Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bu yıl seçilen Ekrem İmamoğlu, 13-15 Kasım tarihleri arasında dünya finans başkenti Londra’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştiriyor. İmamoğlu bu ziyaret öncesinde Berlin ve Paris’e de gitmişti.
Londra’da ilgili görüşmelere katılacak olan bir bankacı, “İmmamoğlu’nun yapacağı görüşmeler sadece yatırımcıları değil tüm finans çevrelerini kapsıyor. Türkiye ziyaretlerinde yatırımcı görüşmelerinde küresel yatırımcılar iktidarda olmayan partilerin yetkileri, vekilleri, ekonomi kurmaylarıyla görüşür ancak bir belediye başkanı benim gördüğüm ilk olacak” dedi ve ekledi:
“Muhalefetten daha önce belediye başkanı seviyesinde bu kadar kapsamlı bir görüşme trafiği hatılamıyoruz. Bugün İmamoğlu küresel Finans piyasaları ile tanışıklık sağlıyor. Gelecekte siyasette belediye başkanlığı ötesinde bir göreve gelmek istemesi halinde finans piyasaları ile önceden tanışıklık sağlamış ve isteklerini biliyor olacak. Önemli bir adım.”
1 AYLIK SÜREDE PARİS, BERLİN VE LONDRA ZİYARETLERİ
İmamoğlu bu görüşmelerle birlikte yaklaşık 1 aylık sürede Paris, Berlin ve Londra’yı ziyaret etmiş oluyor.
Londra ziyaretinde İmamoğlu’nın görüşeceği bazı kurumlar ise şöyle: Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, Citi, Credit Suisse, HSBC, Barclays, KKR, 3i, BlackRock, BlackStone, Standard Life Aberdeen, Bridgepoint Capital Group, Macquarie Infrastructure, Brookfield Asset Management, M&G Investments, IFM Investors, Carlyle Group, Global Infrastructure Partners.
RAYLI SİSTEM İÇİN FİNANSMAN GÖRÜŞMELERİ
Reuters’a bilgi veren iki bankacı İBB’nin yapımı devam eden metro/raylı sistem projelerinin finansmanı için uluslararası piyasalarda finansman seçenekleri için görüşmeler yürüttüğünü söyledi.
“İBB raylı sistem yapımlarının finansmanı için bazı görüşmeler yapıyor” diyen bir bankacı bu görüşmelerin eurobond borçlanması üzerine sonuçlanmayacağını düşündüğünü çünkü henüz bir yetkilendirme olmadığını belirtti.
Aynı bankacı, “Çünkü bu projeler kalkınma ajanslarından da oldukça makul borçlanma imkanları bulabiliyorlar. Görüşmeler yarın başlıyor, belki yatırımcıların taleplerine göre ilerleyen dönemde farklı bir borçlanma görülebilir” dedi.
İBB’nin bugüne kadar belediyelerce yapılan tarzda bir eurobond ihracı gerçekleştirmesi için Hazine garantisi de gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın onayı olmadan da belediyelerce ihraçlar yapılabiliyor ancak maliyet nedeniyle bu tip ihraçlar yerine kalkınma ajanslarından ya da proje bazlı finansmanlar daha çok tercih ediliyor.
FRANSIZLAR METROYA KREDİ VERDİ
İBB bu yıl Hazine garantisi olmadan Şubat ayında Societe Generale kreditörlüğünde 115 milyon dolar; Ağustos ayında Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası’ndan 86.2 milyon dolar ve EBRD’den 108.4 milyon dolar tutarında finansman sağladı.
Diğer bankacı da, “Henüz yetkilendirme aşamasına gelinmiş bir eurobond ihracı görünmüyor. Ancak en az 5 yıl vade ve en az 500 milyon dolar borçlanma tutarı üzerinden görüşmeler yapılıyor. Ancak benim anladığım bu görüşmelerde borçlanmadan daha çok tanışıklık hedefleniyor. Yıllar önce en son bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul belediye başkanı iken yapmıştı. Ondan sonraki süreçte benzer bir yatırımcı toplantısı hatırlamıyorum” dedi.
Fransa Istanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, bu ay başında Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD), Tuzla-Pendik metro yapımı için İBB ile 86 milyon euro tutarında bir kredi anlaşmasına imza attığını açıklamıştı.
Buchwalter, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “500,000 kişinin ulaşımını sağlayacak ve her sene 49,000 ton karbon silmiş olacak. İnsanlar için iyi, çevre için iyi” demişti.
HAZİNE GARANTİLİ DIŞ BORÇ STOĞU
Türkiye’nin Hazine garantili dış borç stoğu bu yıl ikinci çeyrek sonu itibarıyla 14.7 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu borç stoğunun sadece 524 milyon dolarlık kısmını yerel yönetimler oluşturuyor.
Hazine verilerine göre 2010 yılındaki 347 milyon dolarlık ihraçtan bugüne mahalli idarelerce Hazine garantili ihraç gerçekleştirilmedi.
Hazine yılın ilk 9 ayında, Türksat’ın 325 milyon dolar, TVF’nin 1.13 milyar dolar, İller Bankası’nın 560 milyon dolar, TSKB’nin 200 milyon dolar tutarındaki ihraçlarına garanti sağladı.
Hazine verilerine göre yine yılın ilk 9 ayında kamu kuruluşlarında Hazine garantisi olmadan gerçekleştirilen dış borçlanma tutarı ise yaklaşık 3.1 milyar dolar oldu.
Borclandir bakalim.kim ödeyecek o borçları.????
Daha önce hiç borçlanma yoktu dimi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.