<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiliz kendini vurdu----

İngiliz kendini vurdu

İngiliz kendini vurdu
25 Haziran 2016 - 11:04 www.finansingundemi.com

İngilizler AB’den ayrılma kararıyla ekonomilerine büyük zarar verecek. Milli gelirleri yüzde 6.2 azalacak, hane geliri 4.300 sterlin düşecek

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı "Bundan sonra ne olacak?" sorusunu akla getirdi. Sterlin'deki rekor düşüşle ülke ekonomisinde resesyon beklentisi iyice arttı. İngiliz Hazinesi'nin referandum öncesi yaptığı "Brexit şok senaryosunu tetikler" açıklaması düşündürüyor.

GELİRLERİ 4.300 STERLİN AZALACAK
İngiltere Hazine Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre, Brexit'in ekonomiye maliyeti 2030'a kadar yüzde 6.2'lik milli gelir daralması olacak. Bu oran, her hanenin yıllık bütçesinde 4 bin 300 sterlinlik bir düşüş anlamına geliyor. Yatırımların azalmasıyla 820 bin kişinin işsiz kalması, sterlinin yüzde 15 değer yitirmesi ve enflasyonun da yüzde 2.7 yükselmesi ihtimali üzerinde duruluyor. IMF de AB'den çıkması durumunda İngiltere'nin milli gelirinin uzun vadede yüzde 1 ila 9 daralabileceğini belirtmişti. OECD ise milli gelirin 2020'ye kadar yüzde 3 düşeceğini vurgulamıştı. Uzun vadede de, yüzde 5'lik bir daralma olabileceğini vurgulamıştı.

ORTAK PAZAR ŞARTLARI DARALACAK MI?
Uzun vadede de İngiltere ekonomisindeki bozulmanın AB ile yapacağı ticaret anlaşmalarının içeriğine bağlı olacağı belirtiliyor. Bu anlaşmaların mevcut ortak pazar şartlarından daha sınırlayıcı olması bekleniyor.

Brexit'in ekonomiye maliyeti
2030'a kadar yüzde 6.2'lik milli gelir daralması olacak.
İngiliz hanelerinin geliri 4.300 sterlin azalacak.
820 bin kişi işsiz kalacak.
Sterlin yüzde 15 değer yitirecek.
Enflasyon yüzde 2.7 yükselecek.

YABANCI YATIRIMLAR AZALACAK
Kararın yarattığı belirsizlik İngiltere ve Avrupa'da büyümeye darbe vuracak. Sürecin bir yol haritasının olmaması yatırım ortamını etkileyecek. Yapılan anlaşmalar geçerliliğini yitireceği için doğrudan yabancı yatırımlar azalacak. Analistler, "İngiltere'nin, Türkiye'nin yaptığı gibi gümrük birliğine dahil olması beklenmese de birlikle yeni bir ticaret anlaşması yapması elzem gözükmekte. Özellikle milli gelirinin yüzde 80'ini, ihracatının ise neredeyse yarısını elde ettiği servis sektörü odaklı bir ticaret anlaşmasını AB ile hayata geçirmesi, birliğin dağınık yapısı ve üye ülkelerin kendi ajandaları nedeniyle kolay olmayacaktır" diyor. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, devlet harcamalarında kısıntıya gidilmesinin ve vergilerin artırılmasının gerekeceğini belirtti.

ÜLKEDEKİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER NE YAPACAK?
İngiltere'deki çok uluslu şirketlerin nasıl bir yol izleyeceği de merakla bekleniyor. Çünkü, İngiltere AB üyesi olmasının kazandırdığı haklara da dün 'hayır' demiş oldu. Bu durum, İngiltere'den AB'ye ticaret yapan pek çok şirketin artık daha fazla vergi ödemesine yol açabilir. Ticari şirketlerin hukuksal durumlarında da belirsizliklerin oluşması bekleniyor.

IMF'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararına ilişkin, "İngiltere ve AB arasındaki yeni ekonomik ilişkilere yumuşak geçişi sağlamak için yetkililerden işbirliği içinde çalışmalarını talep ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. Lagarde, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ile Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), bankacılık sistemine likidite vermeleri ve aşırı finansal volatiliteyi azaltmalarına yönelik taahhütlerini güçlü şekilde desteklediklerini aktardı.Sabah

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)