Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
IMF, küresel kamu borcunun bu yıl 100 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirterek, birçok ülke için mali görünümün “beklenenden daha kötü” olabileceği uyarısında bulundu.
IMF, maliye politikasına ilişkin son raporunda, küresel kamu borcunun bu yıl küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 93'üne ulaşmasını ve 2030 yılına kadar GSYH'nin yüzde 100'üne yaklaşmasını beklediğini söyledi - Covid-19 salgını vurmadan önceki 2019 yılına göre yüzde 10 puan daha yüksek.
BEKLENENDEN KÖTÜ OLABİLİR
IMF'nin Mali İşler Departmanı Direktör Yardımcısı Era Dabla-Norris raporun yayınlanmasından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Küresel kamu borcu çok yükseki. Borç yükünün - ya da borç görünümünün - beklenenden daha kötü olabileceğine inanmak için çok iyi nedenler var” dedi.
Dabla-Norris, iklim değişikliği, aşırı iyimser borç tahminleri ve büyük miktarlarda tanımlanamayan borç olasılığı gibi sorunları ele almak için mevcut harcama baskılarına işaret ederek, "Sonuç olarak, ülkelerin mali evlerini düzene sokmalarının zamanı geldi” diye konuştu.
IMF raporu, borç projeksiyonlarına yönelik riskleri değerlendirmek için yeni bir “risk altındaki borç” yaklaşımı getiriyor.
En kötü senaryoda, küresel kamu borcunun 2026 yılına kadar GSYH'nin yüzde 115'ine ulaşabileceği tahmin edilmekte. Bu oran IMF'in temel tahmininden neredeyse 20 puan daha yüksek.
Rapor, “küresel faktörlerin ülkeler arasında devlet borçlanma maliyetlerindeki dalgalanmaları giderek daha fazla yönlendirdiğini” ortaya koyarak, kilit ülkelerdeki yüksek borç seviyelerinin diğerleri için “devlet getirilerinin oynaklığını ve borç risklerini artırabileceğini” öne sürdü.
IMF, birçok ekonomide ılımlı seyreden enflasyon ve faiz oranlarındaki düşüşün, ülkelerin mali tamponlarını yeniden inşa etmeleri için “uygun” bir zaman olduğunu belirterek, mali sıkılaştırmanın etkisini absorbe etmek için eskisinden “daha iyi bir konumda” olduklarını da sözlerine ekledi.
IMF, küresel kamu borcunu tekrar kontrol altına almak için gereken mali ayarlamanın boyutunun ortalama olarak GSYH'nin yüzde 3.0 ila 4.5'i arasında olduğunu ve bunun geçmiş ayarlamaların neredeyse iki katı olduğunu söyledi.
IMF'den borçlanma maliyetlerini yüzde 36 azaltacak önlem planı
IMF'den Türkiye değerlendirmesi
ABD'den IMF ve Dünya Bankası'na 'yeni adım' çağrısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.