Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rus ekonomisine yaptırımlardan daha fazla kan kaybettiren etkenler neler? Uluslararası Para Fonu'na göre, bu sorunların başında petrol fiyatlarının düşük seyretmesi geliyor. IMF'nin analizi, Rusya'nın 2014-2018 yılları arasında düşük petrol fiyatları nedeniyle 2,2 trilyon ruble, yani 34 milyar dolar zarara uğradığına işaret etti.
IMF analistleri ayrıca ikinci sorun faktörü olarak ülke içinde yürütülen ekonomik politikaların ekonomiyi yaptırımlardan daha fazla kayba uğrattığını savunuyor. IMF'nin eleştirileri önce yüksek faiz üzerinde yoğunlaşıyor.
IMF, sıkı bütçe disiplini altında petrolden elde edilen fazla gelirin Varlık Fonu'nda tutulduğunu hatırlatıyor. Kurum daha önce de, bu kaynakların "güvenilir yabancı yatırım araçlarına" aktarılmasını önermişti.
Üçüncü temel hata olara, enflasyonu düşük tutmak adına yüksek faizde ısrar edilmesi gösteriliyor. Devamında da, KDV başta olmak üzere vergi yükünün arttırılması da ülkedeki durgunluğu besleyen politikalar arasında gösteriliyor.
Uluslararası Para Fonu'nun analizine göre, Rus ekonomisi son 5 yılda potansiyelinin üçte ikisi hızla büyüyebildi. Bir başka deyişle, daha doğru politikalarla GSMH artış oranı yüzde 2,5 yerine yüzde 6 olabilirdi.
IMF'nin tahminine göre, ABD'nin yaptırımları olmasaydı da, sırf bu etkenlerin bir araya gelmesi nedeniyle Rus ekonomisi son 5 yılda en fazla yüzde 3,5 büyüyebilirdi.
IMF yetkilileri, ABD'nin yaptırımlarının GSMH üzerindeki olumsuz etkisinin 0,2 puan seviyesinde olduğu kanısında. Düşük seyreden petrol fiyatlarının etkisi ise 0,65 puan olarak tahmin ediliyor. Bu değerlendirmeye göre, para ve bütçe politikasının gerilemedeki payı ise toplamda 0,3.
Bu arada Rusya’nın dış ticaret fazlası bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 gerileyerek 92,2 milyar dolara düştü.
Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) verilerine göre, ülkenin ihracatı, bu yılın ocak-haziran döneminde 2018'in aynı dönemine kıyasla yüzde 3,6 azalarak 206,5 milyar dolara, ithalatı ise yüzde 2’lik azalışla 114,3 milyar dolara düştü.
Bloomberg'in aktardığına göre Rusya’nın dış ticaret fazlası bu yılın ilk yarısında 2018’in aynı dönemine kıyasla yüzde 5,5 düşerek 92,2 milyar dolara geriledi.
Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz ihracatçılarından Rusya’nın ihracatında yakıt ve enerji ürünlerinin payı ise söz konusu dönemde 2018’ye göre yüzde 64’ten 64,7’ye çıktı.
Rusya'nın dış ticaret fazlası 2018'de yüzde 62'lik artışla 211,6 milyar dolara ulaşmıştı.
Rusya, geçen yıl ihracatının yüzde 87,9’unu, ithalatının ise yüzde 89’unu Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışı ülkelere yapmıştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.