Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hükümetin, yerli ilaç hamlesi dünyanın dev ilaç şirketlerinin yatırım rotasını Türkiye'ye çevirdi. Hükümetin 2 ay içinde 2 milyar 400 milyonluk pazarda 'yerli üretim' şartı dünya devi ilaç firmalarını Türkiye'de yatırım arayışına yöneltti. İthal 54 ilacın geri ödeme listesinden çıkmasından sonra önümüzdeki 2 ayda 1.7 milyarlık 200 ilaç için de yerli alım şartı gelecek.
Türkiye'de tüm vatandaşların sağlık ve ilaç masraflarının devlet tarafından karşılanması nedeniyle, devletin alım listesinden çıkardığı ilaç firması Türkiye pazarını tamamen kaybetmiş oluyor. Hükümet, yıllık 24 milyar liraya çıkan ilaç bütçesinin 10 milyardan fazlasını yabancı ilaç firmalarına ithalat karşılığında ödüyor. Türkiye'yi bölgenin ilaç üreticisi yapacak ve bölge ülkelerine ilaç ihraç edecek politikaların ilk adımı ise 'yerel üretim' yapan firmaya alım garantisiyle verildi. İlk etapta muadili ve eşdeğeri olan ilaçlar belirlendi ve yerli üretim yapmayan yabancı firmalara alımdan çıkarılacağı duyuruldu. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Sağlık Uygulama Tebliği'nde 700 milyon TL'lik ithalat payı olan 54 ilaç ithal firmalar geri ödeme kapsamından çıkarıldı.
2.4 MİLYARLIK İTHALAT
Hükümet 1 yıl içerisinde 2.4 milyar TL'lik ilaç ithalatını yerel üretimle karşılamayı planlıyor. Sabah'ın haberine göre, Türkiye'nin bu alanda kararlılığını gören yabancı firmalar yerli ilaç firmalarıyla ortaklık kurmak veya Türkiye'de yeni ilaç üretim fabrikaları açmak için çalışma başlattı. İlk 1 yıl içinde güçlü yerli firmalara ortaklık veya tamamen satın alma teklifleri getirmeye başladılar.
BİR YIL SÜRE VERİLECEK
Yeni uygulamayla 2 ay içinde yerli üretim yapma kararı alan firmaya 1 yıl üretim için süre verilecek. Bu süre içinde yerli üretim yaparsa geri ödeme listesinde alımına devam edecek. Yerli üretim şartı getirilen ilaçların belirlenmesi ise yerli üreticilerin üretim kapasitesine göre belirleniyor. Tek firmanın inisiyatifine bırakmamak için en az 3 farklı firmanın üretim yaptığı ilaçlar öncelikli listede belirlendi.
İTHAL ETTİĞİ İLACI İHRAÇ EDECEK
SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, kısa sürede Türkiye'nin ithal ettiği ilaçları ihraç edeceğini belirterek, "Biz bu uygulama ile yabancı ilaç firmalarının Türkiye'ye yerleşmesini, yatırım yapmasını istiyoruz. bugün jenerik ilaçlar üretilir, yarın biyoteknolojik orjin ilaçlar üretilebilecek kapasiteye ulaşabiliriz. Yabancı firmalar Türkiye'de yatırım sahasından, işçisine kadar teşvik ediliyor. Bu imkânlardan yararlanmalarını istiyoruz. Türkiye, Afrika, Ortadoğu ve Avrupa pazarına ihracat yapmak için uygun bir ülke" dedi. (Habertürk)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.