Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kanun Hükmünde Kararnamesi'ne konulan düzenlemeler ile İstanbul Borsası yönetim kurulu üyelerinin görev sürelerinin tamamlanmasının bir yıl öne çekilerek yılbaşında son erecek olması İMKB'nin yeni başkanının kim olacağına yönelik soruları da gündeme getirdi.
Hüseyin Erkan'ın yılbaşında görev süresinin sona erecek olmasıyla birlikte İstanbul Borsası Başkanlığı'na Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus'un getirileceği konuşuluyor. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Emek ve EFG Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kelezoğlu'nun İMKB yönetimine atanacağı belirtiliyor
Kulislerde konuşulanlara göre, İMKB'nin yeni başkanının kim olacağı neredeyse kesin gibi. Bu isim haziran ayı başında Takasbank Genel Müdürlüğü koltuğuna oturan Murat Ulus. Kulisler, Başbakan Erdoğan'ın son anda başka bir ismi işaret etmemesi durumunda, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a yakınlığı ile bilinen Ulus'un başkan olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Her ne kadar bazı kaynaklar başkanlık için eski SPK'lı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Emek'in ismini telaffuz etse de, Emek'in başkan değil yönetim kurulu üyesi olacağı ifade ediliyor.
ERTAŞ TAKASBANK'A GİDİYOR
İMKB yönetiminine atanması beklenen bir diğer ismin ise EFG Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kelezoğlu olduğu konuşuluyor.
Kelezoğlu, daha önce İMKB yönetimine girmek için aday olmuş ancak seçilememişti. Öte yandan kulislerde Murat Ulus'un İMKB Başkanlığı koltuğuna oturmasının ardından SPK Kurul Üyesi Vahdettin Ertaş'ın Takasbank Genel Müdürü olacağı belirtiliyor. TÜSİAD da yaptığı yazılı açıklamayla İMKB’nin yönetim yapısında yapılan değişikliğin piyasa ekonomisi algısını olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.
İMKB KAMU STATÜSÜNDEKİ 6 BORSADAN BİRİ
İMKB her ne kadar kamu niteliği taşıyan bir kurum olsa da yönetimi üyeler belirliyordu. Ancak, bundan sonra İMKB yönetimini devlet belirleyecek.
Peki dünya borsalarının statüsü ne durumda? 53 üyesi bulunan Dünya Borsalar Federasyonu'nda (WFE) 41 ülke borsası özel şirket statüsünde ve kâr amacı güdüyor. Özel şirket statüsündeki bu borsalardan 22 tanesi ise halka açık konumda. WFE'de sadece 6 ülke borsası kamu statüsünde bulunuyor.
İstanbul Borsası, G. Kıbrıs ve Tayland Borsası ile birlikte kâr amacı gütmeyen kamu statüsünde yer alırken, Mısır, Suudi Arabişstan ve Malta Borsası ise kâr amacı güden kamu şirketi statüsünde yer alıyor.
GAZETE HABERTÜRK / Sefer YÜKSEL
allaha şükür her yere aday olan veya ismi hemen basında çıkan can akın çağlar yok:)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.