BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaİKSV Deniz Palas’ı satıyor----

İKSV Deniz Palas’ı satıyor

İKSV Deniz Palas’ı satıyor
22 Ekim 2013 - 10:59 www.finansgundem.com

Bir süredir kulislerde Deniz Palas’ın satılacağı konuşuluyordu. İddialar için Bülent Eczacıbaşı ne dedi?

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 2009 yılının son aylarında Şişhane’deki Deniz Palas’a taşınmıştı. İKSV’nin kurucularından Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın adını taşıyan Deniz Palas, çok amaçlı performans merkezi, Salon'u, Leyla Gencer Müzesi, tasarım dükkânı ve en üst katındaki Haliç manzaralı X Restoran'ı ile hayatımıza fırtına gibi girmişti. Ne ki, bir süredir kulislerde Deniz Palas’ın satılacağı konuşuluyordu...
Hürriyet'ten Gila Benmayor'un, bayram öncesi Deniz Palas’ta bir araya geldiği İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da iddiaları doğruladı. Benmayor, o görüşmenin detaylarını köşesine şöyle taşıdı:
Bülent Eczacıbaşı, “Vakıfta mali bir kriz kesinlikle söz konusu değil. Daha önce açıklamış olduğumuz gibi borçlar 10 yıl gibi uzun bir vadeye bağlandı. Vakfın her durumda arkasında olan güçlü destekçileri de var” diyor. “Ancak satış kararını almamıza yol açan faktörler önemli” diye ekliyor. Bunları şöyle açıklıyor: "Zaman içerisinde borçlarını ödeyebilse de vakfın borçlu olması doğru değil. Faiz ciddi bir yük getiriyor vakfa. Zira vakıf fon yaratabilen bir kurum değil, kazandıklarıyla etkinlikler düzenliyor.”
İSABETLİ BİR YATIRIM
İkincisi binanın değeri. İKSV’nin Şişhane’ye taşındığı birkaç yıl öncesine göre İstanbul’un bu bölgesinde emlak fiyatları kelimenin tam anlamıyla uçmuş. Galata’dan sonra Şişhane de artık turizm yatırımcılarının, yabancı fonların gözdesi. Dolayısıyla Deniz Palas da hayli değerlenmiş durumda.  Bununla ilgili Bülent Eczacıbaşı “Vakfın sıfır borcu da olsa böyle değerli bir binada kalmaması gerekir. Bir yandan küçük miktarlarda dahi sponsorların katkılarını sağlamaya çalışırken, diğer yanda çok değerli bir binada oturmaya benim gönlüm razı olmuyor” diyor.
Eczacıbaşı tam bir rakam vermese de Deniz Palas’ın maliyetinin çok üzerinde bir değere ulaştığını belirtiyor. Demek ki, vaktinde bu binanın satın alınması pek isabetli olmuş. İKSV taşındığında Deniz Palas’ın restorasyonunun 14 milyon dolara mal olduğu yazılmıştı. Binanın alımıyla için ödenen miktarla birlikte 20 milyon dolarlık bir maliyet söz konusu anladığım kadarıyla.
SIFIR BORÇ ARTI GELİR
Bülent Bey, Deniz Palas’ın satışıyla vakfın 35 milyon lira tutarındaki tüm borçlarının sıfırlanacağını, ayrıca gelir sağlayacak bir öz varlığa sahip olacağını söylüyor. “Vakıf gelir getirmeyen bir öz varlık ve borçlardan, sıfır borç ve gelir getiren bir öz varlık yapısına geçecek” diyor. “Kendi binasında da oturmaya devam edecek” diye ilave ediyor.
Vakfın taşınacağı yeni bina Eczacıbaşı Holding’in katkısıyla satın alınacak. Bülent Eczacıbaşı “Yine kendimize ait güzel bir binamız olacak, Nejat Eczacıbaşı adını taşıyacak, vakfın da mali bünyesi güçlenmiş olacak” derken yüzü gülüyor. Son derece başarılı bir markaya dönüşmüş olan Salon’un, Leyla Gencer Müzesi’nin ve benim sıklıkla uğradığım tasarım dükkanının farklı mekanlarda olsalar da yaşamaya devam edeceklerini söylüyor.
Deniz Palas’ın satışı, Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Ahmet Kocabıyık ve Profesör Dr. Münir Ekonomi ve yönetim kurulu üyelerinin kararıyla alınmış. Eczacıbaşı, “Bence bu son derece rasyonel bir karar. Sponsorluklar peşinde koşarken gelir getirmeyen değerli bir binada oturamazsınız” diyor.
Neticede Deniz Palas için ihale süreci yakında başlayacak ve kim en yüksek fiyatı verirse bina ona satılacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)