<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaIMF Türkiye'yi uyardı----

IMF Türkiye'yi uyardı

IMF Türkiye'yi uyardı
23 Aralık 2013 - 08:25 www.finansingundemi.com

IMF, Türkiye'nin kısa-orta vadeli dış politikalarında kırılganlıklara odaklı seyir izlemesi gerektiğini söyledi

IMF, Türkiye'nin cari politikalarının yüksek büyümeyi ancak dış dengesizliklerin büyümesi pahasına sürdürebildiğini savunarak, kısa vade orta vadede politikaların dış kırılganlıkların azaltılmasına odaklanması gerektiğini bildirdi.
IMF, Türkiye için Madde 4 kapsamında hazırladığı raporda, pro-konjonktürel makroekonomik politikaların etkisi ile ekonomik aktivitenin hızlandığını belirtirken, güçlü iç talebin etkisi ile cari işlemler açığının yükseldiğini ve enflasyonun hedefin üzerinde kalmaya devam ettiğini vurguladı.
IMF hazırladığı raporda Türkiye'ye şu tavsiyelerde bulundu:
"- Yeni bir nominal çıpa oluşturulmalı. Yüksek faiz oranlarına rağmen, enflasyon hedefi dikkate alındığında para politikası hala çok gevşek. Politika çerçevesi enflasyona net bir şekilde odaklanılarak normalleştirilmeli.
- Mali duruş sıkılaştırılmalı. Harcamalar azaltılmalı ve beklenenden yüksek gelirler konunmalı. 2014 bütçesi GSYN'nın yüzde 0,7'si kadar yapısal iyileşme ile tutarlı bir faiz dışı fazla hedeflemeli.
- Aşağı yönlü risklere rağmen politikada değişiklik için hareket alanı var. Ancak teşvikler sadece büyümenin negatife dönmesi halinde uygulanmalı.
- Ulusal tasarruflari artırmak ve rekabet gücünü artırmk kırılganlıkları azaltmanın merkezinde yer alıyor. İddialı orta vadeli mali hedefler ve derinlemesine yapısal reformlara ihtiyaç var."
IMF raporunda, Türk otoritelerin IMF uzmanlarının tasarrufların artırılması ihtiyacı görüşünü paylaştıklarını ve bunu 2014 Orta Vadeli Plan'a ve 10 yıllık kalkınma planına yansıttıklarını belirtirken, "Türk yetkililer IMF'in tavsiyesi doğrultusunda hanehalkının büyüyen kaldıraç oranını düzeltmek için makro ihtiyati tedbirler uyguyladılar ve daha fazla tedbir değerlendirilmekte. Bununla birlikte dış kırılganlıklar konusunda daha iyimser bir görüşe sahipler, bu nedenle para ve maliye politikası IMF uzmanlarının önerdiğinden daha gevşek" değerlendirmesinde de bulundu.
Türkiye'nin dış açıklarını yabancı portföy yatırımları ile kapatmaya devam etme isteğini sürdüğünü ve bunun ciddi risk taşıdığını belirtirken, sermaye girişlerinde ani bir durmanın ciddi bir ekonomik düzeltmeyi tetikleyeceği uyarısında bulundu.
IMF, Türkiye'nin makro ihtiylatı araz kitini daha hedefli kullanması gerektiğini, makro ihtilatı politikaların spesifik kredi segmentlerini teşvik etmek için kullanılmaması gerektiğini de vurguladı.
IMF raporunda Türkiye ekonomisinde büyümenin bu yılın ilk yarısında hızlandığını, politika teşviklerinin bu toparlanmada büyük bir rol oynadığını belirtirken, iç talep öncülüğünde büyümeye dönülmesinin dış ve iç dengesizliklerin tekrar büyümesine yol açtığını da vurguladı. IMF, gelişmekte olan piyasa risklerinin Türk varlıklarını vurduğunu ve bunun TCMB'yi bazı politika sıkılaştırmaları yapmaya yönelttiğini de beliritti.    IMF raporunda Türkiye'nin uzun bir seçim dönemine girmekte olduğunu, Mart ayında genel seçimlerin, yaz aylarında Cumhurbaşkanlığı seçiminin ve 2015'de genel seçimlerin yapılacağını da hatırlattı.
IMF yayınladığı raporda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 ve gelecek yıl yüzde 3,.5 büyüyeceği tanminine yer verdirken, iç talepte büyümlenin bu yıl yüzde 4,8 olacağının öngörüldüğünü de belirtti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hedere23 Aralık 2013 10:25

    başbakan imf'ye olan borcu kapattı ya, başka kimseye de borcumuz yok ya, imf boşa konuşuyor artık.