İlahi sigortalar yerine dünyevi sigorta yaptırın
Sigortanın bireyler ve kurumlar için önemine dikkat çeken Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su: Arabamıza nazar boncuğu, maşallah yazısını takmakla birşey hallolmuyor.Yani ilahi sigortalar yerine dünyevi sigortaları yaptırmanın bu dünya için çok büyük yararı var. Belli kesimlerdeki önyargıların...
Türkiyede sigorta sektörünün gelişmesi için bana bir şey olmaz zihniyetinin değişmesi gerektiğini dile getiren Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sigortayı, olumsuz bir piyango bileti olarak değerlendiriyor. Yani herkesin başına bir kaza gelebilir. Bir yangın veya sel felaketinde bir anda bütün varlıklarınız sıfıra inebilir.
Felaket anında Kurtar bizi devlet baba! mantığıyla her şeyin devletten beklenmesi yerine bireylerin ve kurumların kendilerini ve varlıklarını sigortalatmasını öneren Mustafa Sunun bir de çarpıcı mesajı var: Kamyonumuza, arabamıza nazar boncuğu, maşallah yazısını takmakla bir şey hallolmuyor.Yani ilahi sigortalar yerine dünyevi sigortaları yaptırmanın bu dünya için çok büyük yararı var. Belli kesimlerdeki önyargıların kırılması gerekiyor.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sorularımızı şöyle yanıtladı:
- Hazine Müsteşarı sigorta sektörü için Talebe uygun arz yok demişti. Siz bu
görüşe katılıyor musunuz?
Hayır bence arza uygun talep yok. Unutmamak lazım ki, biz bir imparatorluk sonrasında kurulmuş bir ülkeyiz.
Dolayısıyla her şeyin devletten beklenmesi anlayışı günümüzde bile hala etkisini sürdürüyor. Yani sigortalamak suretiyle kendini, varlıklarını güvence altına almayan kişiler felaket anında, Kurtar bizi devlet baba! sloganına sarılıyor. Her şeyi devletten bekleme anlayışının devletin de yardımıyla artık silinmesi lazım.
- Peki, bu ilgisizlikte kaderci anlaşıyın etkisi var mı?
Tabii, Bana bir şey olmaz zihniyeti değişmeli. Aslında sigorta olumsuz bir piyango bileti. Herkesin başına bir kaza gelebilir. Çünkü bir yangın veya sel felaketinde bir anda gerek bireyler gerek kurumlar açısından bütün birikimleriniz sıfıra inebilir. Kamyonumuza, arabamıza nazar boncuğu, maşallah yazısını takmakla bir şey halletmiyoruz. Yani ilahi sigortalar yerine dünyevi sigortaları yaptırmanın bu dünya için çok büyük yararı var. Belli kesimlerdeki önyargıların, çekingenliğin kırılması lazım.
SİGORTACILIK, KAZI-KAZAN DEĞİL
- Bu konuda devlete düşen görevler neler?
Sigortacılığın okul müfredatlarına girmesi lazım. Gelişmişlik öteden beri kişi başına düşen otomobil sayısı, elektrik üretimi gibi verilerle ölçülüyor. Bence gelişmişliğin en önemli göstergesi kişi başına düşen sigorta primi. Birçok vatandaşımız zorunlu sigortaları vergi gibi değerlendiriyor. Eğer bu dönem başına bir şey gelmemişse o zaman primleri boşuna ödedim diyor. Halbuki felaketin ne zaman geleceği belli olmuyor. Yenilemediğiniz dönemde de bir felaketle karşılaşabilirsiniz. Sigortacılık kazı kazan değil. Ben bu parayı ödedim. Ne kadar para geri alacağım? şeklinde bir anlayış doğru değil. Çünkü bakıldığında sigortacılar felaket anında orada. 30 yıl sigorta yaptırmamış, sigortadan tek kuruş almamış insan bence dünyanın en mutlu insanı olmalı.
Burçlara da bakıyoruz
- Kasko poliçeleri giderek kişiselleştiriliyor. Sizin de böyle bir ürününüz var...
Bizim gibi şirketlerin ellerinde milyonlarca kayıttan oluşan bir veri bankası var. Biz bunu tamamen aktüeryal prensiplerle taradık ve 100ün üzerinde fiyatı daha doğrusu riski etkileyen faktör çıktı. Riski etkileyen risk-fiyat ilişkisini kurmaya çalışıyoruz. Sigortacılık da o zaten. Riski belirleyip ona göre fiyatı belirlemek. Hem aracın hem sürücünün özelliklerini saptadık. Hatta kişilerin burçları bile bir anlam ifade edebiliyor.
