Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, deniz çalıştayında konuştu.
İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
*Deniz ulaşımı İstanbul’da çok gerilere gitmiş durumda. 2000’li yıllarda yüzde 10 seviyesindeydi şimdilerde yüzde 4’ler seviyesinde.
*Günlük 8 bin civarında yolcu taşırken çok daha büyük hedefler ortaya koymalıyız. 25 yılda ulaşımla ilgili tabii değerli adımlar atılmıştır ama toplu ulaşımla ilgili deniz İstanbul’u rahatlayacakken geri bırakılmış.
*Böyle nüfusa sahip yerlerde metro çok önemli, metro sizin can damarınız. Bu konuda da gelinen nokta hâlâ arzu ettiğimiz gibi değil.
*Ben hayatımda hiç dilsiz şeytan olmadım. Konuşacağız kardeşim. Beni bir kişi ikna edemez kardeşim. Beni bilim ve akıl ikna edecek. Bilim ve aklın yatmadığı hiçbir şeyin peşinden gitmeyeceğim.
*Bu bir siyasi mesele değildir. Bu biri istedi diye ya da istemedi diye yapılıp yapılmayacak bir şey değil. Bu akıl işidir. Bu sebeple sürece özellikle dahil olmanızı diliyorum.
*Kanal İstanbul konusunun da tartışılması lazım. Bir söz söyledim Meclis'te. Bir vatandaş Ekrem İmamoğlu olarak, 3 çocuk babası bir vatandaş olarak ben bana hiçbir şekilde Kanal İstanbul'un dayatılmasını istemiyorum, reddediyorum' demiştim. Bahsettiğimiz konu İstanbul'u tümden değiştirecek başka bir yere taşıyacak bir konu.
*Dolayısıyla verimliliğini, gerekliliğini İstanbulluların dolu dolu tartışılması lazım.
*2011 yılında bir seçim vaadi olarak ortaya atılan projenin ne tartışıldığını ne de kamuya açık konuşulduğunu gördüm. Bakın bu dayatmadır. Ben bir iş insanıyım, tahminlerim kuvvetlidir. 75 milyar olduğunu düşünmüyorum, çok daha fazladır bu yatırımlar.
*Ocak ayının ilk haftası Kanal İstanbul çalıştayı da yapacağız. İstanbul'a attığınız her adım iyi anılmalı.
*Ben İstanbul'un coğrafyasının böyle bir değişimi kaldıramayacağını düşünüyorum. Bilimsel gerekçeleri var. Tek başına 135 milyon metrekare tarım alanının yok oluşu bile gerekçedir.
*Marmara'nın Karadeniz'e etkisi, 8 milyon kişinin bir adada yaşaması durumu.
*Gemi trafiğindeki artış, teknolojik gelişmeler neticesinde gemi boyutlarının büyümesi. Gerekçeye bakar mısınız! Yüzde 90'ı geçersiz.
*İstanbul Boğaz'ından geçen gemi sayısı azalmakta. Bu sudan bahaneyle 10 bin yıllık coğrafyayı böyle bir şeyle paramparça etmenin, ÇED raporunu okumadan önümüze çıkıyorlar, 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalın etrafında. Hani tankerler gemiler? Yeni bir rant projesi mi? 1,5 milyar küpe yakın hafriyat, odalara göre 2 milyarküp. (Sözcü)
Sen ve grubun Ulkenin onunde takoz olabilmek icin girmediginiz sekil kalmadi.bu
çamura yatmak için ekosistem bozulur diyorlar. sanki güzergah yağmur ormanları,zeytin ormanı,incir ormanı,vesaire bahçelerle dolu. yapılsın ilk işin kenarından arsa alıp bina yapmak olur müteahhit bey.
yine saçmalamış herşeyi bilen. hem konuşacağız diyor hemde beni kimse ikna edemez diyor sen kimsin? süveyş mısırın coğrafyasınımı bozmuş yoksa panama neyi bozmuz nerde tarım alanı kim ekip biçiyor bataklığı. ne güzel istanbulun nufüsü yayılacak istanbul nefes alack yoksa hizmet götürememekten mi korkuyorsun sen zaten temel atmamaya yeminli biri değilmisin. mecburiyetten eskilerin başladıklarını bitirsen sana yeter hatta fazla bile gelir.
75 MİLYAR TL YE 200. ADETTEN FAZLA SU 57 UÇAĞI ALINARAK UÇAK ÜRETİMİNE BAŞLAYACAĞIMIZ 15-20 YILA KADAR ÜLKEMİZİN GÜVENLİĞİNİ/ETKİNLİĞİNİ SAĞLARIZ
200 su 57 uçağı hergün masraf yapacak kanal ise bittikten sonra her gün para basacak süveyş gibi panama ve diğer kanallar gibi ayrıca karadenizin pisliğide daha hızlı temizlenecek boğaz akıntısı ikiye bölünecek ve daha emniyetli yolculuklar olacak trafik yoğunluğu azalacak. belediyeler öncülük ederse deniz seferleri her ilçeye yapılırsa kara trafiği de azaltılabilir. boğazı istanbulun iç trafiğinde kullanabiliriz.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.