazdı...
İngiltere'de gazeteler bugün Suriye'ye askeri müdahale yapılabilmesi için hükümetin İngiliz Parlamentosu'na öneri sunmasına dair gelişmeleri ve iç savaşın Suriye'nin komşularına etkilerini ele alıyor.
Vatan'ın BBC Türkçe'den derlediği habere göre Financial Times, manşetten duyurduğu haberde İngiltere Parlamentosu'na Suriye'ye müdahale edilmesine izin verilmesi için önerge sunma hazırlığında olan Başbakan David Cameron'ın 180 derece dönmek zorunda kaldığını yazıyor.
Gazete, Başbakan'ın sabah saat 7'de İngiltere'nin 24 saat içinde sivillerin korunması için gerekli tedbirlerin alınmasına izin veren bir önergenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulacağını söylediğini, ama bunun Rus vetosuna takıldığını yazıyor.
Financial Times ayrıca saat 10'da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un kimyasal silah denetçilerinin araştırmalarını tamamlamaları için dört güne daha ihtiyaçları olduğunu açıkladığını aktarıyor.
Gazetenin haberi, bu açıklamanın ardından Irak savaşından kalma kötü anıları olan ana muhalefet İşçi Partisi'nin BM denetçilerinin görevlerini tamamlayabilmeleri için hükümetin tezkere önergesinden desteğini kısmen çektiğini yazıyor.
Guardian: 'Suriye saldırının geniş etkilerine dair uyarıyor'
Guardian gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'ye askeri müdahale başlatması durumunda olabilecekler üzerine Suriye'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisinin sözlerine yer veriyor.
Gazetenin haberine göre büyükelçi Beşar el Caferi "Libya ve Irak'ta olanlar da akılda tutulduğunda" Muhammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinin "teröristlerin Afrika'ya yayılmasına yol açtığını" söyledi.
Guardian, Şam'ın da benzer mesajlar vererek, "muhaliflerin arasında cihatçıların da olduğu endişelerinden faydalanmaya çalıştığını" öne sürüyor.
Gazete bir başka haberinde, Suriye Hava Kuvvetleri'nden kendilerine geçmişte güvenilir bilgi aktaran bir kaynağın, 13 pilotun Batılı güçlerin saldırılarına karşı intihar pilotu (kamikaze) olmaya gönüllü olduğunu söylediğini yazıyor. Guardian, bu bilgiyi doğrulayamadığını da habere eklemiş.
Kendilerine mesaj gönderen kişi "Amerikalıları ve İngilizleri durdurmak için Suriye ordusunda herhangi bir anda intihara saldırısına hazır 8 bin şehidimiz var." demiş.
Londra'da Parlamento önünde askeri müdahaleye karşı protesto yapıldığına da dikkat çekiyor Guardian.
Gazetenin bir başka haberiyse Suriye'ye askeri müdahalenin yasallığıyla ilgili. Guardian, konuştukları hukukçuların, Amerika ve müttefiklerinin Suriye'ye müdahale için uygun yasal bir argüman sunabileceğine inanmadıklarını söylediklerini yazıyor.
Gazetenin haberi, savaşın meşru kılınması için uluslararası ortamda kabul edilen tek savın meşru müdafaa olduğunu; Amerika'nın da Suriye'deki iç savaşın kendilerine bir tehdit unsuru oluşturduğunu savunmakta zorlanabileceğine dikkat çekiyor.
Telegraph: 'Suriye Türkiye'nin güvenliğini tehdit edebilir'
Telegraph gazetesi, Suriye'yle ilgili haberlerinde öncelikle, askeri müdahale olması durumunda ülkenin nasıl misilleme yapabileceğini yazmış.
Aralarında İsrail, Ürdün, ve Suriyeli muhaliflerin de olduğu olası misilleme listesinde bir seçenek de Türkiye. Gazete, Esad karşıtı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sınırdan muhaliflerin ve silahların geçmesine izin verdiğini hatırlatıyor ve ekliyor: "Ama Esad'ın yaptığı söylenen Reyhanlı'daki bombalı saldırı, Erdoğan'ın Suriye politikasından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmek isteyen yerel halkı sokaklara döktü.
Bunun gibi saldırıların devam etmesi kendisinin otoritesine darbe vurabileceği gibi, Suriye'nin de önemli bir NATO üyesinin güvenliğini tehdit edebileceği yönünde Amerika'ya açık ve net bir mesaj gönderecektir."
Telegraph gazetesi bir başka haberinde İngiliz Parlamentosu'na askeri müdahale tezkeresi görüşmelerinde sunulmak üzere hükümet tarafından hazırlanan dosyanın ana kısımlarının video paylaşım sitesi YouTube'dan alınan videolardan oluştuğunu yazıyor.
Gazete, dosyanın, "Esad'ın kimyasal saldırının ardında olduğu yönünde iddialarını doğrulamaları için David Cameron ve Barack Obama'ya yapılan baskının arttığı bir dönemde" yayınlanacağına dikkat çekiyor.
'Suriye konusunda bir karar verilmesi için aceleci davranılması büyük hata'
Telegraph için bir makale kaleme alan Peter Oborne, Suriye konusunda bir karar alınması için aceleci davranılmasının büyük hata olacağını yazıyor.
Irak savaşı için mecliste yapılan görüşmelerde söylenenlerle bugün Suriye hakkında söylenenler arasında "korkutucu bir benzerlik" olduğunu yazar Oborne, dönemin başbakanı Tony Blair'in "ellerinde Irak'ta kitle imha silahı olduğuna dair güvenilir kanıtlar olduğu" savının saçmalık olduğunun ortaya çıktığını hatırlatıyor.
Yazar, bu yüzden Cameron'ın kanıtlar sunmak zorunda olduğunu söylüyor ve daha sonra Mısır'da olanlara dikkat çekiyor: "Orta Doğu'da çok daha korkunç olaylar oldu. Mısır'da askeri junta bin kişiyi vurdu, ama nedense kınama gelmedi."
Times: 'Seçmenler askeri müdahaleye karşı'
Times gazetesi, İngiltere'de YouGov araştırma şirketi tarafından gazete için yapılan bir kamuoyu araştırmasına dayanarak son 24 saatte askeri müdahale planlarının açıklanmasıyla oy verenlerin plana muhalefetinin arttığını yazıyor.
Gazete, 26 ve 27 Ağustos'ta halkın %25'inin askeri müdahaleyi desteklediğini, ama bunun 27 ve 28 Ağustos'ta %22'ye gerilediğini aktarıyor.
Aynı şekilde, Times için yapılan araştırmaya göre askeri müdahaleye muhalefet %50'den 24 saat içinde %51'e çıkmış.
Independent: 'İsrail, Suriye'den atılacak roketlere karşı hazırlanıyor'
Independent gazetesi için Kudüs'ten bildiren Ben Lynfield, olası bir Suriye saldırısına karşı İsrail ordusunun yüzlerce ihtiyat personelini göreve çağırdığını yazıyor.
Gazeteye konuşan ama ismini vermeyen bir hükümet yetkilisi, kabinenin yaptığı görüşmelerde Suriye'nin saldırma olasılığının "düşük" olduğuna kanaat getirildiğini söylemiş.
Independent, buna rağmen, İsraillilerin gaz maskeleri ve diğer acil durum gereçleri almak için ülke geneline kurulan dağıtım merkezlerinde kuyruk olduğunu aktarıyor.