Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Eylül 2012 itibariyle, İMKB’de işlem gören mevduat bankası sayısı 12 oldu. Bu bankalar, 7.614 şube ve 137.081 personel ile sektördeki şubelerin yüzde 75’ine sahip olurken, personelin yüzde 74’ünü istihdam ediyor.
Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan verilere göre, İMKB’de işlem gören mevduat bankalarının, Eylül 2012 itibariyle, sektör toplam aktifleri içindeki payı yüzde 76, toplam krediler içindeki payı yüzde 81 ve toplam mevduat içindeki payı yüzde 84 oldu.
TBB'den, yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "İMKB’de işlem gören mevduat bankalarının toplam aktifleri, Eylül 2012 itibariyle bir yıl önceye göre yüzde 8 artarak, 949 milyar TL’ye yükselmiştir.
Bir yıl önceye göre, Eylül 2012 itibariyle likit aktifler yüzde 3 büyümüştür. Menkul değerler cüzdanı yüzde 2 azalırken, krediler ise yüzde 15 oranında artmıştır. Eylül 2012 itibariyle, yıllık bazda, kredi arz ve talebi beklentiler çerçevesinde ılımlı bir artış göstermiştir.
Yıllık bazda bakıldığında, kredilerin toplam aktifler içindeki payı yüzde 61’e yükselmiştir. Takipteki krediler yüzde 21, özel karşılıklar yüzde 12 oranında artmıştır. Özel karşılıkların takipteki kredileri karşılama oranı yüzde 84 olmuştur
Tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranı (brüt) Eylül 2011 itibariyle yüzde 2,8 iken, Eylül 2012 itibariyle yüzde 3’e yükselmiştir. Toplam kredilerin yüzde 1,1’i (6,6 milyar TL) bankanın dahil olduğu risk grubuna aittir.
TL mevduat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında, YP mevduatın TL karşılığı ise yüzde 10 oranında artmıştır. Toplam mevduatın yüzde 3,6’sı (21 milyar TL) bankanın dahil olduğu risk grubuna aittir.
Mevduat dışı kaynaklar para piyasalarından sağlanan fonlardaki gerileme sonucu yüzde 8 oranında daralmıştır. Mevduat dışı kaynaklar, toplam kaynakların yüzde 19’unu oluşturmuştur. Özkaynaklardaki artış hızı bilançodan daha yüksek düzeyde gerçekleşmiştir.
İMKB’de işlem gören mevduat bankalarının özkaynakları Eylül 2012 itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında artmıştır. Sermaye ve kar yedeklerindeki artış, özkaynak artışını olumlu etkilemiştir. Özkaynakların toplam aktiflere oranı yüzde 12 düzeyindedir.
Eylül 2012 itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre, YP aktiflerin toplam aktifler içindeki payı yüzde 32 düzeyinde kalırken, YP pasiflerin toplam pasifler içindeki payı ise yüzde 37’den yüzde 38’e yükselmiştir.
2012 yılının ilk üç çeyreğinde, İMKB’de işlem gören mevduat bankalarının faiz gelirleri yüzde 32 oranında artarken faiz giderleri yüzde 33 oranında artmıştır. Net Faiz geliri ise yüzde 32 oranında artmıştır.
Diğer faaliyet gelirlerindeki azalma ile özel ve genel karşılıklardaki artış sonucu, net dönem karındaki artış yüzde 11 ile sınırlı kalmış ve 12,7 milyar TL olmuştur. Haziran 2012’de yüzde 14,4 olan yıllık bazda özkaynak karlılığı, Eylül 2012’de yüzde 14,3’e gerilemiştir.
İMKB’de İşlem Gören Mevduat Bankalarının İMKB İçindeki Yeri
İMKB’de işlem gören hisse senetlerinin toplam piyasa değeri, Eylül 2012 itibariyle 475 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. İMKB’de işlem gören finansal kurumların piyasa değeri ise 159 milyar TL ile toplam piyasa değerinin yüzde 33’ünü oluşturmuştur."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.