Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı. Küresel ekonomiyi gölgeleyen risklere dikkati çeken IMF, en son temmuzda güncellenen 2014 yılı küresel büyüme beklentisini yüzde 3,4'den yüzde 3,3'e çekti. Benzer şekilde, gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisi de yüzde 4'den yüzde 3,8'e indirildi. Nisanda yayımlanan IMF raporunda, bu yılki büyüme tahmini yüzde 3,6, gelecek yılınki ise yüzde 3,9 olarak belirtilmişti.
Aşağı yönlü revizyonlara, ABD, Avro Bölgesi ve Japonya ekonomilerinin 2014'ün ilk yarısında beklenenden zayıf bir iyileşme göstermesinin neden olduğunu ifade eden rapor, artan jeopolitik ve finansal risklerin de büyüme beklentilerini olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Rapor, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin ise beklentilerin altında kalan iç talep nedeniyle zayıfladığını vurguladı.
Hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızının yavaşlamasını orta vadeli riskler arasında gösteren IMF, ülkelere ekonomiyi destekleyecek ve büyümeyi hızlandıracak reformlara öncelik vermesi çağrısında bulundu. Bu reformların büyümenin sürdürülebilirliği açısından da büyük önem taşıdığını belirtilen raporda, gelişmiş ülkelerin iyileşmeyi desteleyecek para politikalarına ve mali düzenlemelere devam etmesi tavsiye edildi.
Zamanından önce gerçekleştirilecek parasal normalleşmeden kaçınılması gerektiğini dile getiren IMF, birçok ülkenin altyapı yatırımlarını artırarak iç talebi canlandırabileceğini öngördü.
Krizden kalan yüksek borçların da büyümeyi sınırlayan etkenlerden biri olduğu kaydedilen raporda, finansal piyasaların yüksek hisse senedi fiyatları ve düşük değişkenlik oranlarıyla daha iyimser şartlara sahip olduğu ancak bunun yatırımları henüz artırmadığı değerlendirmesi yapıldı. IMF, ayrıca piyasaların riski değerinden düşük seviyede fiyatlandırarak, ekonomiyi çevreleyen belirsizlikleri özümsemediği eleştirisine yer verdi.
"Büyüme beklentileri revize edildi"
IMF, gelişmiş ülkeler için bu yıl öngörülen büyüme oranı yüzde 1,8'de sabit tutarken, temmuz ayında 2,4 ile yukarı yönlü revize edilen 2015 yılı büyüme beklentisini tekrar nisandaki seviyesi olan yüzde 2,3'e çekti.
Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için büyüme beklentisi ise bu yıl için yüzde 4,6'dan yüzde 4,4'e gelecek yıl için ise yüzde 5,2'den yüzde 5'e indirildi. Nisandaki raporda ise bu oranlar sırasıyla yüzde 4,9 ve yüzde 5,3 olarak verilmişti.
"Türkiye yüzde 3 büyüyecek"
Raporda Türk ekonomisine ilişkin gözlemlere de yer verildi. IMF'in beklentilerine göre, Türkiye 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 3 büyüyecek. Bu yılki büyümede kamu yatırımları ve harcamalarının yanı sıra artan ihracat etkili olacak. Büyüme gelecek yıl ise son dönemdeki genişleyici politikaların etkisiyle özel tüketim ve harcamalarla desteklenecek.
Raporda, Türkiye'deki enflasyon beklentilerinin de yukarı yönlü revize edildiği görüldü. Bunun artan gıda fiyatları ve değer kaybeden Türk lirasından kaynaklandığını kaydeden IMF raporu, ülkede uygulanan para politikalarının enflasyon hedefiyle örtüşmediğini ileri sürdü.
IMF, Türkiye'nin ulusal tasarrufları artıracak, kamu duruşunu sağlamlaştıracak ve nominal çapanın yeniden tesis edilmesine yardımcı olacak politikalar izlemesi gerektiğini savundu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.