<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF'den 650 milyar dolarlık salgınla mücadele yardımı----

IMF'den 650 milyar dolarlık salgınla mücadele yardımı

IMF'den 650 milyar dolarlık salgınla mücadele yardımı
10 Temmuz 2021 - 14:47 www.finansingundemi.com

Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetim kurulu, 191 üye ülkenin faydalanacağı mali yardım için 650 milyar dolarlık yardım planını destekleyeceğini açıkladı

Aşıların finanse edilmesi ve borçların ödenmesi için acil durum rezervlerinin genişletilmesi konusunda IMF üyesi ülkelere tarihi bir destek sağlayacak yardımın IMF yönetim kurulu tarafından ağustos başında oylanması bekleniyor.

Yardım sayesinde aşılamada geride kalan fakir ve gelişmekte olan ülkelerdeki aşı kampanyalarının hızlanması, gelişmiş ülkelerde hızla yayılmaya başlayan varyantların da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Özel Çekme Hakkı (SDR) olarak adlandırılan mali destek tahsis kararı, IMF tarihindeki döviz rezervleri genişlemesinin en büyüğü olacak. IMF Yönetim Kurulu'nun bu kararı onaylaması durumunda rezervler ağustos sonunda kullanılabilir hale gelebilecek.

İtalya'nın Venedik şehrindeki G20 Zirvesi'nin başlamasından önce IMF Başkanı Kristalina Georgieva tarafından açıklanan yardım kararına göre hedef "Pandemiye karşı en korunmasız ülkeler başta olmak üzere her IMF üyesine destek sağlanması ve Covid-19 krizine mücadeleyi güçlendirmek" olarak belirtildi.

Toplantıdan önce IMF yetkilileri aşıya erişimin genişletilmesinin görüşmelerin merkezinde yer alacağını belirtmişti. Ülkeler arasında anlaşmalıklara da yol açan bu sorun konusunda gelişmekte olan ülkeler büyük ekonomilerin aşı dağıtımını adil bir şekilde yürütmediğini ileri sürüyor.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, "Kalkınmakta olan ülkelerin başlıca önceliklerinin aşı kampanyalarına denk gelecek şekilde aşıya genel erişimi sağlamak" olduğunu belirtirken G20 ülkelerini aşı dozlarını paylaşmaya ve ihracatının önündeki ticari engelleri kaldırmaya çağırdı.

DSR nasıl kullanılacak?
IMF tarihinin en büyük acil rezerv fonunun devreye sokulması kararını memnuniyetle karşılayan sivil toplum kuruluşları bu yardımın üçte ikisinden fazlasının zengin ülkelere gidecek olacağı konusunda da eleştirilerini dile getirdi.

190 üyeli IMF'de ülkeler fona katılım oranlarına göre destek programından pay alacak. Bu tabloda Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere en zengin ülkelere en büyük yardım dilimi gönderilecek. Bu sebeple yardım kuruluşları gelişmiş ülkelere bu kaynakları gelişmekte olan ülkelere aktarması yönünde çağrıda bulundu.

IMF üyesi ülkeler Özel Çekme Hakkı'nı kendi merkez bankalarına rezerv varlığı olarak ithal edebilecek. DSR'nin değerini her beş yılda güncellenen bir döviz sepeti belirleyecek.

Doğrudan kullanılamayan DSR'lerin öncelikle başka bir döviz birimine çevrilmesi ve ardından belirlenen hedef için kullanılması gerekiyor. Ülkeler arasında karşılıklı anlaşmaların yapılması durumunda ise DSR'lerin para karşılığında değiş tokuşu yapılabiliyor ve bu süreçte IMF aracılık rolünü üstleniyor.

Buna paralel olarak IMF, Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü aşı konusunda yeni bir çalışma grubu oluşturarak tedariğin genişletilmesi için 50 milyar dolarlık ek yatırım çağrısında bulundu. Çalışma grubu ayrıca G20 ülkelerinden de sene sonuna kadar toplumun yüzde 40'ının, 2022 ortasına kadar ise yüzde 60'ının aşılanmış olmasını istedi.

Söz konusu yardım programından Türkiye'nin de yararlanması bekleniyor. Bu sayede Türkiye Merkez Bannkası'nın rezervlerine bir katkı söz konusu olabilecek.

IMF Başkanı'ndan özel çekim açıklaması: İlaç gibi gelecek

IMF’den enflasyon vurgusu!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)