<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİngiliz SPAC kralı Avrupa’ya açılıyor----

İngiliz SPAC kralı Avrupa’ya açılıyor

İngiliz SPAC kralı Avrupa’ya açılıyor
11 Mayıs 2021 - 16:31 www.finansingundemi.com

ABD’de SPAC şirketlerine yönelik şüphelerin artmasıyla SPAC kralı olarak da bilinen Ian Osborne Avrupa’ya açılıyor. Osborne’un Hollanda’da kuracağı 400 milyon euroluk SPAC şirketi yatırımcıları cezbetmeye hazırlanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'deki özel amaçlı satın alma şirketler (SPAC) patlamasının ön saflarında yer alan İngiliz yatırımcı Ian Osborne, bölgenin en büyük teknoloji odaklı SPAC şirketiyle Avrupa'ya yöneliyor.

Financial Times’ın haberine göre Osborne tarafından yönetilen Hedosophia fonu Avrupalı teknoloji ‘unicorn’larını (gelecek vadeden girişimler) hedef almak amacıyla Amsterdam’da 400 milyon euroluk SPAC şirketi oluşturmayı planlıyor. Habere göre Osborne kameraların karşısında yer almayı sevmeyen teknoloji finansörü ve eski bir siyasi kanaat önderi olmasıyla tanınıyor.

Var olan bir özel şirketle birleşerek halka açılacak bir paravan şirkete dönüşecek Hedosphia European Growth şirketi 5 milyar euroya kadar değere sahip teknoloji şirketlerini hedefleyecek. Habere göre şirketin Third Point gibi küresel yatırımcılar tarafından desteklenmesi bekleniyor.

Halka arz işlemlerini Goldman Sachs’ın yürüteceği şirket halka arzını gelecek Salı gününe kadar açıklayabilir.

Osborne, Eski Facebook Yöneticisi Chamath Palihapitiya'yla ortaklaşa oluşturduğu SPAC firması Social Capital’dan elde ettiği başarıyla isminden bahsettirmeye başladı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırım uzmanının, Social Capital Hedosophia'nın 2017'de milyarder Richard Branson'ın Virgin Galactic şirketiyle birleşmesi sürecinde büyük pay sahibi olduğu belirtiliyor. Küresel basın Osborne’dan Britanyalı SPAC kralı olarak bahsediyor.

Avrupa SPAC yatırımlarında geride kaldı

Söz konusu birleşme tarihinden bu yana, SPAC şirketleri ABD ve Asya'daki en sıcak yatırım trendi haline geldi. Son bir yıl içinde yeni listelemelerde küresel olarak toplanan sermaye 2017’ye göre neredeyse yarı oranında artarak 230 milyar dolara ulaştı. Ancak Avrupa borsaları SPAC şirketleri açısından oldukça zayıf kaldı.

Yeni SPAC şirketinin Amsterdam borsasında Euronext’te listelenmesi bekleniyor. Amsterdam borsasındaki sermaye piyasası kuralları ABD borsalarını geçtiğimiz iki yıl boyunca teknoloji rallisine sokacak şekilde destekleyen SPAC şirketleri için daha elverişli bir atmosfer sağlıyor.

Avrupa pay piyasaları SPAC dalgası sürecinde az sayıda şirketi çekebildiği sebebiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Araştırma şirketi Refinitiv verilerin göre 315 şirketten 95 milyar dolar toplayan ABD borsaları ile karşılaştırıldığında Avrupa borsalarının sadece 2,2 milyar dolar toplayabildiği görülüyor.

Şirkete yakın kişilerin söylemlerine göre Hedosophia Avrupa’da talep kıvılcımını yakmayı hedefliyor. SPAC şirketi bu hedefine yönetim kademesinden finansal verilerine kadar daha yatırımcı yanlısı teklif ve taahhütler oluşturarak ulaşmayı planlıyor.

Hedosophia, başlangıçta 400 milyon euroluk bir kaynak hedefleyecek ve daha sonra bağlı taahhütlerle daha fazla fon arayacak. Asıl hedefse bir şirketle birleşmeyi gerçekleştirmek için gereken ek sermayeyi sağlamak olacak. Bağış toplamayı yaklaşık 460 milyon euroya çıkarabilecek bir ek tahsisat opsiyonu da bulunacak.

Söz konusu halka arzla Hedosophia Avrupa’nın en büyük teknoloji odaklı SPAC şirketi haline gelebilir. Hedosophia Avrupa’da ilk kez Social Capital’ın desteği olmadan bir SPAC girişimini başlatacak.

Yatırımcı yanlısı SPAC girişimi

Hedosophia’nın söz konusu yatırım planları artan piyasa incelemeleri ve büyük kurumsal şirketlerin piyasadan çekilmesi nedeniyle ABD’deki SPAC şirketleri piyasasının yavaşladığı bir dönemde ortaya çıktı.

Osborne'un Palihapitiya ile ortaklığıyla desteklediği şirketler de dahil olmak üzere son SPAC anlaşmalarıyla halka açılan şirketlerin hisseleri son aylarda düşüş gösterdi. Social Capital Hedosophia tarafından desteklenen diğer şirketler arasında sigorta şirketi Clover Health ve emlak şirketi Opendoor bulunuyor.

SPAC şirketleri genellikle satın alınan şirketin özkaynaklarının yüzde 20'sini alan listenin sözde sponsorlarına ödenen yüksek ödüller nedeniyle eleştiriliyor.

İlk Avrupalı girişimini daha yatırımcı dostu hale getirmek amacıyla Hedosophia, SPAC şirketinin yapısını yeniledi. Yatırımcılara verilen şartlara göre, yönetimin sahibi olacağı hisseler başlangıçta halka arz hisselerinin yüzde 10'u ile sınırlandırılacak. Ardından hisse senetlerindeki sürekli işlem bazında 10 eurodan 20 euroya ve 25 euro veya 30 euroya yükselmesi durumunda yönetim hisseleri ek yüzde 5 ile sınırlı olacaktır.

Hedosophia yönetimi, satış garantisi ve diğer ücretlerin yanı sıra teklifin yüzde 5'ini satın almayı planlıyor. Söz konusu listeleme, Hedosophia'nın ilk kez doğrudan bu şekilde bir SPAC halka arzına yatırım yaptığını işaret ediyor.

Ayrıca Hedosophia, negatif faiz oranlarının SPAC hissesinden satış yapmak isteyen yatırımcılar üzerindeki her türlü etkisini de karşılamayı teklif edecek.

Söz konusu tekliflerle ilgili konuşan konuya aşina bir kişi, “Hiçbir sponsor ne Avrupa’da ne de ABD’de bu şekilde yatırımcıya uygun bir paket sunmadı” ifadelerine yer veriyor.

Hedosophia ve Goldman Sachs konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

İngiliz hükümetinden hisse satışı

 

Küresel piyasalarda gerileme sürüyor

 

Norveç Varlık Fonu'ndan rekor satış hazırlığı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)