Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa’daki ekonomik durumu gösterdiği bölgesel raporda, yaptırımların ilk darbesinden sonra Rusya ekonomisinin 2022’nin ikinci çeyreğinde istikrar kazandığını vurguladı. Aynı zamanda bu istikrarın, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını savaş öncesi seviyelere döndürmesine izin verdiğini dile getirdi.
Yaptırımların kısa vadeli çok güçlü bir ekonomik etkisi olduğuna dikkat çekilen raporda, ancak yaptırımların etkisinin başlangıçta beklendiği kadar güçlü olmayacağı, Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) 2022’de yüzde 3,4 oranında düşmesinin beklendiği, bu oranların da başlangıçta beklenen düşüşün yaklaşık yarısı kadar olduğunun altı çizildi.
IMF uzmanları, bu kadar güçlü yaptırım dalgasına rağmen ekonomide yaşanan istikrarın bir dizi faktörle açıklanabileceğine vurgu yaparken, bunlar arasında özellikle petrol ihracatının kısıtlamalardan sonra genel olarak yaptırım uygulayan ülkelerden Rusya’ya yaptırım uygulamayan ülkelere yönlendirildiği gerçeğine dikkat çekiyor.
Ayrıca devletin ekonomideki önemli rolünün de istikrara destek olduğu belirtilirken, bu desteklerin savaş öncesi seviyelerde kalan istihdamın korunmasına yardımcı olduğu ifade edildi.
“Buna ek olarak rublenin değerlenmesi olumlu bir rol oynamış, bunun sonucunda enflasyonun beklenenden daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır” ifadeleri kullanılan raporda, bunun sonucunda nüfusun reel gelirlerinde ve iç talepte beklendiği kadar çok güçlü bir düşüş yaşanmadığı, Rus makamlarının mali teşvik tedbirlerinin olumlu sonuç verdiği aktarıldı.
IMF, raporunda öte yandan yaptırımların ve ticari kısıtlamaların etkilerinin zamanla birikeceğini ve sonuç olarak orta vadede GSYH üzerinde derin bir olumsuz etkiye sahip olacağını söylerken, aynı zamanda orta vadede olumsuz etkinin ölçeğinin ne olacağına dair belirsizliğin korunduğuna da dikkat çekiyor.
Uzmanlar, Rusya’nın gaz ihracatını Avrupa’dan diğer ülkelere yönlendirmesinin ne kadar süreceğini şu anda tahmin etmenin zor olduğunun altını çizerken, ayrıca Batılı ülkelerin Rus petrolüne getirmek istediği tavan fiyatın hangi ülkeler tarafından kabul edilebileceği ve ne kadar kısıtlayabileceğinin meçhul olduğuna vurgu yapıyor.
IMF, bununla birlikte Rusya’nın ihracatında lojistikte sigorta hizmetlerinin sağlanmasında yaşanan zorlukların Rusya’nın petrol arzını yeniden yönlendirme yeteneğini de sınırlayacağı konusunda uyarıyor.
Ekim raporunda Rusya’nın 2022’de GSYH’sinde düşüş tahminini temmuz ayındaki yüzde 6’lık tahmine karşı yüzde 3,4’e iyileştiren IMF, 2023 yılındaki göstergede tahmin ettiği düşüşü e iyileştirerek yüzde 3,5’ten yüzde 2,3’e indirmişti.
Eylül ayının ikinci yarısında Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, bakanlığın 2022 yılında Rusya’nın GSYH’sindeki düşüş tahminini yüzde 4,2’den yüzde 2,9’a indirdiğini söylemişti. Bakanlığın tahminlerine göre, ulusal ekonomideki düşüşün en dip noktasının 2022’nin dördüncü çeyreğinde yaşanması beklenirken, bunun ardından ekonomik büyüme kademeli bir şekilde sağlanacak.
Seferberlik kararı Rusya ekonomisi için umut oldu
Rusya ekonomisi yaptırımlara nasıl dayandı
Rusya ekonomisi ticaret savaşından daha zararlı çıkabilir
Putin: Rusya ekonomisindeki daralma diğer ülkelerden az olacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.