1997de İş Kulelerinin temelini attı
8 yıldır sigorta sektöründe olan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, aslında bankacı kökenli. Bankacılığa 1976 yılında İş Bankasında başlayan Su, Bankada Organizasyon Müdürü olarak İş Kulelerinin inşaatında işin başındaydım. 1997 yılında temeli attık ve 2000 Ağustos ayında bankaya teslim ettik diyor.
Şirketlerin yarısı zarar etti
- 2009 yılı sigorta sektörü açısından nasıl geçti?
Geçen yıl tüm sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektörü açısından sıkıntılı geçti. 2009u yüzde 4 civarında bir büyümeyle kapattık. Ekonomide olan gelişmeler sigorta sektörünü, kıyıya vuran dalgalar gibi daha sonradan etkiliyor. Kredi hacmi daraldı, yeni yatırımların azaldığı dönemde yeni iş yazmakta sıkıntı çekiyoruz. Bireysel tarafta da insanların gelirlerinin azaldığı dönemlerde bireysel sigortaların ilerlemesinde sıkıntılar oluyor. Esas sorun karlılıktaydı. Dokuzuncu ay sonuçlarına göre, sektördeki şirketlerin yarısı zarar açıkladı.
- Zarar nereden kaynaklandı?
Yeni iş olmayınca herkes elindeki işi korumaya yöneldi. Aynı pastaya saldırılar arttı. Dolayısıyla şirketler ellerindeki işi korumak adına fiyatlarda da çok büyük indirimler yaptı. Bu da tabii sonuçları olumsuz yönde etkiledi. Kasko ve sağlıkta özellikle sıkıntı var.
Bir daha dünyaya gelsem reklamcı olurdum
- Reklamlarınız tüketicileri endişelendirmekle beraber biraz mizahi tarafı da var. Örneğin; balkona tırmanan hırsız gibi...
Hırsızın yangın versiyonu vardı. Dışarıdan bakıldığında içerde harıl harıl yangın varmış gibi. İnsanlar panik olup itfaiyeye haber verirler diye çekindik. İnsanları dozunda endişelendirmemiz lazım. Korku lafını özellikle kullanmıyorum. Evinde önlem almayan, Nasılsa 5. katta oturuyorum diyen insanların karşısına geçip Senin de evin yanabilir, evine hırsız girebilir demek yerine bunu mizahi dille anlatıyoruz. Buna gerilla aktivitesi deniyor. Ancak insanlar heyecanlanır diye bazılarını kullanmıyoruz. Örneğin; bir akşam evinize geliyorsunuz. Kapınız zorlanmış gibi üzerine bir efekt, çıkartma gibi bir şey yapıştırıyorlar. Panik içinde yaklaşınca orada Anadolu Sigorta konut sigortasını yaptırdınız mı? yazısı çıkıyor. Veya arabanızın üzerine bir efekt koyuyorlar. Yukarıdan bir şey düşmüş arabanızın üstü ezilmiş gibi görünüyor.
- Sizin reklam senaryonuza katkınız oluyor mu?
Evet. Benim doğuştan reklamcılığa ilgim var Bir daha dünyaya gelsem reklamcı olurdum. Bütün toplantılara katılıyorum.
Orkestranın assolisi
En büyük hayalim emekli olunca bol bol kitap okumak. Müziği de çok seviyorum. Çalışanlardan
oluşan orkestramız var. Ben solistim. Franks Sinatra, Elvis Presley şarkıları söylüyorum.
20 milyon $lık değişim
- 2009 Anadolu Sigorta açısından nasıl bir yıldı?
2009 yılı bizim için de çok parlak geçmedi. 2007 ve 2008 de arka arkaya iki yıl karımızı yüzde 100ün üzerinde artırmayı başarmıştık. Bundan sonra yapılması gereken bireysel sigortaların sayısını artırmak. Henüz sigortalanmamış kesimlere yönelik aksiyonlar almak. Her şeyden önemlisi şu anda üzerinde uğraştığımız en önemli konu; şirketin değişim projesi.
- Değişim projesinin içeriği nedir?
Yani bu rekabete daha açık, müşterisine daha yakın, daha esnek davranabilen, teknolojisini yenilemiş, yepyeni bir Anadolu Sigorta yaratmak. 2010 yılının bizim için bir özelliği daha var. 85. yılımızı kutluyoruz. Ne iş yapıyorsak hangi iş süreçlerini uyguluyorsak bunların tamamı gözden geçirildi. Nasıl yapılması gerektiği analiz edildi. Şimdi artık uygulama aşamasına geldi. Bu da ciddi miktarda teknoloji yatırımı gerektiriyor. Gerek donanım, gerek yazılım anlamında. Toplamda yatırım tutarı donanım yazılım hepsi dahil 20 milyon doları geçecek.
Akşam