BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIMF'den Batı'ya el konulan Rus mal varlıkları için uyarı----

IMF'den Batı'ya el konulan Rus mal varlıkları için uyarı

IMF'den Batı'ya el konulan Rus mal varlıkları için uyarı
29 Haziran 2024 - 16:18 www.finansgundem.com

IMF, Rusya’nın mal varlıklarının kullanımına ilişkin, hukuki sebepleri gerekçe göstererek Batı'ya uyarıda bulundu.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Ukrayna Temsilcisi Gavin Grey, 28 Haziran'da yaptığı açıklamayla dikkat çekici bir iddiada bulundu. Grey, batılı ülkelerin dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararının yeterli hukuki dayanağa sahip olmadığını ifade etti. Bu durumun, uluslararası hukuk ve mali düzenlemeler açısından ciddi sorunlar yaratabileceğini vurguladı.

Grey’e göre, hukuki altyapının eksikliği, bu gelirlerin kullanılmasının uluslararası para sisteminin işleyişini tehlikeye atabileceğini kaydetti.

“Rus aktiflerinin kullanımının sağlam hukuki gerekçelere dayandırılması ve dünya finans sistemini bozmaması önemlidir.” diye ekledi Grey. Ayrıca, IMF’nin, G7’nin kararı doğrultusunda, Rus aktiflerinden elde edilen kâr ile Ukrayna’ya kredi sağlama planını gözden geçireceğini açıkladı.

50 milyar dolarlık muamma

Gazetemru'da yer alan habere göre Fon, 29 Haziran’da Ukrayna’ya 2,2 milyar dolarlık bir destek paketini onayladı. Bu fonlar, ülkenin bütçesine destek olmak amacıyla kullanılacak. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği’nin (AB) G7’nin 50 milyar dolarlık kredi teklifini Rusya’dan elde edilen gelirlerle finanse etme konusunda bir karara varamadığını söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise yıl sonuna kadar bu krediyi sağlama umudunu dile getirdi.

Fransız gazetesi Le Monde, 12 Haziran’da G7 ülkelerinin liderlerinin, 2024 sonuna kadar Rusya’nın dondurulmuş aktiflerinden elde edilen kârlarla Ukrayna’ya 50 milyar dolar tahsis etme konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi. Ertesi gün, “Başka Bir Ukrayna” hareketinin üyesi ekonomi doktoru Alexander Dudchak, batı ülkelerinin bu tür bir transfer için yasal bir temeli olmadığını ve bu tür eylemlerin küresel ekonomilerde doların kullanımını azaltma sürecini hızlandırabileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi temsilcisi Maria Zakharova, Rusya’nın, aktiflerinin kullanılmasına verilecek çok ağrılı bir yanıtının olacağını belirtti. Zakharova, bu tür bir transferin uluslararası hukuka darbe vuracağını ve Rusya’nın her zaman batının düşmanca eylemlerine karşılık verdiğini hatırlattı.

260 milyar euroluk dondurma işlemi

Şubat 2022’den bu yana, G7 ülkeleri, AB ve Avustralya, Rusya Merkez Bankası’nın 260 milyar euro tutarındaki aktiflerini dondurdu. Euroclear’ın başkanı Lieve Mostrey, şubat ayında, Rus aktiflerinden elde edilen gelirlerin Ukrayna’ya yardım olarak kullanılmasının, doğrudan el koymaya benzeyen bir etki yaratabileceğini belirtti.

Biden'dan Rus varlıkları konusunda AB ve G7'ye destek

 

G7'den dondurulan Rus varlıklarına dair ortak açıklama

 

Dondurulan Rus varlıklarını Ukrayna'nın savunması için kullanılacak

 

Rus varlıklarından Avrupa'ya 6 milyar euro faiz getirisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)