Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Ukrayna Temsilcisi Gavin Grey, 28 Haziran'da yaptığı açıklamayla dikkat çekici bir iddiada bulundu. Grey, batılı ülkelerin dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararının yeterli hukuki dayanağa sahip olmadığını ifade etti. Bu durumun, uluslararası hukuk ve mali düzenlemeler açısından ciddi sorunlar yaratabileceğini vurguladı.
Grey’e göre, hukuki altyapının eksikliği, bu gelirlerin kullanılmasının uluslararası para sisteminin işleyişini tehlikeye atabileceğini kaydetti.
“Rus aktiflerinin kullanımının sağlam hukuki gerekçelere dayandırılması ve dünya finans sistemini bozmaması önemlidir.” diye ekledi Grey. Ayrıca, IMF’nin, G7’nin kararı doğrultusunda, Rus aktiflerinden elde edilen kâr ile Ukrayna’ya kredi sağlama planını gözden geçireceğini açıkladı.
50 milyar dolarlık muamma
Gazetemru'da yer alan habere göre Fon, 29 Haziran’da Ukrayna’ya 2,2 milyar dolarlık bir destek paketini onayladı. Bu fonlar, ülkenin bütçesine destek olmak amacıyla kullanılacak. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği’nin (AB) G7’nin 50 milyar dolarlık kredi teklifini Rusya’dan elde edilen gelirlerle finanse etme konusunda bir karara varamadığını söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise yıl sonuna kadar bu krediyi sağlama umudunu dile getirdi.
Fransız gazetesi Le Monde, 12 Haziran’da G7 ülkelerinin liderlerinin, 2024 sonuna kadar Rusya’nın dondurulmuş aktiflerinden elde edilen kârlarla Ukrayna’ya 50 milyar dolar tahsis etme konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi. Ertesi gün, “Başka Bir Ukrayna” hareketinin üyesi ekonomi doktoru Alexander Dudchak, batı ülkelerinin bu tür bir transfer için yasal bir temeli olmadığını ve bu tür eylemlerin küresel ekonomilerde doların kullanımını azaltma sürecini hızlandırabileceğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi temsilcisi Maria Zakharova, Rusya’nın, aktiflerinin kullanılmasına verilecek çok ağrılı bir yanıtının olacağını belirtti. Zakharova, bu tür bir transferin uluslararası hukuka darbe vuracağını ve Rusya’nın her zaman batının düşmanca eylemlerine karşılık verdiğini hatırlattı.
260 milyar euroluk dondurma işlemi
Şubat 2022’den bu yana, G7 ülkeleri, AB ve Avustralya, Rusya Merkez Bankası’nın 260 milyar euro tutarındaki aktiflerini dondurdu. Euroclear’ın başkanı Lieve Mostrey, şubat ayında, Rus aktiflerinden elde edilen gelirlerin Ukrayna’ya yardım olarak kullanılmasının, doğrudan el koymaya benzeyen bir etki yaratabileceğini belirtti.
Biden'dan Rus varlıkları konusunda AB ve G7'ye destek
G7'den dondurulan Rus varlıklarına dair ortak açıklama
Dondurulan Rus varlıklarını Ukrayna'nın savunması için kullanılacak
Rus varlıklarından Avrupa'ya 6 milyar euro faiz getirisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.