Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sinop nükleer santral projesini kazanan konsorsiyumdaki Japon şirketi, anlaşma sürecinde başlıca rolü üstlenirken Fransız ortaklarının arka planda kalması “siyasi nedenler”e bağlanıyor, “Fransız-Türk ilişkisi gergin olmayı sürdürüyor” yorumları yapılıyor.
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin “gergin” olmaya devam ettiğini savunduğu haberinde Sinop’ta inşa edilecek olan Türkiye’nin ikinci nükler santral anlaşmasının, Cuma günü Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Türkiye ziyareti sırasında iki devlet arasında imzalandığına dikkat çekti.
“FRANSIZ ŞİRKETLERİ ARKA PLANDA KALDI”
Santrali gerçekleştirecek olan konsorsiyumda Japon Mitsubishi’nin yanısıra Fransız ortaklarının da bulunduğunu vurgulayan Le Monde, santralın reaktörlerini sağlayacak olan Areva gibi Fransız şirketlerinin “arka planda kalarak başlıca rolü” Japon ortağı Mitsubishi’ye bıraktıklarını kaydetti. Gazete, bu yaklaşımının “siyasi nedenler” ile izah edildiğini de belirtti.
Le Monde, son 12 yıldır özellikle Fransa’nın “Ermeni soykırımı”nı tanınması nedeniyle ikili ilişkilerin “gerginlikler ve yaptırım tehditleri” nden olumsuz etkilendiği yorumunu yaptığı haberinde “Bu nedenle ki Areva ihtiyatlı davrandı. Cuma günü imzalanan kontrat, bir Fransız firmasının (Türkiye’nin) kamu sektöründe elde ettiği ender başarılardan biri” diye yazdı.
Son dönemde Fransa’da cumhurbaşkanlığının “soykırımın reddi”ni cezalandırmaya yönelik yeni bir tasarı olasılığını incelemesinin Fransız şirketler arasında kaygıyı canlandırdığını kaydeden Le Monde, “Paris’te bir Türk diplomatı ‘Fransa’nın sanayi çıkarlarını rehine tutuyoruz’ diye vurguladı” dediğini belirttikten sonra haberini şu sözlerle noktaladı:
“Bazı büyük projeler, Fransız şirketleri tarafından dikkatle izleniyor özellikle ulaştırma sektöründe. Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam, örneğin, havasavar bir savunma sistemi için yarışıyor. Kontrat 3 milyar euro olarak tahmin ediliyor.”
Ermeni soykırımını kabul edersen çok sevgili başbakanımızda nükleer santrali Fransa ile değil Japonlarla anlaşma yapar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.