Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, "Hükümetimizin kentsel dönüşüm anlamında yıllık 300 bin konut üretimi gibi bir planı var. Bununla ilgili sürekli destekler oluşuyor. Kentsel dönüşüm projelerinde KDV’nin yüzde 1'e indirilmesi, destek kredilerinin hane başına 125 bin liradan 200 bin liraya çıkarılması gibi alınan son kararları çok değerli buluyoruz. Konutlarda vatandaşları evlerinden kiraya çıkarıp binayı yıkıp sonra yenisini yapıyoruz. Bir fabrikada bundan bahsetmek mümkün değil. O makinelerin çalışması, üretimin devam etmesi lazım. Dolayısıyla çok daha teknik bir konu. İşinin ehli kişiler bunun analizini ve projelendirmesini yapmalı" açıklamasında bulundu
İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, Türkiye'deki yapıların durumu göz önüne alındığında değişimin veya kentsel dönüşümün ertelenmemesi gerektiğini söyledi.
Yeni yerleşim bölgelerinde planlamayı daha erken yaparak seri bir şekilde dönüşüme gidilmesinin önemine işaret eden Andıç, "Hükümetimizin kentsel dönüşüm anlamında yıllık 300 bin konut üretimi gibi bir planı var. Bununla ilgili sürekli destekler oluşuyor. Kentsel dönüşüm projelerinde KDV’nin yüzde 1'e indirilmesi, destek kredilerinin hane başına 125 bin liradan 200 bin liraya çıkarılması gibi alınan son kararları çok değerli buluyoruz." dedi.
Andıç, kentsel dönüşümün çok önemli olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuya büyük önem verdiğini dile getirdi.
Sürecin hızlandırılmasına yönelik yapılabileceklere değinen Andıç, şöyle devam etti:
"Devletimizin kentsel dönüşümü bir milli güvenlik sorunu gibi görerek bu konuda çalışmalar yapması gerektiğine inanıyorum. Bir ülkenin milli güvenliği gündeme geldiği zaman vatandaşına inisiyatif tanımaz. Dolayısıyla kentsel dönüşüm de kesinlikle bir milli güvenlik sorunudur. Burada devletimizin önden gitmesi lazım. Özellikle şehir merkezlerindeki bitişik nizam bölgelerin dönüştürülmesinde devletimizin önden gidip kat maliklerini ortak paydaya getirmesi lazım. Ondan sonra da ihaleyle sektör temsilcilerine bunu vererek çok rahat yürütebilir. Tabii burada kaynak da lazım çünkü emekli ve gelir seviyeleri düşük insanlarımız var. Buralarda da devletimiz bir kaynak aktarırsa sistemi çözüme kavuşturabilir. Sektör bunu yapabilecek durumda, bu dönüşüme de hazır."
"SANAYİDEKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM BİRAZ DAHA FARKLI OLACAKTIR"
Mustafa Andıç, dönüşüm denildiğinde sadece konutların değil fabrikaların, iş yerlerinin de düşünülmesi gerektiğini anlattı.
Özellikle Bursa gibi sanayisi gelişmiş, birçok sanayi bölgesi olan şehirlerde binlerce insanın fabrikalarda çalıştığını ifade eden Andıç, "Geçmişte yapılmış ve sonradan eklemelerle büyütülmüş birçok fabrika var. Başlangıcından 10-20 sene sonra farklı iştigal konularında çalışmaya devam eden fabrikalar da bulunuyor." diye konuştu.
Andıç, depremin ne zaman olacağının bilinemediğine dikkati çekti.
Fabrika ve iş yerlerinde dönüşüm konusunun gündeme alınması talebinde bulunan Andıç, şunları kaydetti:
"Bu fabrikalarda çok ciddi makine yatırımları var. Alınmış olan işler, belli taahhütler ve yatırımların ödemeleri var. O yüzden fabrikalarda veya sanayi bölgesindeki dönüşüme de öncelik vermemiz ve kentsel dönüşümü sanayide de artık önümüze alıp konuşmamız lazım. Sanayideki kentsel dönüşüm biraz daha farklı olacaktır. Konutlarda vatandaşları evlerinden kiraya çıkarıp binayı yıkıp sonra yenisini yapıyoruz. Bir fabrikada bundan bahsetmek mümkün değil. O makinelerin çalışması, üretimin devam etmesi lazım. Dolayısıyla çok daha teknik bir konu. İşinin ehli kişiler bunun analizini ve projelendirmesini yapmalı. Bu konuda 6306 sayılı kanun gibi sanayi bölgelerine yönelik bir çalışma yapılması gerekiyor."
Kentsel dönüşüme yeni finansman modeli
Kentsel dönüşüm başladı! Kiralar katlandı
Kentsel dönüşümde pandemi gelişmesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.