Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
IMF, azalan ihracat ve yapısal sorunlarla mücadele eden Almanya'nın büyüme tahminini bir kez daha düşürdü.
Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelleyen IMF, küresel ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3,3 büyümesini bekliyor.
IMF, yeni bir gümrük vergisi dalgası yoluyla korumacı politikaların genişletilmesinin ticaret gerilimlerini artırabileceği, yatırımları azaltabileceği, küresel ticaret işleyişini bozabileceği ve tedarik zincirlerini yeniden kesintiye uğratabileceği uyarısında bulundu.
IMF raporunda, Avrupa için enerji krizinin etkilerinden ve Çin'de emlak sektöründen kaynaklanan “aşağı yönlü riskler” ortaya konulurken, enflasyonun yeniden yükselmesinin küresel ekonomi için en büyük risklerden biri olduğu ifade edildi.
IMF, Alman ekonomisi için büyüme tahminini bu yıl için yüzde 0,8'den yüzde 0,3'e ve gelecek yıl için yüzde 1,4'ten yüzde 1,1'e indirdi. Böylece, IMF bir kez daha Almanya'nın G7 ülkeleri arasında en zayıf büyüyeceğini öngördü.
Avrupa’nın diğer büyük ekonomileri Fransa ve İtalya'nın da zayıflamakla birlikte, sırasıyla bu yıl için yüzde 0,8 ve 0,7'lik büyüme tahminleriyle Almanya'nın oldukça üstünde yer alması dikkati çekti.
IMF, Almanya için tahminini yüzde 0,5 puan düşürürken, ABD için tahminini 0,5 puan artırarak bu yıl için yüzde 2,7'ye yükseltti.
Önde gelen Alman ekonomik araştırma enstitüleri de 2025’te ortalama yüzde 0,3'lük bir büyüme bekliyor
Öte yandan, Almanya ekonomisi, geçen yıl Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçüldü.
Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralırken, 2024 yılının tamamında ise bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Böylece dünyanın 3. ekonomisi olan Almanya ekonomisinde 2023’teki yüzde 0,3'lük düşüşün ardından 2024’te de daralma görüldü.
Alman ekonomisi, en son 2002-2003 döneminde iki yıl art arda küçülmüştü.
İLK ÇEYREKTE DARALMA OLURSA TEKNİK RESESYONA GİRECEK
Bu arada geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 küçülen Almanya ekonomisi, 2025'in ilk çeyreğinde de daralması halinde, iki çeyrek art arda daralma olarak tanımlanan teknik resesyona girecek.
2023'te alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle bir önceki yıla göre ekonomisi yüzde 0,3 daralan Almanya, G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke olmuştu.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın bel kemiğini oluşturan şirketler, artan enerji fiyatları ve ihracata bağımlı Almanya ekonomisinde özel bir sorun olan dış talepteki düşüşe bağlı sert makroekonomik rüzgarlarla mücadele etmekte zorlanırken, Çinli şirketlerin oluşturduğu ağır rekabet ile de karşı karşıya bulunuyor.
İnşaat sektörü gibi otomotiv, makine mühendisliği ve kimya endüstrileri gibi önemli sektörler de düşük taleple mücadele ederken, Almanya’nın ihracatı 2024’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,8 geriledi. Özel tüketim harcamaları sadece yüzde 0,3 arttı.
Diğer ülkelere göre pahalı enerji ve aşırı bürokrasi Almanya'yı bir sanayi ülkesi olarak zorlarken, Almanlar da belirsizlik nedeniyle paralarını harcamıyor. Ülkede eski olan altyapının da yenilenmesi gerekiyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı, Almanya ekonomi gündemine bütçe anlaşmazlıklarına kadar uzanan siyasi belirsizlikler de eklerken, 23 Şubat’ta yapılacak erken seçim ve gelecekteki ekonomi politikası çerçevesinin belirsiz olması birçok şirketin yatırım yapmaktan çekinmesine neden oluyor.
IMF Türkiye büyüme tahmini revize etti
IMF 44 milyar dolarlık Arjantin kredisini gözden geçirecek
IMF'den Ukrayna'ya 1,1 milyar dolarlık ödemeye onay
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.