Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel piyasalardaki dev yatırımcılar diğer gelişmiş ekonomilerden görece daha yüksek getirili tahviller sağlamasına rağmen İngiltere piyasasından uzak durduklarını söylüyor. Yatırımcıların İngiliz yaldızlı tahvillerinden uzak durmasının sebebi ise ülkedeki enflasyon sorununun borçlanma maliyetlerini daha da yükselteceği endişesi.
Financial Times’ın haberine göre yatırımcıların İngiliz tahvil piyasasına girme konusundaki isteksizliği yaldızlı tahvil getirilerini rakibi nitelikteki birçok tahvil piyasasına karşı daha yüksek seviyeye çıkardı. Rekor getiriler sağlayan yaldızlı tahviller için alıcı bulunmaya çalışılırken İngiltere hükümetinin maliyesi üzerinde de daha fazla baskı oluşuyor.
JPMorgan Varlık Yönetimi Piyasa Stratejisti Hugh Gimber konuyla ilgili açıklamasında, “Daha zorlu enflasyon zemini, daha zorlu işgücü piyasası ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) için daha büyük zorlukların olması nedeniyle İngiltere devlet tahvilleri için daha büyük bir risk primine ihtiyacınız var” dedi.
Düşen tahvil fiyatları İngiltere’nin borçlanma maliyetlerinin bu yıl rakibi olan ekonomilerin üzerine çıktığı anlamına geliyor. ABD tahvilleri %3,8 ve Alman tahvilleri %2,5 getiri sağlarken İngiliz yaldızlı devlet tahvilleri ise %4,4 oranında getiri veriyor.
Gimber İngiltere’de şu an sunulan daha yüksek faizlerin bile diğer egemen tahvil piyasalarına kıyasla yaldızlı tahvilleri daha cazip hale getirmediğini söyledi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta açıklanan ABD enflasyon verileri temmuz ayında %3 seviyesine geriledi. Euro Bölgesi’nde ise enflasyon %5,5’e kadar düştü. Ancak İngiltere’de ise bugün açıklanan veriler itibariyle enflasyon %7,9’a geriledi. Bir önceki ay %8,7 olan İngiltere enflasyonundaki bu düşüş beklentilerin üzerindeydi. Ancak fon yöneticileri İngiliz ekonomisini ‘saatli bomba’ olarak tanımlıyor.
Diğer gelişmiş ülkelerin aksine İngiltere’de konut sahiplerinin kısa vadeli mortgage ödemeleri her iki yılda bir yenileniyor. Geçen yıl BOE, 2026’nın sonuna kadar, 1 milyon İngiltere hane halkının mortgage ödemelerindeki artış yüzünden 500 sterlin ve üzerinde bir yükün altında kalacağını açıkladı.
Söz konusu tablo BOE’yi zorlu bir pozisyonda bırakıyor. Almanya’nın en büyük varlık yöneticisi Union Investment’ın Sabit Getiriler Başkanı Christian Kopf, “İngiltere’de çok sorunlu bir enflasyon yörüngesi var ve mali makamların olası bir mortgage krizine nasıl tepki vereceği belli değil” açıklamasında bulundu. Alman varlık yöneticisi yaldızlı tahvillere “çok az” seviyelerde yatırım yapıyor.
Kopf, “Çok sayıda şey ters gidebilir. İngiltere Merkez Bankası faizleri gerekenden daha az artırabilir ve enflasyon hedefini yükseltebilir. Zira mevcut hedef mortgage faizleri için çok acı verici ve hükümetin borç GSYİH oranlarında daha fazla bir artışın önlenmesi için gerekli ayarlamaların yapılamaması riski de var” açıklamasında bulundu.
Yatırımcılar İngiltere’nin para politikası rotasının daha az öngörülebilir hale gelmesi nedeniyle diğer tahvil piyasalarına oranla ada ülkesine daha temkinli davranıyor. Geçen ay BOE’nin politika faizlerini %0,5 artırmış ve %5 seviyesine yükseltmişti. Ancak piyasalar bu kararı şaşkınlıkla karşılamıştı.
ABD borsaları yükselişle açıldı
İngiltere’de faiz artışı beklentileri yumuşadı
İngiltere'de enflasyon beklentilerin altında
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.